Dansproject ‘Jij & Ik, dansen samen’ brengt ouderen en mantelzorgers nog dichter bij elkaar

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Robin Pusch

Ouderen zijn misschien niet de eerste mensen aan wie je denkt bij een dansvoorstelling. Voor Daniëlle Noordermeer van Stichting Danstheater VOS en artistiek leider voor ‘Jij & Ik, dansen samen’, is dit juíst zo klaar als een klontje.

“Je bent nooit te oud om te dansen. Het is voor iedereen, of je nu 9 of 99 bent. Het maakt niet uit als je in een rolstoel zit of met een rollator loopt; zelfs alleen een arm optillen kan dans zijn. Dit laten we zien met het project ‘Jij & Ik, dansen samen’, dat Danstheater VOS samen met Kennemerhart Oppeppers en Hart organiseert.”

Dansende duo’s: ouderen en hun mantelzorgers

‘Jij & Ik, dansen samen’ is een uniek project, waarbij ouderen een duo vormen met hun mantelzorger en onder begeleiding van choreograaf Lenna Schouten en vier professionele dansers (Sammie Hermans, Susan Hoogbergen, Carlo Camagni en Maaike van der Westeringh) een voorstelling maken, die ze twee keer opvoeren in de Schuur en drie keer in woonzorgcentra in Haarlem.

Het doel van het project? Daniëlle vertelt: “VOS wil laten we zien dat mantelzorger zijn niet alleen zwaar en soms verdrietig is, maar ook heel mooi kan zijn en vreugde brengt. We doorbreken de rolverdeling van mantelzorger en verzorgde: samen iets moois en unieks beleven staat centraal.”

“Daarnaast hopen we dat er een prachtige voorstelling ontstaat, waarin verschillende generaties met elkaar dansen. Het is mooi dat we elkaar weer mogen omarmen – figuurlijk, maar in dans soms natuurlijk ook letterlijk – na een tijd waarin we afstand moesten houden.”

Ouderen in hun kracht zetten

Verder zorgt voor dansen voor verbeterde hersenactiviteit, ontspanning, creativiteit en lichamelijk bewustzijn, vertelt Daniëlle. “Zo zetten we ouderen in hun kracht. We laten zien dat óók zij actief kunnen zijn. We merken bijvoorbeeld dat mensen met Parkinson hun ziekte even vergeten en dat mensen die worstelen met dementie de choreografie juist wél onthouden. Dat komt omdat dansen gaat over muziek en beweging. Het is muscle memory; je gebruikt een ander deel van je hersenen.”

Ben je niet zo mobiel en moet je af en toe even zitten tijdens de voorstelling? “Dan doet een andere danser dat ook, zodat je nooit alleen bent in iets wat je niet kunt. We gebruiken de danceability-methode, waarin we inclusief voor ieders mogelijkheden een artistiek proces aangaan. In ieder mens schuilt een danser.”

Samen met de deelnemers werkt de organisatie toe naar de voorstelling. “De choreografie ontstaat tijdens de repetities ter plekke. De choreograaf geeft input, waarmee de deelnemers aan de slag gaan. Het is een creatief proces waarbij iedereen betrokken is.”

Open les op 7 april, voorstellingen op 9 juli

‘Jij & Ik, dansen samen’ is nog op zoek naar dansende duo’s. “We merken dat sommige mensen een beetje twijfelen. Mede door corona, wat natuurlijk begrijpelijk is. We vinden echter altijd wel een oplossing voor onzekerheden zoals fysiek contact met anderen of dansen op een podium. Op 7 april aanstaande hebben we een open les bij Hart (Kleine Houtweg 18, Haarlem) van 10:00 tot 12:00 uur, gevolgd door een gezamenlijke lunch. Iedereen is welkom. We waarderen het als je je vooraf opgeeft, maar je kunt ook op 7 april komen aanwaaien.” Opgeven kan via danielle@danstheatervos.nl of bel naar 06-12549023.

Er zijn twaalf repetities op donderdagen, van 10.00-15.00. Deelnamekosten zijn € 6,25 per persoon per keer, inclusief koffie/thee, een geheel verzorgde lunch en de professionele begeleiding van de dansers en choreograaf. Heb je nog geen partner met wie je dit kunt doen (als oudere of als mantelzorger/vrijwilliger)? Kom gerust langs, dan probeert de organisatie je te koppelen aan iemand om een duo mee te vormen. “Het is juist prachtig als er via ‘Jij & Ik, dansen samen’ nieuwe maatjes ontstaan.”

De voorstellingen van ‘Jij & Ik, dansen samen’ vinden plaats op 9 juli in de Schuur, om 16:00 en 20:30 uur.

Benieuwd of jouw zorg goed is afgestemd op de juiste verzekering? Doe de Univé ZorgCheck! Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Laatste blogs

Univé waarschuwt ondernemers voor cyberaanval

In navolging van het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen wij ondernemers voor een cyberaanval. Er is ten aanzien van de software Apache Log4j, dat veel gebruikt wordt in webapplicaties en andere systemen een ernstige kwetsbaarheid gevonden.
Natuur in rust, laat de ijsbaan maar komen

IJsbaan castricum

Aan de rand van de duinen ligt de natuurijsbaan van de Vereniging Kennemer IJsbaan. Een prachtig stukje natuur waar schaatsfanaten bij winterse temperaturen hun hart ophalen. Toch was in de laatste 15 jaar schaatsen op de natuurijsbaan maar drie keer mogelijk. Desondanks zitten de leden en vrienden van de club niet stil. Gerard Moel licht toe hoe de vereniging meebeweegt met veranderende omstandigheden.

In galop van Heiloo naar Starnmeer

Uit liefde voor paarden begon stal Sprenkeling 1991. 30 jaar later is de stal uitgegroeid tot fokkerij, sport- en een pensionstal. Hoe zetten zij deze grote stap? Lees hier het volledige verhaal.

Cyber: social engineering, ook zakelijk is de mens de zwakste schakel

Afgelopen periode zijn veel mkb’ers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit, door een grote aanval met gijzelsoftware. De verwachting van cyberexperts is dat dit de komende jaren fors gaat toenemen. Een veelvoorkomende vorm van cybercriminaliteit is social engineering. Simpel gezegd: proberen om medewerkers te misleiden en zo een zwakke plek te creëren in het systeem.
Cybercrime agrarisch

Cybercrime, een serieus gevaar voor de agrarische sector

Ook bij agrariërs is digitaal werken niet meer weg te denken. Denk bijvoorbeeld aan klimaatbeheersing, automatische koeling, maar ook toepassingen om op afstand de gezondheid van de dieren in de gaten te houden. Het biedt gemakt, maar de toegang moet niet in verkeerde handen komen.