Dansproject ‘Jij & Ik, dansen samen’ brengt ouderen en mantelzorgers nog dichter bij elkaar

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Robin Pusch

Ouderen zijn misschien niet de eerste mensen aan wie je denkt bij een dansvoorstelling. Voor Daniëlle Noordermeer van Stichting Danstheater VOS en artistiek leider voor ‘Jij & Ik, dansen samen’, is dit juíst zo klaar als een klontje.

“Je bent nooit te oud om te dansen. Het is voor iedereen, of je nu 9 of 99 bent. Het maakt niet uit als je in een rolstoel zit of met een rollator loopt; zelfs alleen een arm optillen kan dans zijn. Dit laten we zien met het project ‘Jij & Ik, dansen samen’, dat Danstheater VOS samen met Kennemerhart Oppeppers en Hart organiseert.”

Dansende duo’s: ouderen en hun mantelzorgers

‘Jij & Ik, dansen samen’ is een uniek project, waarbij ouderen een duo vormen met hun mantelzorger en onder begeleiding van choreograaf Lenna Schouten en vier professionele dansers (Sammie Hermans, Susan Hoogbergen, Carlo Camagni en Maaike van der Westeringh) een voorstelling maken, die ze twee keer opvoeren in de Schuur en drie keer in woonzorgcentra in Haarlem.

Het doel van het project? Daniëlle vertelt: “VOS wil laten we zien dat mantelzorger zijn niet alleen zwaar en soms verdrietig is, maar ook heel mooi kan zijn en vreugde brengt. We doorbreken de rolverdeling van mantelzorger en verzorgde: samen iets moois en unieks beleven staat centraal.”

“Daarnaast hopen we dat er een prachtige voorstelling ontstaat, waarin verschillende generaties met elkaar dansen. Het is mooi dat we elkaar weer mogen omarmen – figuurlijk, maar in dans soms natuurlijk ook letterlijk – na een tijd waarin we afstand moesten houden.”

Ouderen in hun kracht zetten

Verder zorgt voor dansen voor verbeterde hersenactiviteit, ontspanning, creativiteit en lichamelijk bewustzijn, vertelt Daniëlle. “Zo zetten we ouderen in hun kracht. We laten zien dat óók zij actief kunnen zijn. We merken bijvoorbeeld dat mensen met Parkinson hun ziekte even vergeten en dat mensen die worstelen met dementie de choreografie juist wél onthouden. Dat komt omdat dansen gaat over muziek en beweging. Het is muscle memory; je gebruikt een ander deel van je hersenen.”

Ben je niet zo mobiel en moet je af en toe even zitten tijdens de voorstelling? “Dan doet een andere danser dat ook, zodat je nooit alleen bent in iets wat je niet kunt. We gebruiken de danceability-methode, waarin we inclusief voor ieders mogelijkheden een artistiek proces aangaan. In ieder mens schuilt een danser.”

Samen met de deelnemers werkt de organisatie toe naar de voorstelling. “De choreografie ontstaat tijdens de repetities ter plekke. De choreograaf geeft input, waarmee de deelnemers aan de slag gaan. Het is een creatief proces waarbij iedereen betrokken is.”

Open les op 7 april, voorstellingen op 9 juli

‘Jij & Ik, dansen samen’ is nog op zoek naar dansende duo’s. “We merken dat sommige mensen een beetje twijfelen. Mede door corona, wat natuurlijk begrijpelijk is. We vinden echter altijd wel een oplossing voor onzekerheden zoals fysiek contact met anderen of dansen op een podium. Op 7 april aanstaande hebben we een open les bij Hart (Kleine Houtweg 18, Haarlem) van 10:00 tot 12:00 uur, gevolgd door een gezamenlijke lunch. Iedereen is welkom. We waarderen het als je je vooraf opgeeft, maar je kunt ook op 7 april komen aanwaaien.” Opgeven kan via danielle@danstheatervos.nl of bel naar 06-12549023.

Er zijn twaalf repetities op donderdagen, van 10.00-15.00. Deelnamekosten zijn € 6,25 per persoon per keer, inclusief koffie/thee, een geheel verzorgde lunch en de professionele begeleiding van de dansers en choreograaf. Heb je nog geen partner met wie je dit kunt doen (als oudere of als mantelzorger/vrijwilliger)? Kom gerust langs, dan probeert de organisatie je te koppelen aan iemand om een duo mee te vormen. “Het is juist prachtig als er via ‘Jij & Ik, dansen samen’ nieuwe maatjes ontstaan.”

De voorstellingen van ‘Jij & Ik, dansen samen’ vinden plaats op 9 juli in de Schuur, om 16:00 en 20:30 uur.

Benieuwd of jouw zorg goed is afgestemd op de juiste verzekering? Doe de Univé ZorgCheck! Binnen een half uur weet je welke zorgverzekering bij jouw situatie past, met behulp van een Univé-adviseur. En het mooie? De ZorgCheck kan via een persoonlijk gesprek in onze winkel, via beeldbellen óf telefonisch. Voor ieder wat wils!

Laatste blogs

Registratie- en kentekenplaatplicht

Met ingang van 1 januari 2021 wordt een registratie- en kentekenplaatplicht ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Nederland was het enige land in Europa zonder kentekens voor (land)bouw voertuigen, maar daar komt nu een eind aan.

Traiteur van Egmond: De aanval is de beste verdediging

Twee heren, gedreven ondernemers en échte vakmannen. Samen met een geolied team van ruim 25 medewerkers weten zij iedere inwoner van Mijdrecht en Uithoorn te verrassen met hun overheerlijke producten. Ambitieuze ondernemers met als ondernemersvisie: De aanval is de beste verdediging.

AOV voor zware beroepen

Zwaar beroep? Dan is een AOV extra belangrijk. Maar ja, die is toch niet te betalen? Dat denken veel zelfstandigen, maar er is meer mogelijk dan je denkt. We leggen je precies uit hoe dat zit en wat er mogelijk is.

Glastuinbouwbedrijven, kassen en gewassen zijn kwetsbaar

Stormschade aan een kas, diefstal van kratten of verlies van (bol)gewassen als gevolg van brand. Je denkt er liever niet aan. Wij denken graag met je mee over het voorkomen en beperken van deze risico’s, evenals het verzekeren hiervan.

Stormschade melkveebedrijf Huub Rotteveel

Huub blikt terug op een roerige tijd. De storm van 9 februari 2020 legt de helft van de stal van de melkveehouder in puin. Nu kan hij de enorme stormschade eindelijk achter zich laten.