Heb jij als werkgever al een (verplichte) Risico-Inventarisatie en -Evaluatie?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

De veiligheid en gezondheid van je medewerkers gaat boven alles. Om die veiligheid te waarborgen, ben je als werkgever sinds 1994 verplicht om alle risico’s die in een bedrijf kunnen voorkomen, vast te leggen in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E)[1]. Niet alleen is het een handig instrument om arbeidsrisico’s in kaart te brengen en concreet aan te pakken, het zorgt ook voor een veiliger gevoel bij de werknemer.

Wat houdt een RI&E precies in?

Eigenlijk maakt een RI&E je bewust van de risico’s en gevaren binnen jouw bedrijf. Je krijgt inzicht in onveilige en ongezonde situaties op het werk, welke zaken nodig zijn in het arbobeleid, hoe je ziekteverzuim en ongevallen eventueel kunt voorkomen en daarmee indirect hoe je de productiviteit van jouw medewerkers verbetert. Geen onbelangrijk onderwerp, zéker niet als er tal van medewerkers dagelijks op de werkvloer verschijnen.

De uitkomsten van de RI&E en welke maatregelen je als werkgever neemt op basis van die risico’s omschrijf je in een Plan van Aanpak. Verder neem je er in op wat de kosten van die maatregelen zijn én binnen welk termijn de geconstateerde risico’s en gevaren opgelost kunnen worden. Dit alles wordt schriftelijk vastgelegd en jaarlijks geëvalueerd. Dankzij de RI&E blijf je als werkgever alert als het gaat om veilig werken en risico’s op de werkvloer.

De voordelen van preventie

Voor elk beroep zijn er specifieke risico’s waardoor werknemers ziek kunnen worden of niet meer kunnen werken. Om werknemers te beschermen, is in de wet vastgelegd dat ieder bedrijf met personeel deze risico’s moet inventariseren en minimaliseren. Daarvoor is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) bedoeld, in combinatie met een plan van aanpak.

Het uitvoeren van een RI&E is een hoop uitzoek- en regelwerk. Vandaar dat het vaak als een papieren last wordt ervaren. Maar een RI&E is niet alleen maar kommer en kwel. Het biedt talloze voordelen én u voldoet aan de wet- en regelgeving.

De voordelen van preventie:

  • Bedrijfscontinuïteit. Verzuim is een grote kostenpost voor bedrijven. Daarom is het verstandiger om eventueel productieverlies en verzuimkosten te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat elke euro die je investeert in de RI&E en het plan van aanpak uiteindelijk het dubbele oplevert.
  • Lagere werkdruk. Een zieke werknemer betekent extra werkdruk voor collega’s. Wat weer leidt tot meer risico’s, met alle gevolgen van dien. Ook hier geldt dus: beter preventief dan reactief.
  • Minder personeelsverloop. Tevreden werknemers blijven langer bij je bedrijf. Door je te houden aan de Arbowet, houd je dus langer kennis in huis en hoef je minder moeite te doen om nieuwe mensen te werven.
  • Gezondere organisatie. Op termijn is een gezondere organisatie succesvoller en duurzamer. En dat begint allemaal met een RI&E.

Hoe ga je aan de slag met een RI&E voor jouw bedrijf?

Om het makkelijker te maken, zijn er diverse tools die je helpen bij het maken van een RI&E. Denk aan RI&E’s voor specifieke branches, digitale formats en bedrijven die je ondersteunen bij het opstellen ervan, zoals de Arbodienst.

Wij hebben ook alvast een paar handige websites voor je op een rij gezet:

Uw verzekeringen

Zonder RI&E riskeert u een boete. Toch heeft nog bijna 50% van de werkgevers geen RI&E. Als verzekeraar zien wij dat veel van onze klanten voldoen aan de RI&E. Toch zien óók wij dat diverse ondernemers niet op de hoogte zijn van de wettelijke verplichting. En dat kan flink in de papieren lopen. Zeker bij een onverhoopt bedrijfsongeval binnen uw bedrijf, wordt er door uw aansprakelijkheidsverzekeraar en de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, direct gevraagd of u beschikt over een actuele RI&E. Heeft u die niet, dan kunt u een boete krijgen. En in sommige gevallen hanteert uw aansprakelijkheidsverzekeraar een verhoogd eigen risico als de werknemer letselschade oploopt.

[1] volgens artikel 5 van de Arbowet

Univé Zakelijk informeert je graag over de verplichting van een RI&E. Eventueel kunnen wij je ook doorverwijzen naar gespecialiseerde bedrijven. Zij helpen je om de RI&E op te stellen en in te vullen. Zo weet je zeker dat de veiligheid van jouw medewerkers optimaal gewaarborgd is. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.

Laatste blogs

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.

De juridische kant van de Wkb

Het belangrijkste doel van de Wkb is dat de kwaliteit van bouwprojecten verbetert en risico’s en faalkosten verminderen. De Wkb regelt dat je (net als nu) niet alleen goed werk levert, maar dat je dit ook kunt aantonen.
Wkb

Wkb: wat verandert er voor jou?

Vanaf 1 januari 2024 gaat de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. In dit artikel leggen we in hoofdlijnen uit wat er verandert en hoe je hier als ondernemer mee te maken krijgt.