Onderhoud elektrische fiets: wat kun je zelf doen?

Leestijd: drie minuten | geschreven door Univé

De aanschaf van een elektrische fiets loopt behoorlijk in de papieren. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk plezier van je elektrische fiets hebben. Daarom is goed onderhoud van de e-bike erg belangrijk. In dit blog lees je wat jezelf kunt doen om je fiets in optimale conditie te houden.

Tips voor onderhoud e-bike

In principe vraagt een elektrische fiets niet veel meer onderhoud dan een ‘gewone’ fiets. Toch is het handig om de volgende zaken af en toe bij te houden.

 1. Maak je e-bike regelmatig schoon. Zo voorkom je dat er allemaal zand en viezigheid in de schroefjes en moertjes gaan zitten. Let op: gebruik geen hogedrukspuit. Met de kracht van de straal kun je namelijk de  accu en de motor van je e-bike  beschadigen.
 2. Heb je remblokjes? Check die dan regelmatig. Remblokjes van een elektrische fiets slijten namelijk sneller dan bij een gewone fiets.
 3. Zorg dat je fietsbanden altijd vol zijn. Met de juiste bandenspanning fiets je langer met je accu en slijten de banden ook minder snel.
 4. Smeer regelmatig de fietsketting. Het liefst met een middel dat roest tegen gaat.
 5. Controleer regelmatig of je fietsverlichting het nog doet.

Onderhoud accu e-bike: tips om de levensduur te verlengen

Het belangrijkste onderdeel van de e-bike is uiteraard de accu. Gemiddeld gaat een accu ongeveer 5 tot 8 jaar mee. Om te zorgen dat je zolang mogelijk plezier hebt van je accu, is het belangrijk dat je je aan de volgende regels houdt.

 1. Lees voor gebruik, de gebruiksaanwijzing van de accu.
 2. Bewaar je accu altijd bij kamertemperatuur (tussen de 10 en 20 graden).
 3. Laad je accu niet op in een ruimte waar het vriest. Of in de zomer bij extreme hoge temperaturen. Dit verkort de levensduur van de accu.
 4. Gebruik alleen de oplader die bij de fietsaccu hoort.
 5. Zorg dat de accu van de e-bike altijd minimaal 30 tot 70% is opgeladen. Een volgeladen of lege accu slijt namelijk harder.
 6. Werkt de accu niet meer goed? Laat hem dan altijd checken door de fietsenmaker.

Servicebeurt elektrische fiets door fietsenmaker

Bij de aanschaf van een e-bike krijg je vaak een servicebeurt cadeau. Om de levensduur van je fiets te verlengen, is het verstandig om je fiets ieder jaar een onderhoudsbeurt te geven. De fietsenmaker checkt dan alle onderdelen en kijkt of alles nog goed is afgesteld.

Univé Pechhulp Fiets: haal- en brengservice van Univé

Krijg je ondanks alle tips toch nog pech onderweg? En heb je een elektrische fietsverzekering van Univé? Dan kun je  gratis gebruik maken van de dienst Univé Pechhulp Fiets. Hiermee ben je 24/7 verzekerd van hulp onderweg als je met je e-bike niet meer verder kunt. Bijvoorbeeld na een ongeluk of door pech. We repareren de fiets niet (behalve een lekke band, die kunnen we wel ter plekke voor je maken), maar vervoeren jou en je fiets naar bijvoorbeeld je woonadres of een fietsenmaker. 

Er is al een elektrische fietsverzekering vanaf € 4,54 per maand.