Verjaardagsbelletje tijdens coronacrisis: er is er één jarig!

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Annemieke Diekman

Lang zullen ze leven, lang zullen ze leven. Al is ons land vrijwel tot stilstand gekomen, net als in gewone tijden zijn er dagelijks mensen jarig. Die verjaardag ook echt vieren is nu even wat anders. Strenge coronaregels steken hier een stokje voor. In groepsverband vanuit de eigen huiskamer virtueel de longen uit je lijf dansen kan nog voor een beetje gezelligheid zorgen. Ook aan beide kanten van het scherm bijkletsen met een biertje of een glas wijn en een bakje borrelnoten kan bijdragen tot de feestvreugde. Aan de andere kant laat het je de opgelegde fysieke afstand misschien nog wel meer voelen.

Verjaardag in eenzaamheid

Er zijn ook mensen die in deze tijden van sociale afstand hun verjaardag in stilte of zelfs eenzaamheid doorbrengen, zonder bezoek of een teken van affectie. Vooral ouderen blijven in deze tijd verstoken van wat verjaardaggezelligheid. Hoewel sommigen het facetimen verrassend snel onder de knie krijgen op de door de kinderen in de haast aangeschafte tablet, hebben anderen alleen de telefoon voor contact met de buitenwereld. Dat bracht Univé op het idee om alle jarigen van 65 jaar en ouder op te bellen op hun verjaardag. Een verjaardagsbelletje in coronacrisis! 

Leuke gesprekken en anekdotes

De scepticus onder ons denkt nu wellicht schoenmaker blijf bij je leest, maar het verjaardag-telefoontje wordt erg gewaardeerd, zo valt op te maken uit de reacties van de rondbellende verzekeringsadviseurs. Het idee achter deze ludieke actie is om de verzekerden persoonlijk te feliciteren en te vragen hoe ze hun verjaardag deze keer vieren. En tussen neus en lippen door ook te informeren hoe het nu met ze gaat. Na de eerste verrassing of verbazing, ontstaan vaak leuke gesprekken waarin verzekerden tal van anekdotes vertellen. Soms is er wat zelfspot, moet eerst even het gehoorapparaat in worden gedaan of het kunstgebit, maar dan komen de verhalen los van vorige verjaardagsfeesten. Af en toe volgt zelfs een hele levensloop, inclusief heroïsche verhalen over gereden Elfstedentochten of buitenlandse fietsavonturen op hoge leeftijd. Slechts een enkeling is een beetje wantrouwend en vraagt toch of ze soms iets willen verkopen. Maar zelfs die mensen ontdooien snel als duidelijk wordt dat het echt alleen maar om een felicitatie gaat.

Bellen, bellen, bellen dus voor de adviseurs, nu blijkt dat een telefoontje en een praatje wonderen doet. Een kleine moeite om mensen op hun verjaardag een hart onder de riem te steken. Er is er een jarig, dat kun je wel zien, dat is hij. Of zij.