Wat is huurdersbelang en hoe verzeker je dat?
5 maart 2024 – Maak een afspraak
Bedrijfsruimten worden meestal casco verhuurd. Als hurende ondernemer kun je dan zelf verbeteringen aanbrengen in het pand. Of je neemt de veranderingen over die de vorige huurder heeft gerealiseerd. Die aanpassingen vallen onder het zogenaamde huurdersbelang. Om schade vergoed te krijgen, moet je dat huurdersbelang verzekeren.
Wat vergoedt de inventarisverzekering?
Wanneer jij een bedrijfsruimte huurt, wil en mag je die vaak zelf aanpassen om het geschikt te maken voor je bedrijfsvoering. Je laat bijvoorbeeld een mooie gietvloer leggen, een wandschildering aanbrengen of het plafond bewerken. Maar als daar door brand of wateroverlast schade aan ontstaat, kun je niet terugvallen op je inventarisverzekering. Die vergoedt alleen schade aan losse goederen zoals bureaus, stoelen en tafels. Zaken die aard- en nagelvast aan het pand zitten, vallen niet onder de inventarisverzekering.
Wat vergoedt de gebouwenverzekering?
De eigenaar heeft meestal het pand alleen casco verzekerd, dus zonder de aanpassingen die jij hebt aangebracht en bekostigd. Daarom heb jij er belang bij dat de schade daaraan vergoed wordt. Daar komt de term huurdersbelang dan ook vandaan. Als de eigenaar de aanpassingen niet verzekerd heeft, moet je zelf een verzekering afsluiten.
Waarde huurdersbelang
De waarde van het huurdersbelang kan groot zijn. Stel dat je bedrijfsruimte huurt in een nieuw gebouw, maar je moet zelf zorgen voor de aanleg van elektra en het plaatsen van toiletgroepen. Of je hebt een horecaonderneming met een vaste bar, vaste airconditioning, een podium en een ingebouwde lichtinstallatie. Dat is allemaal niet verzekerd op de gebouwenverzekering van de eigenaar en ook niet op jouw inventarisverzekering. Bij een grote brand kan veel schade ontstaan en dan heb je zonder verzekering een probleem. Maar ook bij een kleine brand kan er schade ontstaan, bijvoorbeeld door rook, roet of bluswater. Die schoonmaakkosten betaal je zelf als je het huurdersbelang niet verzekerd hebt. Dat geldt ook voor waterschade, bijvoorbeeld door een lekkage of een extreme regenbui.
Laminaatvloer: inventaris of huurdersbelang?
Wat nu precies inventaris is en wat niet, is soms een discussiepunt. Zo valt volgens het Verbond van Verzekeraars een laminaatvloer tegenwoordig onder opstal. Ze laten een laminaatvloer die je zelf hebt aangebracht daarom onder het huurdersbelang vallen. Univé wijkt daarvan af. Want een laminaatvloer zit niet aard- en nagelvast aan het pand en je kunt hem vaak zonder schade verwijderen en verhuizen. Ook is een laminaatvloer net als inventaris aan slijtage onderhevig en vindt er een afschrijving op plaats. Daarom vindt Univé dat een laminaatvloer gewoon verzekerd moet zijn op je inventarisverzekering.
Huurdersbelang verzekeren
Bij Univé kun je het huurdersbelang verzekeren. Door naast de inventarisverzekering een aparte dekking af te sluiten voor huurdersbelang. Je kiest dan een verzekerd bedrag, gebaseerd op de waarde van het huurdersbelang. Vind je het lastig om die waarde zelf nauwkeurig vast te stellen, dan kun je een deskundige inschakelen voor een taxatie. De premie die je betaalt, hangt af van de hoogte van het verzekerd bedrag en van de vraag hoe groot wij de kans op schade inschatten.
Vraag je Univé-adviseur
Huur je een bedrijfsruimte? Of ga je dat doen? Of heb je plannen om je gehuurde bedrijfsruimte op te knappen? Neem contact op met je Univé-adviseur. Wij checken wat er in jouw situatie onder het huurdersbelang valt en bespreken hoe je dat zou willen verzekeren. We adviseren je over de mogelijkheden en stemmen de verzekering af op jouw wensen.
Tekst: Univé