Dat ik ooit zelf een AED nodig zou hebben, had ik nooit kunnen bedenken.

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door: Caroline Vlietstra

Tegen de buitenmuur van de in Hoorn woonachtige Felon La Pierre hangt een Automatische Externe Defibrillator, beter bekend als de AED. Een onmisbaar apparaat, zo vertelt deze sportmasseur ons. Wat hij namelijk nooit had kunnen vermoeden was dat hij, een jaar na aanschaf, zelf een hartstilstand kreeg en mede dankzij het gebruik van een AED het verhaal nog na kan vertellen.

En het verhaal dat Felon met ons deelt, is wel heel bijzonder. Drie keer in zijn leven kreeg hij te maken met een reanimatie; de eerste keer zakte tijdens een workout een medesporter voor zijn ogen in elkaar, de tweede keer kreeg hijzelf een hartstilstand en de derde keer was het zijn buurman die gereanimeerd moest worden. Als iemand het nut van een defibrillator kent, dan is het Felon wel. Alle patiënten, inclusief hijzelf, zijn door het oog van de naald gekropen, mede dankzij de AED.

Jumping Jacks

“De eerste keer dat ik me bewust werd van de noodzaak van een AED was tijdens een outdoor bikkeltraining”, zo blikt Felon terug. “Samen met een stel andere sportievelingen waren we bezig met een oefening, de jumping Jack. Opeens zakte één van ons in elkaar. De groep bestond onder andere uit een cardioloog, een anesthesist en een huisarts in opleiding. Zij bogen zich over de patiënt terwijl ik de coördinatie op me nam. Zo heb ik iemand 112 laten bellen en mensen naar de ingang van het park gestuurd in afwachting van de ambulance. Ook heb ik iemand de deur van de voetbalkantine in laten trappen om een AED op te halen. Vervolgens heeft de huisarts in spé de defibrillator aangesloten en was de patiënt buiten levensgevaar op het moment dat hij de ambulance werd in getild.”

Nut en noodzaak

Dit incident leerde Felon twee dingen; de noodzaak van het in goede banen leiden van hulp ter plekke en het nut van de defibrillator, de AED. “Jaren geleden volgde ik al een reanimatiecursus”, zo vertelt Felon. “Ik denk dat elke Nederlander vanaf groep 8 die cursus zou moeten volgen. Reanimatie kan namelijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Na het sportveld-incident meldde ik me ook als burgerhulpverlener aan bij het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Vanaf het moment dat ik me had aangemeld zou ik, samen met andere burgerhulpverleners, elk moment een SMS kunnen verwachten wanneer er iemand in mijn omgeving een hartstilstand zou krijgen. Ook heb ik Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds benaderd met de vraag of ze me wilden sponsoren bij de aanschaf van een AED. Binnen anderhalve maand hing de AED aan mijn buitenmuur, mede mogelijk gemaakt door het Univé Ledenfonds. Deze defibrillator is 24 uur per dag beschikbaar voor alle burgerhulpverleners.”

Hartstilstand

Wat Felon nooit had kunnen vermoeden was dat hij, als trotse eigenaar van zijn AED, zelf te maken zou krijgen met een hartstilstand. “Ik weet het nog goed. Op de avond van 7 november 2017, na het verjaardagsfeest van mijn toen 3-jarige dochtertje, zakte ik naast mijn vrouw Patty in elkaar. Het licht ging uit. Op 41-jarige leeftijd kreeg ik – als niet-roker en sportieve, gezonde man – te maken met een hartstilstand. Wie had dat ooit gedacht. Patty belde direct het alarmnummer en door de stoomcursus reanimatie van de centralist, heb ik mijn hartstilstand overleefd. De AED die aan onze buitenmuur hing is Patty van schrik vergeten. De toegesnelde politie nam de reanimatie over en zij sloten de AED aan.”

Jarenlange stress

Felon overleefde de hartstilstand door de adequate hulp van de centralist, het snelle handelen van zijn vrouw en door de politieagent die de AED gebruikte. “Eenmaal in het ziekenhuis vertelden de artsen me dat de hartstilstand waarschijnlijk veroorzaakt werd door boezemfibrillatie. Zelf wijd ik het incident toe aan jarenlange stress. Door de defibrillator is mijn hart gelukkig weer in het normale ritme gekomen en kan ik dit verhaal navertellen.”
Na alweer twee maanden vervolgde de sympathieke Horinees alweer zijn werk als masseur. Hij sport iets minder intensief, slikt sindsdien medicijnen, maar verder heeft hij zijn leven weer helemaal op de rails. Wel is hij, sinds zijn eigen ervaring, zich nóg meer bewust van het nut van een reanimatiecursus en de noodzaak van AED’s in Nederland.

Nood aan de (buur)man

Dat zijn eigen defibrillator een leven kan redden, dat ondervond hij afgelopen winter. Op 19 januari 2020 kreeg Felon namelijk zijn eerste bericht via het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. “Mijn buurman was op zolder in gesprek met de op dat moment aanwezige ketelmonteur. Daar, in de top van zijn woning, zakte hij in elkaar. Zijn vrouw belde gelijk 112 die op hun beurt de burgerhulpverleners waarschuwden. Binnen één minuut was ik, uiteraard met AED in de hand, ter plekke. Mijn buurvrouw was nog in gesprek met de 112 centralist toen ik de ketelmonteur opdroeg de trui van mijn buurman open te knippen. Vervolgens ben ik de hartmassage gestart. Op het moment dat ik het beademingskapje wilde pakken, arriveerde ook de politie. De twee agenten namen de hartmassage over en bevestigden de plakkers van mijn AED. Na enkele schokken was zijn hart uit de fibrillatie en in het normale ritme gekomen. Met mijn buurman gaat het sindsdien goed. Ik zie hem regelmatig door de straat wandelen.”

Dit persoonlijke interview is geschreven door content creator Caroline Vlietstra.

Delen

Een levensreddend apparaat

Wist je dat moderne AED’s toegankelijk zijn voor mensen met weinig tot geen reanimatie-ervaring? Hoe sneller een AED namelijk wordt ingezet bij een hartstilstand, hoe hoger de overlevingskans – ongeacht je ervaring. Met snel handelen kun je dus echt levens redden! 

de ‘bediening’ van een AED is eenvoudig te leren. Daarom organiseren wij een paar keer per jaar AED-workshops in onze Univé-winkels. Houd onze activiteitenkalender en nieuwsbrief goed in de gaten. 

Over het Ledenfonds

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie voor bijvoorbeeld een AED maken we Nederland samen nog een stukje veiliger.

Wil je ook een aanvraag indienen voor een AED, of een beroep doen op het Ledenfonds voor een andere samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.