Nieuw: FinFuture

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sandra Konijn (Oog voor detaal)

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, waaronder André Vendrig van de Verheul Groep, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: FinFuture.

FinFuture is een BBL MBO4+ opleiding van twee jaar. Studenten gaan 1,5 dag per week naar school (Vonk in Schagen) om lessen te volgen en ze werken drie dagen per week bij een bedrijf uit de financiële sector. “Deze samenwerking tussen Vonk en zes bedrijven uit de financiële sector is uniek”, zegt Ellen Blom, manager Particulier bij Univé. “Wij merken dat de aanwas van afgestudeerde bank- en verzekeringswezen-studenten de laatste jaren steeds magerder is geworden, doordat een aantal opleidingen is gestopt met hun bank- & verzekeringstak. André Vendrig van de Verheul Groep bedacht, samen met Rabobank en Van der Voort Groep, jaren terug al een oplossing. Die oplossing werkt echter alleen als meerdere bedrijven uit de financiële branche met elkaar samenwerken. Hun plan: twintig studenten per jaar een tweejarige BBL-opleiding bieden waarin ze de geleerde theorie direct kunnen toepassen in de praktijk. Geen enkel bedrijf heeft plek voor twintig trainees tegelijk dus verspreiden we dit aantal over zes bedrijven. Naast Univé en Verheul Groep doen in 2024 VKG, Camperverzekerd, BB Assurantie Service en SNS mee.”

Leren on the job

“Je leert het financiële vak het beste on the job”, zegt André Vendrig van Verheul Groep. “Daarom is deze constructie zo goed. Wat de jongeren op school leren, kunnen ze in dezelfde week nog in de praktijk brengen waardoor de kennis beter blijft hangen.” Ellen vertelt verder: “Naast algemene vakken als Nederlands en Engels krijgen de studenten juridische en financiële vakken. De MBO niveau 4 opleiding verdient zijn plus doordat ook de WFT-certificering binnen de opleiding valt. WFT staat voor Wet financieel toezicht en iedereen die in de financiële branche wil werken heeft een of meer WFT-certificaten nodig. De leerstof is best pittig maar Herman de Groot, docent aan Vonk, komt zelf uit de verzekeringsbranche en krijgt met zijn ervaring en toewijding iedere student enthousiast.”

Traineeship

Bij elk van de zes bedrijven voeren de studenten uiteenlopende taken uit die in moeilijkheidsgraad oplopen. “Hierdoor krijgt de opleiding het karakter van een traineeship”, vertelt Ellen. “Trainees leren alle aspecten van de financiële branche kennen en ervaren wat het beste bij ze past. Bij welke van de zes bedrijven de trainees willen werken, wordt in samenspraak met de studenten bepaald. Binnen ieder bedrijf is er een betrokken begeleider die van de opleiding een succes wil maken, zowel voor het bedrijf als voor de student. We investeren veel tijd en de trainees krijgen een goed salaris. We hopen natuurlijk dat de trainees die bij ons beginnen, na die twee jaar met veel plezier bij ons blijven werken.”

Interesse

Ben je in september begonnen met een HBO-opleiding, maar bevalt het niet? Krijg je te weinig uitdaging bij je huidige MBO-opleiding of heb je toch niet helemaal goed gekozen? Wil je iets in de financiële wereld maar weet je nog niet precies wat? Dan is FinFuture wellicht iets voor jou. Er is plek voor twintig studenten en in februari 2024 start de gecombineerde werk-leer-opleiding. Bekijk hier de website van FinFuture of mail met Martine Oud van P&O Univé (m.oud@unive.nl).

Vacatures

Klik op de button voor een overzicht van al onze openstaande vacatures.

Andere collega’s aan het woord

Drie trainees van FinFuture aan het woord

Djerone, Yordi en Jim zijn Univé’s eerste trainees van de nieuwe opleiding FinFuture. Een opleiding die is opgericht door Vonk en zes Noord-Hollandse bedrijven uit de financiële sector om jong talent enthousiast te maken voor het bank- en verzekeringswezen. De drie trainees gaan 1,5 dag per week naar school en werken 3 dagen bij Univé Noord-Holland. Hier krijgen ze de unieke kans om op iedere afdeling mee te kijken, te werken en te leren.

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.

‘Ideeën worden beter door ze met collega’s te bespreken’

Jan werkt – nadat er een einde kwam aan zijn eigen onderneming – sinds een klein jaartje als adviseur Particulier in de Univé-winkel in Hoorn. ‘Op carrièregebied heb ik van alles gedaan en uitgeprobeerd, maar bij Univé Noord-Holland komt het samen en valt alles op z’n plek.’

‘Dat onderlinge vertrouwen, dat is gewoon ontzettend fijn’

Alweer vier jaar werkt Marleen Ellen bij Univé Noord-Holland. Plannen om weg te gaan heeft ze niet. ‘Ik ben blij met mijn functie en privé en werk zijn in balans. Bovendien fiets ik in een kwartiertje naar kantoor. Alles loopt, letterlijk en figuurlijk, op rolletjes.’

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.