Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Je stoot als zzp’er een beeldscherm om bij je opdrachtgever. Een voorbijganger struikelt over je verlengsnoer en raakt gewond. Je werknemer stelt de beregeningsinstallatie verkeerd in, waardoor de oogst van de buurman vergaat. Je weekendhulp laat per ongeluk een glas rode wijn vallen over de kleding van een klant. Of je ingehuurde personeel komt ten val en loopt hierdoor blijvend letsel op. Een ongelukje is natuurlijk zo gebeurd, maar wist je dat er een hoog veiligheidsniveau van de werkomgeving wordt verwacht? En dat je (veiligheids)instructies moet geven en vervolgens daarop toezicht moet houden?

Aansprakelijk bij schade werknemer

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je (ingehuurde) personeel zich bewust is én blijft van de mogelijke gevaren die de werkzaamheden met zich kunnen meebrengen. Als ondernemer ben je aansprakelijk voor de schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel. Huur jij als zzp’er wel eens personeel in? Weet dan dat je op dat moment ook aansprakelijk kunt zijn voor de schade die ontstaat door ingehuurd personeel. En wat als er schade ontstaat bij de werknemer zelf? Als ondernemer kun je daarvoor aansprakelijk gesteld worden. In dat geval hoeft de werknemer alleen maar te bewijzen dat de schade is ontstaan door het uitvoeren van werkzaamheden. Jij als werkgever moet bewijzen dat je hebt voldaan aan de zorgplicht voor veiligheid óf dat er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer.

Tips voor jou als ondernemer

Werk je veel met machines en moet je regelmatig een onderhoudsbeurt inplannen? Of komen je (ingehuurde) medewerkers vaak over de vloer bij klanten, waardoor er sneller kans is op schade door werkzaamheden? Door je bewust te zijn van de risico’s die je bedrijf met zich meebrengt, weet je beter wat je te wachten staat. Met onderstaande tips maak je inzichtelijk wat die risico’s zijn en wat je eraan kunt doen.

  1. Maak je bedrijfsrisico’s inzichtelijk

Als je (ingehuurd) personeel in dienst hebt, ben je er verantwoordelijk voor dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Hiervoor moet je een risico-inventarisatie en –evaluatie doen, ook wel RI&E genoemd. Je brengt in beeld welke arbeidsrisico’s er zijn voor je personeel en onderneming, welke daarvan het grootst zijn en welke maatregelen je moet nemen. En ook voor jou als ondernemer is het belangrijk om veilig te werken. Want wat als je zelf uitvalt?

  1. Verzeker je aansprakelijkheid als ondernemer

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor de schade die je zelf of één van je (ingehuurde) medewerkers veroorzaakt. Dat kan al zijn bij een kop koffie die over de laptop van de opdrachtgever valt, maar ook bij het veroorzaken van een datalek. Om te voorkomen dat dit soort schades jouw bedrijf in gevaar brengen, is er een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze kun je eenvoudig online afsluiten. En heb je advies of hulp nodig? Een Univé-adviseur helpt je graag.

  1. Maak je bedrijf Cyber Fit

Een modern risico: je kunt slachtoffer worden van cybercrime. Bijvoorbeeld omdat jij of een (ingehuurde) medewerker een datalek verzoorzaakt. Dit kan aansprakelijkheid met grote financiële schade met zich meebrengen. Naast dat je het gedeeltelijk kunt verzekeren met de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, kun je het ook voor zijn. Als zakelijke klant van Univé kun je gratis deelnemen aan de Cyber Fit Service. Dit is een online programma waarbij je leert om verschillende vormen van cybercrime te herkennen. Deelnemers waarderen het programma met een 8,3.

Huur je wel eens collega zzp’ers in voor een grotere klus? Dan is een werknemersschadeverzekering een noodzakelijke verzekering. Vraag je adviseur om advies.

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer je personeel inhuurt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als ondernemer met personeel. Wist je bijvoorbeeld dat jij niet alleen aansprakelijk kan worden gesteld voor schade die jij veroorzaakt, maar ook voor schade die wordt veroorzaakt door je (ingehuurde) personeel? We geven graag tips om je meer inzicht te geven in de risico’s die jouw bedrijf met zich meebrengt.

Gezond en vitaal ondernemen

Als ondernemer is niet alleen je zaak belangrijk, ook of je goed in je vel zit is relevant. Immers, alleen als je je fit en vitaal voelt, kun je lekker ondernemen en is de kans op arbeidsongeschiktheid een stuk kleiner. Daarom zit er in jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering een gezond en vitaal budget.

Uit de roulatie door covid

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht.

Hoe werd Kaartje2go een succesvolle webshop?

Online een mooie kaart kiezen, laten afdrukken én versturen, voor welke gelegenheid dan ook. Met dat idee voor een webshop ging Foppe Strikwerda samen met zijn neef Klaas Korte aan de slag – nu zo’n 16 jaar geleden en is inmiddels uitgegroeid tot de beste Webshop in Nederland. Maar hoe hebben ze dat nou voor elkaar gekregen?

Zuiderzeemuseum: elk jaar bij de top drie leukste uitjes

Stephan Warnik is trots op het feit dat hij zich directeur van het Zuiderzeemuseum Enkhuizen mag noemen. “We werken hier met een gedreven stel mensen in een geweldig museum. En dat waarderen onze bezoekers.” Lees onze blog en laat je meenemen in de wereld van één van de leukste uitjes in Noord-Holland.