Camping Duinzoomhoeve: kamperen tussen bollen, duinen en strand

19 maart 2024

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Mary en Jan zijn eigenaar van een 17 hectare groot bloembollenbedrijf, gelegen tussen Julianadorp en Den Helder. Van die 17 hectare is één hectare campingterrein, goed voor 30 staanplaatsen. Om in de zomer meer aandacht aan de camping en de gasten te kunnen geven, worden dit jaar de bollen door andere telers aangeleverd. Jan verzorgt ze vervolgens van planten tot en met rooien.

‘Duitsers kwamen voor de frische Luft’

Bloembollen kweken en een camping runnen, het zijn nogal twee uitersten. Hoe zijn Jan en Mary op het idee gekomen om gasten op hun land uit te nodigen? “Dit bedrijf hebben wij in 1999 overgenomen van mijn ouders”, legt Jan uit. “Maar in de tijd dat mijn ouders het bedrijf runden, sliepen hier ook al mensen op de boerderij. Zo’n 60 jaar geleden ging het er hier wel anders aan toe dan tegenwoordig. Mijn ouders hielden in die tijd nog koeien. De hele zomer liepen ze op het land en stond de boerderij min of meer leeg. Mijn moeder knapte de stallen op verhuurde ze aan gasten. Ook de slaapkamertjes van ons, de kinderen, werden verhuurd. Het was intensief, maar leuk. In die tijd hadden we vooral Duitse gasten, die kwamen voor de ‘frische Luft’.

Inspelen op de markt

Begin jaren 80 maakten de koeien plaats voor bloembollen. Jan: “Dat is ook het moment waarop mijn ouders de camping begonnen. Het ging toen nog om wat tentjes en hier en daar een caravan. Op het moment dat wij het bedrijf overnamen, zijn we doorgegaan met de camping. Het is een mooie aanvulling op ons inkomen. Wel hebben we de camping geprofessionaliseerd en flink geïnvesteerd in privé sanitair. Daar is veel vraag naar en wil je het goed doen, dan moet je natuurlijk inspelen op de markt.”

Wat de pot schaft

Inmiddels hebben zestien kampeerplekken een eigen douche- en toiletruimte. En er staat een heuse Pipowagen op het terrein. Voor de kleintjes zijn er speeltoestellen en in de garage wacht een compleet skelterpark. Ook kun je bij Jan en Mary fietsen of een kano huren. “De gasten kunnen gebruik maken van onze warme broodjes service, de BBQ en pizzaoven en één dag per week kunnen ze bij ons aan tafel schuiven. Er is geen kaart”, legt Jan uit, “er wordt gegeten wat de pot schaft. Een soort table d’hôte, maar dan op z’n boeren Nederlands. Met verse streekproducten van het land.”

Beste kleine camping van het Jaar

Dat de camping bij de gasten in de smaak valt, bewijst de prijs die deze 4-sterren camping in 2022 kreeg. In dat jaar werd camping Duinzoomhoeve namelijk door de ANWB uitgeroepen tot ‘Beste kleine camping van het Jaar’. “Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op”, glundert Jan. “We kregen waardering voor onze ruime plaatsen, het nette sanitair en niet te vergeten, de ligging. Ons terrein ligt helemaal vrij, 400 meter vanaf de weg, tussen de bollen en naast het strand. Hou je van de duinen, stand, zee en tulpenvelden, dan zit je hier helemaal goed.”

Goede WA-verzekering

Mary en dochter Suzan runnen vooral de camping, Jan houdt zich bezig met de bollen.” Twee totaal verschillende zaken, maar allebei heel erg leuk. Mensen mopperen over het algemeen meer dan bloembollen”, lacht Jan. “Een goede WA-verzekering is dan ook belangrijk. We hebben die nog nooit nodig gehad, maar we zijn toch blij dat we het goed geregeld hebben. Eén keer per jaar komt de adviseur van Univé Noord-Holland bij ons langs en nemen we alle verzekeringen door. Univé heeft ons, toen we ze in het verleden ooit nodig hadden, goed geholpen. Mocht het weer nodig zijn, dan weet ik zeker dat we van ze op aan kunnen.”

Tekst: Caroline Vlietstra

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.