Welke verzekeringen heb je als ZZP’er nodig?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als zzp’er ben je vooral bezig met twee dingen: hard werken en nieuwe klanten werven. Maar het is goed af en toe ook stil te staan bij het grotere plaatje. Hoe zorg je bijvoorbeeld voor de continuïteit van je eenmanszaak? De juiste verzekeringen spelen daarbij een belangrijke rol.

Ook al zijn verzekeringen niet verplicht, het is vaak wel verstandig om als zzp’er over je verzekeringen na te denken. Ook als je nog vanuit huis werkt, want zakelijke risico’s zijn niet gedekt door particuliere verzekeringen.

Dit zijn de verzekeringen die voor zzp’ers belangrijk zijn

1. AOV voor zzp’ers

Veel zzp’ers schuiven het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zich uit. Die is namelijk ingewikkeld, duur en iets voor later, vinden de meesten. Een speciale AOV voor zzp’ers lost die problemen voor je op. 

Bij Univé ben je met zo’n zzp-aov al vanaf € 25 per maand verzekerd. Je bepaalt zelf wanneer je die premie verhoogt of verlaagt. Zo groeit het verzekerde bedrag mee als de zaken goed gaan, of pas je de premie naar beneden aan als het even iets minder gaat.

Meer over de AOV voor zzp’ers

2. Aansprakelijkheidsverzekering

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Als je timmerman bent, maar ook als je grafisch ontwerper, cateraar of jurist bent. Het kan nu eenmaal gebeuren dat er door jouw werk schade ontstaat.

Denk aan een dure monitor die je bij een opdrachtgever per ongeluk omstoot. Of dat je klant door jouw verkeerde advies financiële schade lijdt. Voor zulke schade ben jij aansprakelijk en die bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Die risico’s wil je dus goed verzekerd hebben.

Er zijn twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen:

3. Verzekeringen voor specifieke beroepsgroepen

Op 1 januari 2019 telde Nederland maar liefst 1.237.734 zzp’ers. Die werken in allerlei verschillende beroepsgroepen, met elk hun eigen risico’s. De eerder genoemde verzekeringen zijn voor elke zzp’er verstandig om af te sluiten. Daarnaast zijn er verzekeringen die voor specifieke beroepen de belangrijkste risico’s dekken.

Bekijk alle zzp-verzekeringen

Verplichte verzekeringen voor zzp’ers

Op dit moment ben je als zzp’er nog niet verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar in de nabije toekomst kan dat wel het geval zijn. Zo is het kabinet van plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers te verplichten.

De enige verzekering die op dit moment wel verplicht is, is de WA-verzekering voor je bedrijfsauto, tractor of zakelijke personenauto. Die verzekering heb je ook nodig voor zelfrijdend werkmaterieel, zoals een graafmachine of heftruck.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

In welke branche je ook werkzaam bent, als ondernemer komt er veel op je af. Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden en waarvan je op de hoogte moet blijven. Tijd om  verzekeringen weer eens door te nemen, is er vaak niet. Daarom staan wij voor je klaar.

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren.