‘Bereid bewaarseizoen agrarische producten goed voor’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Het najaar breekt aan, en daarmee de oogsttijd. Veel akkerbouwers nemen hun bewaring weer in gebruik na een aantal maanden leegstand. Hotze Veenstra, agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, adviseert ondernemers om apparatuur goed te controleren. ‘Zo voorkom je schade aan het product, maar ook voor brandpreventie is het belangrijk.’

‘Een goede bewaring is natuurlijk heel belangrijk. Aardappelen, uien en wortelen liggen soms maandenlang opgeslagen en als akkerbouwer wil je dan ook dat het zo snel mogelijk droogt’, weet Veenstra. ‘Dat brengt risico’s met zich mee. In de eerste plaats het risico dat de klimaatsystemen niet optimaal werken, maar ook brand kan een reëel gevaar zijn.’

Brandgevaar

Ondernemers die hun producten in kuubskisten bewaren, werken vaak met een droogwand. Bij producten die los worden gestort is dat meestal niet zo, dan worden er vaak heteluchtkanonnen of heaters ingezet. ‘Dat brengt natuurlijk brandgevaar met zich mee’, waarschuwt Veenstra. ‘Ik raad ondernemers altijd aan om de apparaten vóór het seizoen een onderhoudsbeurt te geven. Check ook of alles goed is aangesloten, de slangenklemmen bijvoorbeeld, en blijf bij het eerste gebruik even in de buurt.’ De systemen hebben vaak langere tijd stilgestaan en juist de opstart is dan ook een risico.

Tijdige keuring

Met het oog op brandpreventie wijst Veenstra ook op het belang van een tijdige elektrakeuring. ‘Eens in de 5 jaar is een keuring verplicht. Dat geldt eigenlijk voor alle elektrische installaties, ook voor bijvoorbeeld zonnepanelen.’ Veenstra raadt daarbij meestal aan om ook een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Dat brengt mogelijke zwakke plekken of overbelasting in de bedrading in beeld. ‘Zeker bij agrarische bedrijven, met behoorlijk zware installaties en vaak een stoffige omgeving, is dat verstandig.’ In het kader van de brandpreventie is, tot slot, de jaarlijkse keuring van de blusmiddelen, een vanzelfsprekend maar essentieel onderdeel.

Kwaliteit behouden

Veenstra wijst er echter op dat brandgevaar niet het enige risico is. ‘Het doel van een goede bewaring is om het agrarisch product droog te bewaren en de kwaliteit te behouden. Je wilt absoluut niet dat het product bederft en je daardoor inkomen misloopt.’ Om te voorkomen dat koelinstallaties of klimaatsystemen uitvallen, kunnen ondernemers kiezen voor overspanningsbeveiliging en inductiebeveiliging. ‘Zorg ook voor een goed onderhoudscontract, zodat je bij storing zeker wordt geholpen, en denk er aan om goede afspraken te maken bij externe opslag. Je kunt het zelf allemaal voor elkaar hebben, maar je bent ook afhankelijk van de verhuurder.’

Goede voorbereiding

Samenvattend kan een goede voorbereiding op het bewaarseizoen een hoop kosten en ellende voorkomen. ‘Je zit natuurlijk nooit te wachten op storingen, laat staan op brand, maar zeker niet als je product in de schuur ligt. Een goede voorbereiding is in dit geval meer dan het halve werk.’

Als agrarisch ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Gehackt na het klikken op een phishing e-mail

Zzp'er Karel Zandstra ontving in maart een e-mail. De afzender leek bekend en hij klikt niets vermoedend op een link die erin staat. Niet veel later komt Karel erachter dat hij is getroffen door cybercrime. Lees hier zijn verhaal.

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Robotisering in de agrarische wereld

Digitale ontwikkelingen gaan snel, ook bij agrariërs. Adviseur Paul Jong vertelt over de mogelijkheden. Lees zijn verhaal.