Bewoners verpleeghuis De Venser op avontuur met virtual reality-brillen

5 maart 2024

Bij verpleeghuis De Venser in Amsterdam-Zuidoost gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Binnenkort kunnen bewoners digitaal een bezoekje brengen aan hun geboorteland en andere adembenemende bestemmingen, allemaal door de komst van virtual reality-brillen. Onder leiding van Marga Baggelaar, een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser, worden deze brillen geïntroduceerd.

Marga Baggelaar werkt inmiddels 17 jaar als medewerker Welzijn en Activering bij verpleeghuis De Venser. En elke dag doet zij dat met heel veel plezier en voldoening. Met een warme glimlach vertelt Marga enthousiast: “De Venser is een levendig huis. We organiseren van alles, van culturele evenementen tot gezellige feestdagen. Of het nu gaat om het vieren van Chinees Nieuwjaar, Surinaamse of Antilliaanse festiviteiten; er is altijd reden voor een feestje bij ons. En het is mooi om te zien hoe de activiteiten, bewoners met elkaar verbinden. Zij genieten hier echt met volle teugen van.”

Een waardevolle toevoeging

Marga is een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser: de introductie van virtual reality-brillen. “De komst van deze geweldige brillen is absoluut geen vervanging, maar een waardevolle toevoeging,” vertelt Marga trots. “Het idee ontstond uit het verlangen om bewoners de kans te geven om opnieuw verbinding te maken met hun geboortelanden, zelfs als ze fysiek niet in staat zijn om daar naartoe te reizen. Dus toen dachten we, waarom geven we ze niet de kans om op een virtuele vakantie te gaan? Dankzij de steun van Univé Noord-Holland en fondsenwerving kunnen we binnenkort deze fantastische mogelijkheid aanbieden.

Veel mogelijkheden

Naast het verkennen van verre bestemmingen bieden de brillen ook veel andere entertainmentmogelijkheden voor de bewoners. “De bewoners kunnen bijvoorbeeld beweegspelletjes doen, een museum bezoeken of hun hersenen laten kraken tijdens een denkspelletje,” legt Marga uit. “Het draagt echt bij aan het welzijn van iedereen hier. De mogelijkheden zijn eindeloos en we kunnen eigenlijk niet wachten om hier dagelijks gebruik van te kunnen maken.”

Uitstapjes blijven

Onlangs werd een testdag georganiseerd. Bewoners kregen onder begeleiding een voorproefje van de mogelijkheden van de VR-bril. En wat vonden ze ervan? “Laten we zeggen dat sommigen niet meer uit de brillen weg te slaan waren!” lacht Marga. “Het voegt echt een nieuwe dimensie toe aan het dagelijks leven hier. Maar maak je geen zorgen, onze uitstapjes blijven een belangrijk onderdeel van ons programma. Dat is iets waar onze bewoners dol op zijn en dat blijven we altijd doen!”

Ken jij ook een maatschappelijk en lokaal project dat in aanmerking komt voor een donatie? 

Tekst: Ellen Basjes