Drie trainees van FinFuture aan het woord

28 maart 2024

Djerone, Yordi en Jim zijn Univé’s eerste trainees van de nieuwe opleiding FinFuture. Een opleiding die is opgericht door Vonk en zes Noord-Hollandse bedrijven uit de financiële sector om jong talent enthousiast te maken voor het bank- en verzekeringswezen. De drie trainees gaan 1,5 dag per week naar school en werken 3 dagen bij Univé Noord-Holland. Hier krijgen ze de unieke kans om op iedere afdeling mee te kijken, te werken en te leren.

De drie sportieve trainees zijn via verschillende wegen bij FinFuture terechtgekomen. Djerone – 20 jaar uit Zaandam – probeerde eerder mbo-opleidingen als het CIOS en management & retail. Na een tussenjaar in Spanje, waar hij werkte en voetbalde, wees zijn moeder hem op de FinFuture-vacature en hij was meteen enthousiast. Yordi – 19 jaar uit Broek op Langedijk – had zijn mbo niveau 4 opleiding facilitair leidinggevende afgerond maar kon geen leuke baan vinden. Hij nam een tussenjaar om een nieuwe richting te kiezen toen zijn vader hem de vacature van FinFuture liet zien. “Ik had nog nooit iets financieels gedaan maar toch trok het me”, vertelt Yordi. “Ik was er vroeg bij, in november had ik al mijn sollicitatiegesprek. Daarna werd ik alleen maar enthousiaster en gelukkig ben ik aangenomen.” Jim – 20 jaar uit Hensbroek – begon na de havo aan hbo-opleiding business it & management. “Ik merkte al snel dat vijf dagen per week naar school niets voor mij is”, vertelt Jim. “Daarnaast voelde ik me niet zo thuis tussen de technische mensen. Na acht maanden ben ik gestopt en ging ik op zoek naar een traineeship of leer-werktraject. Ik ben goed met getallen dus toen ik de FinFuture-vacature zag, wist ik dat ik deze kans niet kon laten lopen.”

Hoe bevalt het de trainees?

“Heel goed”, zeggen ze alle drie. Djerone: “Het is echt leuk. We lachen veel maar zijn tegelijkertijd heel serieus bezig. Op de dagen op school besteden we veel tijd aan WFT voor het certificaat dat nodig is om in de verzekeringen te werken. En we hebben Engels, Nederlands, rekenen om de basis op te frissen en we krijgen burgerschap. De opleiding is best wel breed en als je gemotiveerd bent en bijblijft dan komt alles goed.” Yordi: “Ik vind het ook echt een leuke opleiding en bij Univé voel ik me helemaal thuis. We werken veel samen met jongens tussen de 25 en 30 en tussen de middag zijn we lekker aan het tafeltennissen. Met het werk zijn we juist heel serieus en ook dat bevalt me goed. We zijn nu bezig met klantbestanden en schadepolissen invoeren.” Jim: “Ik vind de combinatie van werken en leren heel fijn. Wat we leren tijdens de WFT-lessen zie je de volgende dag direct terug in het werk. Je kunt het meteen toepassen en het is prettig dat je weet waar collega’s het over hebben.”

Tour de Univé

Djerone, Jim en Yordi lopen inmiddels bijna twee maanden mee bij Univé. “We horen van collega’s weleens dat ze jaloers op ons zijn omdat we op alle afdelingen mogen meekijken”, lacht Yordi. “We mochten laatst bijvoorbeeld met een inspecteur mee naar een melkveehouderij. Van tevoren kregen we een presentatie over zijn vak en het was ontzettend leerzaam om hem daarna in de praktijk aan het werk te zien. En ook de verslaglegging is interessant. Dat een inspecteur in geval van asbest soms wel twee dagen bezig kan zijn met verslaglegging, daar heb ik nooit bij stilgestaan.”

Volwassen worden

De mannen zijn het met elkaar eens dat ze een prachtige plek hebben gevonden om te leren en te werken. Ze hopen na hun tweejarige opleiding een baan te bemachtigen bij Univé. Op de vraag of ze het traineeship zouden aanraden aan anderen, zeggen ze volmondig ‘ja’. Djerone: het is ook een stukje volwassen worden. Ik wilde nooit iets van verzekeringen weten in mijn privéleven. Nu ik er alles over leer, weet ik hoe belangrijk het is.” Daar zijn Jim en Yordi het mee eens. Yordi: “Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik ook voor mezelf wil weten hoe het met verzekeringen zit. Ik kan er nu in mijn privésituatie over meepraten. Het is ontzettende handige kennis.” Jim: “Als je werken en leren combineert, dan weet je meteen hoe het is om op de werkvloer te staan. Dat je continu bijleert en vooruitgang boekt. Met deze opleiding kun je alle kanten op.”

Start nieuw traineeship in september

Per 1 september 2024 is er weer plek voor drie nieuwe trainees bij Univé Noord-Holland. Ken jij iemand voor wie dit interessant is? Of wil je zelf graag deze kans grijpen? Meld je dan snel aan via: Traineeship Finance & Insurance | Univé Noord-Holland (unive-noordholland.nl)

Tekst: Sandra Konijn, Oog voor detaal