Varen in Amsterdam: over de nieuwste vaarregels 2022 en waarom het slim is je motorboot te verzekeren

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé Noord-Holland

Amsterdam is prachtig om doorheen te lopen. Maar minstens net zo betoverend is om de hoofdstad te bekijken vanaf een ander oogpunt: namelijk vanaf het water. En dat lukt in Amsterdam ontzettend goed, want de hele stad wordt bijeen gehouden door alle grachten die met elkaar in verbinding staan. Maar let wel goed op: heb je een motorbootje met 5 pk of meer? Dan is het slim aan een bootverzekering te denken. En nu je hier toch bent: we nemen graag de nieuwste vaarregels 2022 met je door. Ben je weer goed op de hoogte!

Heb je een motorbootje met 5pk of meer? (dit is al snel het geval!)

Het voorjaar is in aantocht – dat betekent dat een hoop mensen weer lekker het water op gaan. Zeker in Amsterdam is varen, vaak tijdens zwoele zomeravonden, een populaire hobby. Mensen die in het bezit zijn van een eenvoudig bootje, vinden het de moeite niet om deze te verzekeren. Maar stel je krijgt een aanvaring met een andere boot die daardoor schade oploopt, of je vaart over een zwemmer heen. Dan ben je hiervoor niet verzekerd via je eigen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering. De kosten kunnen dan enorm hoog oplopen, vooral als er sprake is van lichamelijk letsel.

Verzekeren voor aansprakelijkheid is niet verplicht, maar..

Hoewel het niet verplicht is, raden wij mensen met een motorbootje met 5pk of meer, een standaard bootverzekering aan met een WA-dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met jouw boot toebrengt aan anderen tot een bedrag van € 5.000.000,- . De premie bedraagt zo’n € 3,50 per maand. Dus daar hoef je het niet voor te laten. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld bij brand, diefstal of schade.

Let op: een boot en/of buitenboordmotor valt standaard niet onder de inboedelverzekering.

Heb je een motorbootje met 4pk of minder?

Dan zit je met een WA-verzekering van Univé goed. Eventuele schade die je toebrengt aan anderen met jouw boot is dan meeverzekerd. Heb je je WA-verzekering elders ondergebracht, bekijk dan even hoe dit bij jouw verzekeraar is geregeld. Zo kun je met een ontspannen gevoel het water op!

Hoe zat het ook alweer met de nieuwste vaarregels rondom de Amsterdamse grachten?

Onlangs is er een aantal nieuwe regels bijgekomen – of aangescherpt – voor varen op en om de Amsterdamse grachten. Deze zijn in 2022 óók nog van kracht.

  • 12+ regel: Vanaf mei 2019 is de 12+ regel van kracht. Deze houdt in dat een pleziervaartuig niet meer dan 12 passagiers en een schipper aan boord mag hebben. Is dat wel het geval, dan ben je aangewezen op een vergund passagiersvaartuig. De controle is streng op deze regel: overtreden levert je helaas een fikse boete op.
  • Nachtsluiting: ’s nachts een vaartochtje maken over de grachten zit er helaas niet altijd meer in: om de bewoners van de binnenstad hun nodige nachtrust te gunnen, heeft het College de bevoegdheid om een nachtsluiting aan te kondigen van 00:00 tot 07:00. Check dit dus altijd even wanneer je het water op gaat!
  • Geluidsoverlast: er is een strenge controle op harde muziek. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
  • Let op de snelheid: in het centrum mag je niet harder varen dan 6 kilometer per uur. Op sommige plekken is de snelheid iets opgehoogd.

Meer weten? bezoek de website van Amsterdam voor alle regels.

Gratis Bootcheck

Sommige zaken, zoals verzekeringen, kun je maar beter aan de professionals overlaten. Die weten precies waar ze op moeten letten en waar je aan moet denken.  Onze Univé-adviseurs in onze pop-up winkel in Amsterdam (Reguliersgracht 85H) helpen jou graag met deze zaken.

Of het nu om je bootverzekering gaat, je gloednieuwe scooter of informatie over je (tweedehands) fiets: loop gerust langs in onze winkel, of maak een gratis (telefonische) afspraak! 

Laatste blogs

Voedseltuin IJplein krijgt steuntje in de rug van Univé Ledenfonds

Aan de gedempte insteekhaven in Amsterdam-Noord kweekt een groep vrijwilligers groenten en kruiden voor de voedselbank. Buurtbewoners helpen volop mee en maken gebruik van de buitenruimte om te wandelen, spelen en zelfs barbecueën. Om de hoeveelheid groenten te vergroten schafte de vereniging - met hulp van het Univé Buurtfonds en Univé Ledenfonds - een grotere kas aan, die meerdere compartimenten heeft.

Bewoners verpleeghuis De Venser op avontuur met virtual reality-brillen

Bij verpleeghuis De Venser in Amsterdam-Zuidoost gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Binnenkort kunnen bewoners digitaal een bezoekje brengen aan hun geboorteland en andere adembenemende bestemmingen, allemaal door de komst van virtual reality-brillen. Onder leiding van Marga Baggelaar, een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser, worden deze brillen geïntroduceerd.

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Nieuw: FinFuture

MBO’ers lijken de opleiding bank- en verzekeringswezen steeds vaker links te laten liggen. Dat vinden wij van Univé natuurlijk ontzettend jammer. Het is een prachtig vak, waar je veel kanten mee op kunt. Om meer scholieren te enthousiasmeren voor ons mooie vak, bedacht een aantal ondernemers, een opleiding die zo aantrekkelijk en interessant is, dat MBO’ers er geen nee tegen kunnen zeggen: De Finance Academy.

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. In onze blog geven we een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.