Arno Vollebregt: ‘We doen waar we goed in zijn, onze cyclamen zijn mooier dan ooit’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Op twee locaties, in Aalsmeer en Amstelveen, staan drie kassen van Vollebregt Cyclamen. Monique en Arno Vollebregt, broer en zus, zijn de trotse eigenaren van dit meer dan 2,2 hectare groot glastuinbedrijf.

In de week dat we Arno Vollebregt spreken, hebben net Dudley, Eunice en Franklin over ons land geraasd. Wonder boven wonder hebben zijn kassen de stormen overleefd en amper schade geleden. “Het enige glas dat gebroken is, is kapotgegaan door overwaaiend materiaal van de buren”, zo vertelt Arno.

Geschiedenis

In 1964 start Piet Vollebregt zijn glastuinbouwbedrijf. “In die tijd verbouwde mijn vader alleen nog groenten en was het glastuinbouwbedrijf 3000 meter groot”, blikt de 55-jarige Arno terug. “Langzaam maar zeker breidde het bedrijf zich uit naar 5000 meter en teelde mijn vader, naast zijn tomaten, in het najaar cyclamen: knolplantjes met hartvormig blad en kleurrijke bloemen. Begin jaren ’70 nam hij afscheid van zijn tomaten en hield hij zich alleen nog bezig met de potplantenteelt. En dat is vandaag de dag nog steeds zo; we telen het hele jaar door cyclamen, aangevuld met hortensia’s in het voorjaar.”

300 verschillende soorten

Halverwege de jaren ’80 – Arno en zus Monique zijn inmiddels ook werkzaam in het familiebedrijf –  breidt Vollebregt Cyclamen uit met een tweede locatie; de familie koopt het land van de buren aan de overkant van de weg erbij. Het bedrijf heeft inmiddels 2,2 hectare aan kassen. Om een beeld te geven; dat is meer dan 20.000 meter aan glas. Hoe gaat het telen van deze fleurige en kleurrijke plantjes te werk? “Cyclamen worden vermeerderd uit zaad”, legt Arno uit. “Van andere kwekers krijgen we veel vraag naar onze jonge cyclamenplanten. In de loop der jaren is het assortiment flink uitgebreid; van onze eigen selecties naar ook andere soorten van diverse veredelaars, bedrijven die zoeken naar nieuwe soorten. Je denkt misschien dat een cyclaam een cyclaam is, maar de ene plant heeft een klein bloemetje, de ander een grote, een derde heeft een gefranjerd blad… En dan heb ik nog niet eens over de verschillende kleuren verteld”, lacht Arno. “Zo kom je dus op 300 verschillende soorten.”   

We doen waar we goed in zijn

Het uitzaaien en het maken van jonge planten voor diverse kwekers in Nederland en de rest van Europa vormt de core business van Vollebregt Cyclamen. Zo’n 60 procent van de potplantjes is bestemd voor Nederland, 40 procent gaat de grens over. Oprichter Piet is inmiddels 84 jaar en bemoeit zich niet meer met het bedrijf. Uiteraard is hij blij dat Vollebregt Cyclamen nog in de familie zit. Arno: “Het is ook ontzettend leuk werk. De glastuinbouw ontwikkelt zich snel. Er is tegenwoordig veel meer geautomatiseerd dan in onze beginjaren, het assortiment is uitgebreid en de plantjes zijn mooier en beter geworden. We doen waar we goed in zijn en hopen dit nog lange tijd te blijven doen. Of er zorgen zijn voor nog meer stormen, de klimaatverandering of hoge gasprijzen? Die stormen, daar lig ik niet zo wakker van, maar ik moet er niet aan denken dat er ooit brand uitbreekt. Gelukkig ben ik daarvoor verzekerd. Waar ik me wel zorgen over maak, zijn de hoge gasprijzen. Deze zorgen ervoor dat in onze sector de productprijzen omhoog zullen moeten gaan. Als onze planten dan nog steeds gekocht worden, is er niet veel aan de hand, maar niemand kan in de toekomst kijken. Wat ik wel zeker weet, is dat mensen altijd planten zullen blijven kopen.”

Verzekeren van gewas en kas

Kees-Jan Jongkind, agrarisch specialist bij Univé, bracht zo’n drie jaar geleden een bezoek aan Vollebregt Cyclamen. “In die tijd was Arno nog verzekerd bij een andere verzekeraar”, vertelt Kees-Jan. “Je moet weten dat de glastuinbouw een speciale sector is; zowel glas als gewas vormen een risico. Ga maar na; bij stormschade waait niet alleen het glas uit de kas, ook het gewas lijdt vaak schade. Denk aan plotselinge daling van temperatuur binnen de kas.”

“Na de inspectie bij Vollebregt Cyclamen hebben we een document opgesteld waarin Arno duidelijk kon zien welke zaken voor welk bedrag verzekerd waren. Daar had Arno behoefte aan; duidelijkheid en overzicht. Dat is dan ook de reden waarom Arno naar ons is overgestapt. Zijn kassen en schuur hebben we ondergebracht bij een verzekeraar waar we veel mee samenwerken. En zelf zijn we risicodrager van de bedrijfsaansprakelijkheid, rechtsbijstand, werkmaterieel, de vrachtwagens en auto’s.”

Twee keer per jaar heeft Kees-Jan contact met Arno, maar tijdens de stormen Dudley, Eunice en Franklin, heeft hij een keertje extra gebeld. “Jawel, we doen ook aan nazorg”, lacht hij. “Gelukkig is de wind bij huize Vollebregt overgewaaid.”

Als (agrarisch) ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Wat is een contra-expert en wanneer schakel je deze in?

Bij een complexe schade kan een contra-expert van grote waarde zijn. Deze deskundige staat aan jouw kant, helpt om de schade juist vast te stellen, en adviseert je over de beste vervolgstappen. Wil je weten wanneer het slim is om een contra-expert in te schakelen en hoe je dit regelt? Lees dan onze blog en ontdek hoe je grip houdt op complexe schadesituaties.

Het belang van een verzuimverzekering

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? In onze blog legt adviseur Carlo Veerman het een en ander uit.

Is huisverkoop de enige oplossing bij arbeidsongeschiktheid?

Denk niet te simpel over wat jij doet als je arbeidsongeschikt raakt. Gewoon je huis verkopen? Je hebt wel iets anders aan je hoofd. En vind maar eens een andere woning. Je Univé-hypotheekadviseur schenkt daarom specifiek aandacht aan inkomensrisico’s, ook van jou als ondernemer.

Hoe verzeker je schade door zonnepanelendeeltjes?

Zonnepanelendeeltjes die na een brand in het milieu terechtkomen, kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. De deeltjes kunnen vee en gewassen beschadigen. Snel opruimen dus, die deeltjes. Maar daar komen hoge kosten bij kijken. Het goede nieuws: dit is te verzekeren.

Aangemeld voor LBV

Heel wat agrariërs hebben zich aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Als je in aanmerking komt voor deze stoppers-subsidie gaat er de aankomende jaren veel veranderen binnen je bedrijf. Hierdoor veranderen ook je risico’s en dan is het belangrijk dat je verzekeringen hierop blijven aansluiten. In deze blog vertellen we je waar je zoal aan moet denken.