Nooit meer ‘rood als een kreeft’

Leestijd: drie minuten | geschreven door Mirjam Kaijer.

Liever voorkomen dan behandelen en liever smeren dan verbranden. Het Ledenfonds van Univé besloot een zonnebrand-pilot op te starten bij twee zwembaden in de regio, te weten Volendam en Hoogwoud. ‘Zon zonder zorgen’ is de leus en maakt jongeren bewust van de gevolgen als je je niet insmeert tijdens zomerse dagen.

“Het heeft een preventief doel, en dat is zo belangrijk’’, zegt René Pannekeet afkomstig uit Volendam. Hij is al jaren hoofd van Zwembad de Waterdam in Volendam.
“Er komt bij de jeugd veel meer huidkanker voor dan we denken. Deze informatie heeft hij uit de eerste hand, want zijn vrouw is arts. “Zij vond dit initiatief van Univé geweldig. Maar wat wil je als je met regelmaat de gevolgen van het verbranden van de huid ziet. Het veroorzaakt huidschade en daarmee kans op huidkanker waar mensen zelfs aan kunnen overlijden. Hier moet zeker niet te licht over gedacht worden’’, legt hij uit. “Mijn vrouw komt soms thuis met de meest schrijnende verhalen. Je kan denken dat je er mee wegkomt als je verbrandt door de zon, maar jaren later kan het ernstige consequenties hebben, daar zijn mensen zich niet altijd van bewust. Ook zorgt blootstelling aan de zon dat je huid eerder veroudert.’’

Geen smoesjes meer

Zelf smeert hij zich iedere ochtend in. “Dan kan er niets fout gaan en ben ik goed beschermd. Aangezien wij veel organiseren voor de jeugd waren we blij met dit initiatief’’, legt René uit. ,,De dispensers met zonnebrand, factor 30, staan op centrale plekken en dus kan iedereen zich insmeren. En het werkt! Zo eenvoudig is het dus. Eigenlijk zou je dit op meer plaatsen moeten doen waar mensen zonnen, zoals het strand of recreatiegebieden. Geen smoesjes meer van: ‘Ik ben het vergeten mee te nemen’. Het creëert bewustwording. Soms tref ik een kind aan, zo rood als een kreeft, die ik dan aanspoor om zich in te smeren en uitleg wat de risico’s zijn. Zelf heb ik twee zoons, en die denken er ook wel eens te makkelijk over. Mijn vrouw zit er dan bovenop want die kent de gevolgen.’’

Favoriete ontmoetingsplek

Corona heeft de werkzaamheden in het zwembad veranderd. “Het was hier rustiger dan ooit, en een enorme uitdaging om open te blijven volgens de richtlijnen’’, legt de zwemschoolmedewerker uit. “Kinderen zijn lastig in toom te houden en dus is die anderhalve meter niet altijd even makkelijk. Maar zwemmen is heel belangrijk voor de jeugd. Iedereen kan het doen en het is niet blessure gevoelig. Juist nu deze doelgroep zo opgaat in Social Media is het belangrijk dat ze bewegen en op een andere manier socialiseren. Ons zwembad in Volendam is daar een favoriete ontmoetingsplek voor, waar veel wordt georganiseerd als: discozwemmen, sportfestivals en movie night at the pool.
We kunnen tevreden terugkijken op het seizoen. Een voordeel was dat je goed zicht kon houden op het smeergedrag. Wat mij betref gaan we volgende jaar gewoon door met dit initiatief. ‘Rood als een kreeft’ zal bij ons niet meer voorkomen, en als we het toch zien dan laten we de jeugd niet zwemmen’’, aldus een lachende Pannekeet.

Gratis zwemmen bij de Waterdam?

Dat kan! Want zoals je kunt lezen, is zwemmen goed voor lijf en leden. Het zorgt voor de nodige dosis ontspanning en is een goede manier om je spieren bezig te houden. Als verzekeraar willen we graag dat iedereen op een leuke manier gezond bezig is én blijft.

Om die reden hebben we een samenwerking met zwembad de Waterdam. Wanneer je je nu aanmeldt voor een (telefonische) Verzekeringscheck bij onze winkel in Volendam, krijg je na afloop twee zwemkaartjes helemaal gratis. 

Over het Ledenfonds

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie aan bijvoorbeeld een zwembad  dragen we bij aan een wereld waar voorkomen en beperken hoog in het vaandel staat.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.