Help! Mijn concurrent heeft een soortgelijke bedrijfsnaam!

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Linda de Zeeuw

Help! Mijn concurrent heeft een soortgelijke bedrijfsnaam!

Een goede bedrijfsnaam verzinnen kan een hele klus zijn. Heb je er eindelijk één bedacht, dan is het handig om te kijken of er niet een soortgelijk bedrijf in de buurt is met een vergelijkbare naam. Dit kan namelijk een hoop gedoe opleveren.

Timmerij of Timmerhuis?

Freek Limburg van Timmerij Limburg ziet op slechts tien kilometer afstand een ander bedrijf de deuren openen met de naam Timmerhuis Limburg. Freek vreest dat dit voor verwarring gaat zorgen en dat hij klanten gaat verliezen. Hij schakelt Univé Rechtshulp in om uit te zoeken wat zijn rechten zijn.

Een beschrijvende naam

Beide bedrijven doen hetzelfde en leveren hetzelfde product. De kans op verwarring is door de gelijkende naam zeker aanwezig. Maar de jurist weet dat het in dit geval niet zo eenvoudig is: omdat beide namen ‘beschrijvend’ zijn – bestaan uit normale woorden voor werkzaamheden – is de bescherming van Timmerij Limburg niet heel sterk.

Omdat Freek zelf al geprobeerd heeft om er met Timmerhuis Limburg uit te komen en dit geen resultaat heeft gehad, stelt de jurist van Univé Rechtshulp voor om een brief te sturen. In de brief aan Timmerhuis Limburg sommeert de jurist ze om gebruik van de naam Timmerhuis Limburg te staken en gestaakt te houden. Hij vermeldt in de brief ook dat zijn cliënt zijn naam al veel langer gebruikt en dat hij wanneer nodig een juridische procedure zal starten.

Onkosten betalen

De reactie van Timmerhuis Limburg is interessant: Zij zien ook in hun bedrijfsnaamnaam twee beschrijvende elementen, namelijk ‘timmerhuis’ wat de activiteit omschrijft en ‘Limburg’ als beschrijvende plaatsnaam. Net als bij Timmerij Limburg wordt deze naam hierdoor niet beschermd. Wel snappen ze de zorgen van Freek en zijn ze bereid tot een naamswijziging, mits Freek de kosten à € 1000,- voor zijn rekening neemt.

‘Ik zag in dat dit een langdurige en kostbare zaak kon gaan worden, waarvan niet duidelijk is wat de rechter uiteindelijk zal besluiten. Maar als ik die € 1.000,- op tafel leg, wil ik wel inzicht hebben in de besteding daarvan’, luidt de reactie van Freek.

Timmerhuis Limburg gaat hiermee akkoord en hun advocaat zendt een keurige specificatie. Hierin staat onder andere het aanpassen van het logo, naam van de website, naam bankrekening en pasjes, visitekaartjes en noem maar op. Er komt nogal wat kijken bij het aanpassen van een bedrijfsnaam.

Eenmalige kosten, maar nu wel unieke naam

De nieuwe naam van de concurrent is Houtbewerking Simpelveld. Freek is blij met de uitkomst. ‘Nu is er geen verwarring meer over de twee timmerbedrijven.’ 

* In deze blog zijn fictieve namen gebruikt.

Waarom een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

Rondom uw bedrijf kan onverhoopt een juridisch conflict ontstaan. Bijvoorbeeld met een klant die niet betaalt, of met een leverancier die slechte kwaliteit levert. In zo’n geval is het prettig dat u kunt rekenen op juridische hulp van uw zakelijke rechtsbijstandverzekering. Onze juristen kunnen u dan helpen om de schade bijvoorbeeld te verhalen.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Voordat u een rechtsbijstandverzekering afsluit, wilt u uiteraard weten wat verzekerd is en welke dekkingen het beste bij u en uw bedrijf passen.
Tijden een
gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met u de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af welke rechtsbijstandverzekering daar het beste bij past.