Rookmelders redden levens – verplicht vanaf 1 juli 2022

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

In 2020 waren er 31 woningbranden met fatale afloop. In 61% van deze situaties was er geen rookmelder aanwezig. Feiten om over na te denken. Want wellicht was de afloop anders als er werkende rookmelders aanwezig waren. Henk van de Burg, Openbare Orde en (brand)Veiligheid gemeente Den Helder en Ronald Wasch, coördinator (brand)Veilig leven bij Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vertellen waarom het zo belangrijk is om werkende rookmelders in huis te hebben.

Bewustwording

‘Het gaat vaak om bewustwording’, vertelt Ronald. Wij zien dat mensen wel heel goed nadenken over de aanschaf van bijvoorbeeld een keuken van 10.000 euro, nieuwe kleding of een cadeau voor iemand. Maar aan een rookmelder van een paar euro wordt niet gedacht. En dat terwijl rook bij brand doodsoorzaak nummer één is. Rook bevat namelijk giftige gassen en verspreidt zich sneller dan vuur. Het is dus echt van levensbelang om zo snel mogelijk gealarmeerd te worden bij brand.’

In gesprek

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord coördineert de inspanningen op het gebied van veiligheid in de regio Noord-Holland Noord. 17 gemeenten vallen onder deze regio. Een daarvan is gemeente Den Helder. Namens deze gemeente is Henk van de Burg verantwoordelijk voor het toetsen van veiligheid van bouwplannen, het controleren van installaties, het advies geven over sprinklers en de plaatsing van andere preventiemiddelen zoals blussers en rookmelders.

Henk is in 1981 gestart bij de brandweer en heeft ontzettend veel ervaring en kennis op het gebied van (brand)veiligheid. Henk: ‘Het is heel belangrijk om met mensen in gesprek te gaan. Men is zich vaak niet bewust van (ernstige) gevolgen van brand. De verplichting van de rookmelders helpt hier natuurlijk wel bij. Alleen dan is het nog zaak dat mensen er ook voor blijven zorgen dat de rookmelder goed werkt. Het op tijd vervangen van de batterijen en het ophangen op de juiste plek bedoel ik bijvoorbeeld.’

Actieve gemeente

Dat de rookmelders per 1 juli 2022 verplicht worden, wordt op landelijke schaal gecommuniceerd. Daarnaast kan iedere gemeente natuurlijk zelf ervoor kiezen om burgers bewust te maken. Henk: ‘Afgelopen jaar heeft een student als afstudeerstage onderzocht hoe wij als gemeente de burgers zo goed mogelijk kunnen informeren over de verplichting. Daar kwamen verschillende adviezen uit zoals het ontwikkelen van een flyer, het betrekken van de (lokale) media, de inzet van social media en het bezoeken van diverse organisaties in onze gemeente.

Hiermee bedoelen we woningbouwverenigingen, vastgoedbedrijven, taxateurs, makelaars en verantwoordelijken voor gebouwen(beheer). Met deze partijen zijn we eigenlijk doorlopend in gesprek en zij zijn zich er zeker van bewust hoe belangrijk veilig wonen is, en dus ook het plaatsen van een rookmelder.’

Henk vervolgt: ‘Uit onderzoek blijkt dat sociaal minder gestelden vaak minder of geen aandacht hebben voor veilig wonen. Dat is ook logisch. De prioriteiten liggen elders. Het is juist belangrijk om ook met die mensen in gesprek te gaan. Wij gaan letterlijk de wijk in en nemen initiatief voor het contact. Op een gegeven moment is het natuurlijk aan de mensen zelf. Maar wij adviseren hierin graag. Wij zijn een actieve gemeente, hebben onze plannen gedeeld met onze collega-gemeenten. Hopelijk pakken zij het ook actief op.’

Advies

Ronald: ‘Ongeveer 70 procent van de woningen in Nederland beschikt over een rookmelder. Maar slechts 40% daarvan werkt goed, of hangt op een juiste plek. Voor nieuwbouwwoningen zijn sinds 2003 rookmelders verplicht. Voor woningen van voor die tijd is het dus belangrijk om na te gaan of er functionerende rookmelders aanwezig zijn.

Het aantal rookmelders hangt af van de situatie. Op de website www.rookmelders.nl vind je adviezen over het plaatsen, het onderhoud en welke soorten rookmelders er zijn. Via de website is het mogelijk om voor je eigen situatie te berekenen hoeveel rookmelders er nodig zijn. Voor een huis met drie verdiepingen, een garage aan huis, de wasmachine en droger in de bijkeuken, drie slaapkamers in gebruik en kinderen onder de vijftien jaar is het beste advies acht rookmelders.

Naast rookmelders adviseren wij ook om een CO melder aan te schaffen. CO is een gevaarlijke gas die je je niet ruikt of proeft. Verschijnselen zijn: hoofdpijn, misselijk, braken en bij ernstige vergiftiging kan je er zelfs aan overlijden.’

In Noord-Holland zijn jaarlijks ongeveer tweehonderd meldingen van woningbranden. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken maar een goede voorbereiding kan wel helpen, kalm te blijven bij brand. Op www.brandweer.nl vind je meer informatie over een vluchtplan, rookmelders en een uitgebreide checklist.

Koolmonoxidevergifting

Naast rookmelders adviseren wij ook om een CO melder aan te schaffen. CO is een gevaarlijke gas die je je niet ruikt of proeft. Verschijnselen zijn: hoofdpijn, misselijk, braken en bij ernstige vergiftiging kan je er zelfs aan overlijden.’

Meer informatie

In Noord-Holland zijn jaarlijks ongeveer tweehonderd meldingen van woningbranden. Je hoopt het natuurlijk nooit mee te maken maar een goede voorbereiding kan wel helpen, kalm te blijven bij brand. Op www.brandweer.nl vind je meer informatie over een vluchtplan, rookmelders en een uitgebreide checklist.

Laatste blogs

Asbestdak verzekeren

Asbestdaken

Ben je ondernemer en van plan een bedrijfspand met een asbestdak te kopen? Of ben je eigenaar van een bedrijfspand met een asbestdak? In dit artikel vertellen risicodeskundigen/schade-experts Alexander Khoenkhoen en Mark Bakker over de risico’s van asbestdaken en hoe je jouw bedrijfspand met asbestdak het best kunt verzekeren.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Univé geeft geld terug - zakelijk

Agrariër Wim Reus ontving vorig jaar december leuk bericht van Univé Noord-Holland dat hij een deel van zijn bedrijfsgebouw- en roerende zakenverzekeringspremie terugkreeg vanwege goede bedrijfsresultaten. Hij gebruikte zijn teruggave voor iets preventiefs, maatschappelijks én duurzaams. Benieuwd naar zijn verhaal?