Voorkom een gijzeling van je computer

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Je hoort of leest er wel eens over. Een ziekenhuis of een universiteit is gedupeerd door een ransomware-aanval. Hun computers zijn buiten gebruik gesteld en om weer toegang te krijgen, moeten ze losgeld betalen. Helaas zijn niet alleen grote instanties interessant voor cybercriminelen. Ook mkb’ers en zzp’ers kunnen met ransomware te maken krijgen.

Wat is ransomware?

Ransomware is schadelijke software waarmee criminelen computers kunnen blokkeren. Je kunt dan niet meer bij e-mails en bestanden en er komen geen nieuwe opdrachten meer binnen. Het bedrijf ligt stil en pas als er losgeld betaald is, wordt de gijzeling opgeheven. Betaal je niet, dan kunnen de criminelen dreigen om privacygevoelige gegevens te lekken of te veilen op het Dark Web. Betaal je wel, dan is het maar de vraag of de computers en bestanden weer worden vrijgegeven.

Hoe herken je ransomware?

Zijn je computers of bestanden plotseling niet meer toegankelijk en wordt er losgeld gevraagd om weer toegang te krijgen? Dan ben je getroffen door een ransomware-aanval. Ransomware herken je dus pas als het al te laat is. Dat wil niet zeggen dat er niets tegen te doen is. Ransomware kan op verschillende manieren binnenkomen op een computer. Bijvoorbeeld doordat een bijlage uit een e-mail te openen waarmee onbedoeld de versleuteling van bestanden geactiveerd worden. Alert zijn op dit soort praktijken is de beste manier om een ransomware-aanval te voorkomen.

Cyber Fit worden

Ransomware-aanvallen zijn tussen 2018 en 2021 met 400% gestegen. Het is dus een risico dat je niet moet onderschatten. Je bent trots op je bedrijf en treft al allerlei maatregelen om schade te voorkomen. Ook voor schade door cybercriminaliteit verdient tegenwoordig aandacht. Dat betekent alert zijn op signalen van cybercrime en werk maken van een goede beveiliging.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema’s behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Hoe? Met toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. En met een Outlook Security Coach die phishing mails herkent. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen. 

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 juli 2022. 

Univé Cyberhulp

In welke branche je ook werkzaam bent, cybercrime ligt altijd op de loer. Daarom hebben wij Univé Cyberhulp.

Heb je echt te maken met cybercrime of heb je een vermoeden ervan? Bel dan direct de Univé Cyberhelpdesk op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Wkb

Wkb: wat verandert er voor jou?

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. In dit artikel leggen we in hoofdlijnen uit wat er verandert en hoe je hier als ondernemer mee te maken krijgt.

Hoe zorg jij voor inkomsten bij arbeidsongeschiktheid?

Een van de eerste lessen die je als ondernemer leert, is dat jij zelf voor financiële zekerheid moet zorgen. Je wordt niet beschermd door regelingen van een werkgever of de overheid. Ook niet als je inkomsten wegvallen omdat je arbeidsongeschikt bent geworden. Ondernemers blijken voor die situatie uiteenlopende oplossingen te bedenken. Maar werken ze allemaal (altijd) even goed?
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

AOV acceptant aan het woord

Nieuwsgierig naar de wereld achter de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Met ruim twee decennia ervaring in het vak en als voormalig AOV-adviseur helpt Jelle Vledder - AOV - acceptant bij Univé - ondernemers bij het beschermen van hun toekomst. In onze blog geeft hij een uniek kijkje in het proces achter de schermen, van technische evaluaties tot medische beoordelingen.

Andijkers redden dorpscafé

In het hart van Andijk stond café 't Ankertje op het punt te verdwijnen, maar dankzij de vastberadenheid van veertien lokale ondernemers en bewoners blijft dit historische café bruisen! Voormalig ondernemer Peter Manshanden leidde het initiatief. "Dit café, waar al 125 jaar lief en leed wordt gedeeld, mocht niet verloren gaan," zegt Peter. Wat volgde was een bijzondere samenwerking tussen veertien ondernemers en dorpsgenoten. Lees dit inspirerende verhaal van lokale ondernemers die samenkwamen om dé ontmoetingsplek van hun dorp te behouden.