“Dit is zó fantastisch”, zegt Gerda Smit (66) spontaan, zonder dat we écht de kans krijgen er naar te vragen. De Akersloter Marathon Klub (in wijde omgeving bekend als AMAK) waar zij trainster is, ontving een bijdrage voor de aanschaf van reflecterende vestjes. “Wij trainen het hele jaar door. Veel in de natuur en de duinen natuurlijk, want die heb je bij ons volop. Maar je loopt ook regelmatig binnen de bebouwde kom. En in het donkere najaar en de winter is dat natuurlijk oppassen geblazen. Dat we nu ineens een hele partij reflecterende vestjes kunnen aanschaffen is geweldig.”

Het leukste van een training geven is zien hoe anderen groeien, stelt ze. “Het is zó mooi om mensen te helpen hun persoonlijke doelen te behalen. Neem de beginners. Wanneer ze starten, is hun conditie in veel gevallen natuurlijk niet erg goed. Dan gaan we voor het doel van de vijf kilometer. De meeste kunnen nauwelijks geloven dat ze dat ooit gaan halen, maar naarmate ze trainen zie je het gebeuren. Die voldoening die je dan op de gezichten ziet; echt heerlijk!”

Hardlopen is volgens Gerda een uitstekend medicijn om gezond en fit te blijven en dat gaat verder dan alleen het opbouwen van een goede conditie. “In een groep hardlopen is zalig. Daarom vind ik trainingen geven ook zo leuk. Maar alleen lopen is op een geheel andere manier ook weer fijn. Helemaal op jezelf zijn en genieten van de natuur en de frisse lucht. Dat houdt je ook tussen de oren lang gezond. Ik kan het iedereen aanraden.”

Heeft u ook een initiatief dat iets te maken heeft met het voorkomen van ongelukken, het verzachten van leed na een ongeluk of het verbeteren van gezondheid en zorg? Dien dan een aanvraag in bij het Univé Regio+ Ledenfonds. De volgende beslisronde is eind augustus, de deadline voor de aanvragen is 20 augustus 2015. Kijk op www.univeledenfonds.nl voor alle informatie.