‘Een ontmoetingstuin voor de buurt, dat was mijn wens’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

De achtertuin van Marloes Lunenborg staat vol groene struiken. Het is hun tijdelijke verblijf, want zodra de ontmoetingstuin Zeeduin klaar is, krijgen ze daar een mooi plekje. “Nog even en deze mooie struiken verhuizen naar hun definitieve locatie. Tot die tijd staan ze in mijn tuin en verzorg ik ze met liefde.”

De 32-jarige Marloes Lunenborg woont met haar man en twee jonge dochtertjes, Julia van 6 en Nina van 3, in de Schepenbuurt in Den Helder. De jonge moeder, sociaalpedagogisch werker van beroep, heeft haar carrière even op pauze gezet om fulltime voor de kinderen te zorgen. Ze geniet van het moederschap en van haar buurt, maar toch mist er iets… 

Marloes: “Als moeder merkte ik op dat er in onze buurt geen speelplaats is; een plek waar kinderen zelfstandig heen kunnen om te spelen en buurtvriendjes te ontmoeten. Na wat gesprekken met andere bewoners bleek er niet alleen behoefte aan een speelplaats, maar ook aan een ontmoetingsplek. Nu nog zijn mensen hier voor een praatje aangewezen op stoepen, stegen, tuinen en balkons. Daar wilde ik verandering in brengen. Een ontmoetingstuin zou mensen van alle leeftijden en nationaliteiten bij elkaar brengen.”

Gesteund door de hele buurt

In 2019 gaat Marloes met haar plan naar de gemeente. “Ze vertelden me dat er geen budget beschikbaar was, maar ik liet me niet ontmoedigen. Thuis schreef een projectplan met mijn visie en doel erin en stelde een projectgroep samen. Aansluitend zocht ik contact met architect Sybolt Meindertsma die direct enthousiast meedacht”, zo blikt Marloes terug. “De projectgroep bestaat uit vijf mensen, één van de leden, afkomstig uit Syrië, fungeert als tolk voor de statushouders in de buurt. We hielden een handtekeningenactie – ondertekend door de hele buurt – en met die lijst en mijn projectplan onder de arm ging ik opnieuw naar de gemeente. Dit keer voelde ik me gesteund door alle buurtbewoners.”

Strand, zee, duinen en schepen

Deze keer verloopt het gesprek beter. De gemeente reageert positief en Marloes krijgt medewerking van de afdeling Spelen en Groen. Samen met de architect werkt Marloes haar plan uit. Zeeduin, met thema strand, zee, duinen en schepen – komt op een 1000 vierkante meter groot terrein te liggen, weg van drukke wegen. De ontmoetingstuin krijgt drie heuvels, één ervan met heus schip. Alle speelheuvels zullen goed bereikbaar worden door middel van een rolstoel en een rollatorvriendelijk verbindingspad dat tevens dienstdoet als renbaan, om bewegen te motiveren. Verder staan er bankjes die uitnodigen voor een gezellig praatje.

Geschatte kosten: 93.000 euro

De kosten van het hele plan worden geschat op zo’n 93.000 euro. 20.000 euro is toegezegd door het wijkconvenant en 13.000 euro komt binnen door sponsorwerving in natura. Zo doneert de Verse Viskoerier veertien zwerfkeien, opgevist door viskotters en geeft Praxis vele struiken weg. Marloes: “Die staan nu nog in mijn achtertuin, maar zullen medio september hun bestemming in Zeeduin krijgen.”

Fondsenwerving

Samen met een opbouwwerker met kennis van fondsenwerving heeft Marloes 80.000 euro bij elkaar gehaald. Al googelend op het woord ‘buurtfondsen’ kwam Marloes bij het Univé Buurtfonds terecht. “Via het online formulier beantwoordde ik alle vragen en diende een verzoek voor de maximale bijdrage van 10.000 euro in. Wat we echt niet hadden verwacht gebeurde; Univé doneerde het door ons gevraagde bedrag. Je snapt dat we een gat in de lucht sprongen.”

Smaak te pakken

De Schepenbuurt in Den Helder zal door Marloes Lunenborg eind september een ontmoetingstuin rijker zijn. Een fijne plek waar kinderen spelen, statushouders hun buurtbewoners leren kennen en ouderen een praatje kunnen maken. “Het was een leuk en leerzaam project en voor herhaling vatbaar. Ik heb de smaak te pakken en ben inmiddels alweer een nieuw project gestart. Ook dit keer ga ik er 100 procent voor”, sluit Marloes af. 

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een duofiets, dragen we bij aan een wereld waarin we elkaar helpen.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Met je bedrijfsauto op vakantie

Je hebt het plan om er even tussenuit te gaan voor een fijne vakantie in het buitenland. Voor die reis wil je je zakelijke auto gebruiken. Maar is die wel verzekerd tijdens een privévakantie? In onze blog geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Op je oude dag nog voor jezelf beginnen

Op je 'oude dag' nog voor jezelf beginnen? Na een succesvolle carrière van bijna 40 jaar in Finance, maakte Hans Tuijtel op 60-jarige leeftijd de sprong naar het ondernemerschap. In onze blog deelt hij zijn verhaal over zijn strategische aanpak en de noodzaak van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

Herbouwkosten na een brand: verzekerd of niet?

Agrariërs hebben vrijwel allemaal een gebouwenverzekering afgesloten. Logisch. Want je kunt na een verwoestende brand een herbouw onmogelijk zelf betalen. Maar vergoedt een gebouwenverzekering altijd alle herbouwkosten? In dit artikel geven we er antwoord op.