Zwembad De Rijd blij met zonnebranddispenser

30 mei 2024

Sinds vorig seizoen hangt er een Univé zonnebranddispenser bij Zwembad De Rijd in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp, en dat is een groot succes. Vanaf het eerste moment wordt hij volop gebruikt en ook komend seizoen weer.

“De zonnebranddispenser hangt op een mooie centrale plek, bij de kleedhokjes en toiletten”, vertelt bestuurslid Jeske Weel. “Hij is goed zichtbaar waardoor bezoekers van alle leeftijden de dispenser weten te vinden. We zijn er echt ontzettend blij mee.”

Gratis zonbescherming

“Voorheen kregen we bij de kassa vaak de vraag of het zwembad zonnebrand had”, vertelt Jeske. “Kinderen uit het dorp komen vaak direct uit school naar het zwembad toe. Niet gek dat ze niet aan zonnebrand denken. Via een tip kwam ik terecht bij het bericht van Univé waarin zonnebranddispensers werden aangeboden. Toen ik het hele bericht las, met alle statistieken over huidkanker, schrok ik me rot. Natuurlijk wist ik dat insmeren belangrijk is, maar ik kende niet alle feiten over huidkanker en hoe schadelijk uv-straling van de zon daadwerkelijk is. Het voelt heel goed dat we bescherming mogen bieden. Dat we nu tegen iedereen kunnen zeggen dat ze gratis zonnebrand mogen pakken. Het past helemaal in ons beleid waarin we zorgdragen voor elkaar.”

Vrijwillig bestuur

De gemeente is eigenaar van Zwembad De Rijd maar het beheer wordt gedaan door het dorp. “Toen het zwembad een aantal jaar geleden werd gesloten kwam het dorp in opstand”, vertelt Jeske. “Vrijwilligers hebben het zwembad samen met de gemeente opgeknapt. Nu wordt het bad bestuurd door een vrijwillig bestuur en ook de kassamedewerkers, toezichthouders en klussers zijn vrijwilligers. En dat doen we niet voor niks. Het zwembad is ontzettend populair. Als het mooi weer is, gaan we zelfs extra dagen open. We trommelen enthousiaste vrijwilligers op en plaatsen een berichtje op de sociale kanalen en zo organiseren we in een handomdraai een gezellige zwemmiddag.”

Insmeren in een treintje

“Om het zwembad ligt een grote zonneweide. Er zijn heerlijke schaduwrijke plekken maar in en direct om de zwembaden is geen schaduw. Door zon in combinatie met water kun je nog sneller verbranden. Als we zien dat kinderen een rode huid krijgen, kunnen we er nu naartoe lopen en zeggen dat ze zich even moeten insmeren. Een badmeester kreeg wel erg vaak de vraag of hij wilde helpen met insmeren. Hij heeft de kinderen toen geleerd om in een treintje te staan zodat ze elkaar kunnen insmeren”, zegt Jeske lachend.”

Positief

“We hebben alleen nog maar positieve reacties gekregen op de zonnebranddispenser”, vertelt Jeske. “Ik heb het idee dat meer mensen zich erdoor insmeren. Als iemand naar de dispenser loopt, gaat een ander ook makkelijker. Zo spoort iedereen elkaar aan om zich te beschermen tegen de zon. En als het op is, dan stuur ik een e-mail naar Univé en wordt er een nieuwe flacon voor me klaargezet in de vestiging Schagen. Echt super!”

Tekst: Sandra Konijn – Oog voor de taal