Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers). Wat zijn de voorwaarden?

Voor huizenbezitters die minder dan 10 jaar van de pensioenleeftijd zijn verwijderd, kan het kopen van een ander huis lastig zijn. Zelfs als er een duurdere woning wordt verkocht en een goedkopere weer wordt teruggekocht. Om te voorkomen dat senioren vast komen te zitten op de huizenmarkt, is de seniorenregeling geïntroduceerd. Hierdoor is het kopen van een ander huis nu eenvoudiger voor senioren.

Het pensioeninkomen kan het kopen van een huis onmogelijk maken

Geldverstrekkers moeten zich bij het verstrekken van hypotheken houden aan gestelde richtlijnen. De Rijksoverheid stelt op basis van advies van het Nibud de hypotheeknormen vast. Hierin staat onder andere ook welk deel van het inkomen bestemd mag zijn voor woonlasten. Ook is vastgelegd dat voor huizenkopers die minder dan 10 jaren verwijderd zijn van de AOW-leeftijd, het pensioeninkomen mee moet worden genomen bij bijvoorbeeld het berekenen van de maximale hypotheek.

Door de seniorenregeling krijgen geldverstrekkers meer mogelijkheden om toch een hypotheek te verstrekken aan senioren die volgens de richtlijnen eigenlijk niet voldoen aan de voorwaarden.

Wat houdt de seniorenregeling in?

De seniorenregeling staat ook wel bekend als de senioren verhuisregeling. Binnen deze regeling wordt er anders getoetst bij het aanvragen van een hypotheek, waardoor veel doorstromers toch de kans krijgen om de volgende stap in de wooncarrière te zetten. In de regeling wordt er gelet op de werkelijke hypotheeklasten in plaats van de fictieve lasten gebaseerd op rente en aflossingen. Door het op deze manier leveren van maatwerk, is er meer mogelijk.

Voorwaarden om gebruik te maken van de seniorenregeling:

  • Je gaat binnen tien jaar met pensioen of je bent al gepensioneerd
  • De nieuwe bruto hypotheeklasten zijn niet hoger dan de lasten van de oude woning
  • Je bezit een koophuis of had dit jaar of vorig jaar een koophuis op naam

Welk probleem lost de seniorenregeling op?

Voor senioren kan een ongewenste situatie ontstaan bij het verhuizen naar een goedkoper huis. Door de strenge normen is het inkomen mogelijk niet toereikend voor het kopen van de goedkopere woning. In een voorbeeld leggen we het nut van de seniorenregeling uit.

Een bijna gepensioneerd echtpaar woont in een te groot huis nu de kinderen niet meer thuis wonen. Hierop zit nog een hypotheek met een maandlast van €600 per maand. Ze willen een huis kopen waar een maandlast uit voortkomt van €450. Volgens de richtlijnen kunnen ze de benodigde hypotheek niet krijgen. Door de seniorenregeling kunnen ze mogelijk toch de volgende stap zetten.

Onze hypotheekadviseurs vertellen jou graag meer over de seniorenregeling. Maak gerust een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek om inzicht te krijgen in jouw mogelijkheden.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.