‘De duofiets is een perfecte oplossing en geeft ons veel vrijheid’

22 februari 2024

In Alkmaar, aan de West-Friese Omringdijk, staat Het Rekerhuis. Een vrijstaand wit huis, zoals je hier in Noord-Holland wel meer ziet. Toch is er iets bijzonders met dit huis. Het biedt namelijk een warm en veilig onderkomen voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking en autisme. “We zochten een mooie bestemming en dat is ons zeker gelukt.”

Stichting Het Rekerhuis is een particuliere zorginstelling voor verstandelijk beperkten. In het huis wonen vijf jonge heren en drie jonge dames. Allemaal in de leeftijd van 20 tot 30 jaar. De stichting biedt dagbesteding en er zijn twee logeerkamers voor diegene die nog niet toe zijn aan zelfstandig wonen. De particuliere zorginstelling is in 2016 opgericht door familie Jong en Ellis de Boer. “Het huis is van mijn schoonouders geweest”, vertelt Ellis, medeoprichter en tevens coördinator. “Zij zijn helaas al geruime tijd overleden. Voor dit prachtige pand met tuin van 3000 m2 zochten we een mooie bestemming. En dat is gelukt!”

Warm en veilig thuis

Ellis biedt, samen met acht collega’s, het hele jaar door, 24 uur per dag, zorg voor de bewoners en logées. Ellis: “Ons doel is om een warm en veilig thuis te bieden. Én iedereen een leuke tijd te bezorgen. Dat doen we door de dag te starten met een wandeling van een uur. Bij thuiskomst is het tijd voor ons vaste koffie- en theemomentje. Structuur is voor alle bewoners heel belangrijk. Daarna starten we met de activiteiten. Denk aan knutselen, zwemmen, tuinieren of het voorbereiden van de maaltijd. Tijdens vakanties gaan we om de dag met de bewoners op pad. We gaan dan bijvoorbeeld bowlen of midgetgolfen, naar de bios of lekker buiten de deur lunchen. Bij mooi weer maken we een strandwandeling, gaan een bootje varen of naar de dierentuin.”

Duofiets

Het Rekerhuis ligt in het groen en op slechts acht minuten fietsen van de Alkmaarse binnenstad. “Daarom wilde ik ook graag een duofiets”, vertelt Ellis. “Fietsen geeft je vrijheid en iedereen hier houdt ervan. Niet alle bewoners zijn in staat om op een driewieler of tandem te fietsen, dus een duofiets leek me een hele mooie oplossing. Eentje waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar die hadden we dus niet…”

Donatie Univé Ledenfonds

Via via hoorde Ellis van het Univé Ledenfonds. “Ik ben toen op de website van Univé Noord-Holland gaan kijken”, legt Ellis uit. “Hier las ik dat het Ledenfonds donaties doet aan lokale maatschappelijke initiatieven die onder andere gericht zijn op verbetering van de zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Dat leek op ons lijf geschreven. Ik heb gelijk de aanvraag ingediend. En met een positief resultaat!”

Heerlijke zomer

Inmiddels staat de duofiets alweer een maand in de schuur van Het Rekerhuis. Wat vinden de bewoners van hun gloednieuwe vervoersmiddel? “We hebben er al een aantal keren op gefietst en de bewoners, begeleiders en vrijwilligers vinden het fantastisch!”, vertelt Ellis enthousiast. “Het is veilig én gezellig. Je zit immers naast elkaar. We gaan een heerlijke zomer tegemoet.”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Tekst: Caroline Vlietstra