’Door de donatie zijn we nu alle vijf goed zichtbaar’

15 februari 2024

Jan Grootenboer is vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Heiloo. Hij gaat bij scholen langs, neemt verkeersexamens af, controleert fietsverlichting en vertelt over de gevaren van de dode hoek. “Zichtbaarheid is een belangrijk thema in het verkeer. Met onze nieuwe jassen, gedoneerd door het Univé Ledenfonds, zijn wij als vrijwilligers zelf nu ook beter zichtbaar.”

Jan is sinds 1996 vrijwilliger bij VVN en voorzitter van de vijfkoppige afdeling in Heiloo. In eerste instantie combineerde hij het vrijwilligerswerk met zijn baan als programmeur, inmiddels is Jan gepensioneerd. “Ik vind het ontzettend belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn”, vertelt Jan. “Het is niet alleen nuttig werk, het is ook hartstikke leuk! Volgende week gaan wij bijvoorbeeld bij groep 3 langs. De kleintjes nemen hun fietsjes mee, we controleren ze, zetten pionnen neer en doen testjes met ze. Met goed leren fietsen kan je niet vroeg genoeg beginnen.”

VVN dode hoek lessen

De vijf vrijwilligers gaan langs bij de tien basisscholen die Heiloo telt. Jan: “Bij de groepen 7 en 8 nemen we onder andere het VVN Verkeersexamen af en geven de VVN dode hoek lessen. Tijdens het verkeersexamen staan we door het hele dorp opgesteld. Goed zichtbaar voor het verkeer én de kinderen uiteraard. Tijdens de VVN dode hoek les gaat het erom dat de scholieren weten waar ze goed zichtbaar zijn als ze in de buurt van vrachtwagens of grote auto’s zijn. We beginnen de les met een informatieve film, daarna nemen we ze in groepjes mee naar buiten. Voor de school staat dan inmiddels een grote vuilnisvrachtwagen met chauffeur klaar. We leggen de kinderen uit dat, als ze ruim drie meter rechts voor de vrachtwagen óf minstens 3 meter achter de vrachtwagen staan, ze zichtbaar zijn. Daarna mogen ze één voor één plaatsnemen op de bestuurdersstoel. Zo kunnen ze met eigen ogen zien wat een vrachtwagenchauffeur om zich heen waarneemt.”

Zichtbaarheid

De dode hoek les heeft alles te maken met zichtbaarheid. Jan legt uit: “Zelf willen we natuurlijk ook goed zichtbaar en herkenbaar zijn. Daarom hebben we ook de VVN jassen aan. Maar die van ons stamden nog uit 1996, waren inmiddels vaal van kleur en echt aan vernieuwing toe. Toen ik, als lid van Univé Noord-Holland, een keer op de website zat te kijken, las ik over het Univé Ledenfonds. Toen kwam bij mij het idee op om het Ledenfonds te vragen een donatie te doen voor onze nieuwe jassen. Ik schreef ze diezelfde dag nog aan en met succes. Ze wilden ons helpen!”

Donatie voor vier nieuwe exemplaren

Jan heeft inmiddels een donatie vanuit het Univé Ledenfonds ontvangen. “De gift was voldoende om vier nieuwe Veilig Verkeer Nederland jassen te kunnen bekostigen. Eentje hadden we al eerder aangeschaft. Bij ons alle vijf hangt dus nu een gloednieuw exemplaar aan de kapstok. Met frisse kleuren en reflecterende stukken. Wij zijn nu zelf ook weer goed zichtbaar. Zelfs in het donker.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Tekst: Caroline Vlietstra