Met liefde uit elkaar door mediation

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Karin Groot

Liefde is mooi wanneer het wordt gedragen door twee personen. Maar wanneer het liefdesgevoel verdwijnt en plaatsmaakt voor twijfels met een scheiding tot gevolg, is het iets beangstigends. En hoewel ze het nooit hadden verwacht, overkwam het Milou en Bart tóch na een huwelijk van zeven jaar: “De hele rollercoaster begint eigenlijk pas wanneer je de moeilijke knoop doorhakt dat het niet meer werkt.”

Ze leerden elkaar al op jonge leeftijd kennen. Bart (41), destijds 34 jaar, wist gelijk dat Milou (toen 31) de ware was. Andersom was het nog wennen. Maar na een aantal dates sloeg de vonk over. “Binnen een half jaar woonden we samen en niet veel later raakte ik zwanger van de tweeling Abbe en Joep. Maar na een huwelijk van zeven jaar werd het geluk niet langer vermenigvuldigd. We besloten in relatietherapie te gaan en kwamen tot de conclusie dat we los van elkaar weer gelukkiger zouden zijn dan samen. Een keuze die zowel opluchting als angst oproept. Eenmaal bij die beslissing aangekomen, schiet je gelijk in de regelmodus. Je moet beslissingen nemen over je kinderen, je koopwoning en je bezittingen – alles in harmonie met elkaar.”

Van gesprek naar ruzies

Ze hadden meer dan zeven jaar lief en leed gedeeld, dus uit een scheiding zouden ze ook komen. Bart: “In het begin was er nog begrip voor elkaars wensen. Maar na verloop van tijd raakten we steeds meer van elkaar verwijderd. Gesprekken werden discussies, die oversloegen in felle ruzies. We herkenden elkaar niet meer terug. Dat was voor ons het moment om een mediator in handen te nemen – een van de beste beslissingen tijdens zo’n moeilijke periode.”

Communicatie en begeleiding

Een mediator helpt je bij het maken van afspraken over bezittingen of bij het maken van een ouderschapsplan voor de zorg van de kinderen, iets dat verplicht is bij minderjarige kinderen. Mirjam trad als mediator op tussen Milou en Bart. Ze begeleidde in totaal vijf bijeenkomsten waarin ze vooral hielp bij het maken van afspraken over de bezittingen én de kinderen Afspraken die voor zowel Milou als Bart aanvaardbaar waren en vervolgens bekrachtigd werden door de rechter om hun huwelijk te beëindigen. Maar misschien nog belangrijker: Mirjam hielp bij goede communicatie tussen beide partijen waardoor ze tot die regeling kwamen, iets waar ze eerder nog veel moeite mee hadden. Milou: “Met de mediator kwamen wij veel verder in ons gesprek dan met z’n tweeën. We maakten goede afspraken over de toekomst, kwamen tot een overeenstemming met betrekking tot onze bezittingen. En misschien wel het allerbelangrijkste: we kwamen tot een regeling voor onze kinderen. Cliché maar waar; De mediator heeft ervoor gezorgd dat de echtscheiding geen vechtscheiding werd, vooral omdat ze neutraal en onpartijdig was. Dat zorgde voor wat relativering. Je emoties gaan al alle kanten op. Je bent boos, verdrietig, teleurgesteld. Het laatste wat je erbij wilt hebben, is zorgen over je scheiding.”

Van angst naar zekerheid

Het is hard werken, de liefde. Het woord scheiding klinkt hard en fel, en dat ís het ook. Maar wanneer een scheiding leidt tot goede afspraken en omstandigheden, maakt de angst langzaam weer plaats voor zekerheid. Zekerheid voor je financiële situatie, zekerheid voor je kinderen én voor jezelf. Het is een startsein voor nieuw geluk voor beiden.

Aanvullende rechtsbijstanddekking ‘belasting & vermogen’

Echtscheidingsmediation valt onder onze Rechtsbijstandverzekering onder de aanvullende dekking belasting & vermogen. U heeft minstens één basisdekking (Consument & Wonen of Verkeer & Vervoer) nodig om een aanvullende dekking af te sluiten. We bieden niet alleen mediation bij een gesloten huwelijk, maar ook bij een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract (bij de notaris). Er geldt wel één voorwaarde: zowel de samenlevingsvorm als de verzekering moeten minimaal drie jaar hebben gelopen.

Benieuwd waar we je nog meer bij kunnen helpen? Doe de Rechtshulpcheck!

Tijdens zo’n check kijk je samen met onze adviseur welke juridische hulp bij jou past. Wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen of met je auto veel op de weg bent. Al een Rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kijken we of deze nog past bij je huidige wens en behoeften.