1000 tijdschriften voor cliënten van Omring

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

De coronacrisis treft iedereen. Maar er is één groep in het bijzonder die het wel heel zwaar heeft en dat zijn de ouderen. Wekenlang werd elk bezoek van familie, vrienden en kennissen hun ontzegd en waren de deuren van de woonzorglocaties – naar de richtlijnen van het RIVM – gesloten. Een ingrijpende periode voor iedereen. Brenda Schoonderbeek, marketeer bij Omring, bedacht een plan om het leed een beetje te verzachten; 1000 tijdschiftenbonnen, goed voor twee maanden leesplezier, aangeboden door Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds.  

Al wekenlang gaan de zaken in verzorgings- en verpleeghuizen heel anders dan de bewoners en cliënten gewend zijn. Partners, kinderen, kleinkinderen en vrienden konden niet meer op bezoek komen. Ouderen hebben hun dierbaren al twee maanden niet ontmoet. Maar dat is nog niet alles. Ook de dagbestedingen zijn grotendeels weggevallen. Daardoor ligt niet alleen het gevoel van eenzaamheid op de loer, ook verveling komt om de hoek kijken.
Want waar vul je de dagen mee als de dagbesteding niet meer door kan gaan en er geen visite langs mag komen? Gelukkig mogen de woonzorglocaties – heel voorzichtig – weer bezoek verwelkomen. Tot die tijd is er een mooie oplossing bedacht.

Brenda Schoonderbeek, marketeer bij Omring, kwam met een fantastisch idee; zij vroeg Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds om 1000 tijdschriftenbonnen. Dit om cadeau te geven aan cliënten woonachtig in de 25 woonzorglocaties en 58 thuiszorgteams in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en Texel.

Nauwe samenwerking

“Omring en Univé werken al jaren nauw samen”, zo vertelt Brenda. “We bedenken campagnes en acties op het gebied van zorg en welzijn. Denk aan de ‘Veilig Wonen Box’ om het project ‘Langer Thuis Wonen’ te ondersteunen. Tijdens deze coronacrisis wilde ik natuurlijk heel graag iets extra’s doen. Univé zag het idee gelijk zitten en maakte het mogelijk dat we 1000 tijdschriftenbonnen weg konden geven. Een kleine pleister op de wond, naast de vele initiatieven die er al zijn.”

Keuze uit 70 tijdschriften

Hoe gaat zo’n cadeau te werk? “De 1000 tijdschriftenbonnen hebben we inmiddels onder de cliënten die bij ons in woon- en zorglocaties, maar ook in de thuiszorg en de revalidatie verblijven, verdeeld. In nauw overleg met de manager van de desbetreffende locatie of thuiszorgteam is er een keuze gemaakt wie de bon zou krijgen. Gekeken is naar welke personen deze gift het hardst nodig hebben. Vervolgens moesten de mensen kiezen uit 70 verschillende soorten tijdschriften, offline of online. Daar zijn onze medewerkers met de cliënten eens even goed voor gaan zitten. Alleen dat was al een feestje. Onze bewoners reageerden allemaal heel enthousiast!”

Vermaak, interactie & creativiteit

Ondanks dat heel veel in deze tijd niet meer mogelijk is, hebben zich bij Omring mooie initiatieven ontwikkeld. Denk aan verschillende ‘praatketens’ en ‘babbelhuizen’ waardoor contact tussen familieleden toch mogelijk is. Er wordt bingo op de gang gespeeld, er zijn optredens in de tuin en kinderen maken mooie stoepkrijttekeningen. “We proberen er samen het beste van te maken, ondanks alle restricties. Corona brengt veel creativiteit te weeg. We kijken wat wél kan in plaats van wat niét. De bladen van Univé zijn een mooie toevoeging. Het zorgt voor een stukje vermaak, gaat eenzaamheid tegen en is gelijk een ontspannen bezigheid en afleiding in deze nare tijd. De bewoners praten met elkaar, maar ook met hun familie via beeldbellen, over de artikelen. Uiteraard worden de gelezen exemplaren ook weer onderling uitgewisseld, allemaal veilig en via de hygiënerichtlijnen van het RIVM. Zo kunnen de bewoners van het cadeau dat twee maanden geldig is, nog tijden plezier beleven aan de tijdschriften.”

Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

Het coronavirus vereist van ons creativiteit, inventiviteit en het vermogen snel aan te passen. En hoewel we als samenleving afstand moeten nemen, staan we dichter bij elkaar dan ooit. Dit zie je óók terug in de liefdevolle initiatieven die door het hele land georganiseerd worden, groot of klein. Voor elkaar, door elkaar.

Kent u een maatschappelijke organisatie of initiatief bij u in de buurt die wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken? Univé Ledenfonds biedt een helpende hand door bedragen beschikbaar te stellen vanuit het fonds*, speciaal voor de hartverwarmende initiatieven die zijn ontstaan tijdens de coronacrisis.

Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op.