Reizen naar het buitenland. Hoe zit het ook alweer met de groene kaart?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Ellen Basjes

Vakantiestress! Iedereen herkent het wel. Nog even snel de laatste spulletjes pakken voor vertrek. En dan opeens bedenk je je: Hoe zit het ook alweer met de groene kaart? Heb ik deze per post ontvangen? Of is het document digitaal te bekijken? En is het eigenlijk verplicht? Er is veel onduidelijkheid over dit internationale verzekeringsbewijs. Saskia Boon, Verzekeringsadviseur Particulieren van Univé vertelt je er graag meer over.

Internationaal verzekeringsbewijs

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je aantoont dat jouw auto, motor, oldtimer, caravan of camper minimaal WA-verzekerd is. Saskia: ‘Als voertuigbezitter ben je verplicht om deze minimaal wettelijk aansprakelijk (WA) te verzekeren. De verzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan andere personen en goederen.’ Sinds 1 juli 2020 mag de kaart ook wit zijn. Saskia: ‘Klanten die de polissen en groene kaart per post ontvangen, ontvangen nog steeds een groene kaart. Als je deze stukken per mail ontvangt, mag je de ‘groene’ kaart uitprinten op wit papier.’ Dit geldt overigens niet voor andere landen. Hier vind je een overzicht van de landen waar de originele groene kaart nog verplicht is.

Digitale kaart

Saskia: ‘Inmiddels is het via de Univé-app ook mogelijk om de digitale groene kaart aan te vragen. Dat is handig, want dat heb je het document altijd bij de hand. De digitale groene kaart is geldig in de 28 EU-landen en Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Maar let op! Nog niet in alle landen wordt een digitale versie geaccepteerd. Mensen die bijvoorbeeld met de auto naar Turkije reizen voor familiebezoek of vakantie, hebben nog wel een papieren versie van de groene kaart nodig. Voor deze landen geldt dat de kaart verplicht groen moet zijn. En dus op groen papier afgedrukt moet worden.’

Caravans en aanhangers

Voor caravans en aanhangers zijn er andere regels. Saskia: ‘In de landen op de groene kaart zijn caravans en aanhangers verzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld. Wanneer je naar of door Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje reist en de caravan of de aanhanger is zwaarder dan 750 kilo, is een 2e groene kaart nodig op het kenteken van de caravan of aanhanger. Dit moet wel een papieren versie zijn. Deze is online aan te vragen. Als je de groene kaart niet kunt tonen, loop je risico op een boete.’

Handig onderweg

Saskia: ‘Naast dat het verplicht is om de groene kaart bij je te hebben als je op reis bent, is het ook handig. Het alarm- en polisnummer staan er ook op. Mocht je iets overkomen, dan weet je dat je daar ook op kunt kijken.’ Kijk voor meer informatie over het internationaal verzekeringsbewijs op www.unive.nl

Alle verzekeringsgegevens in de app

Aan iedere klant geven we de tip om de Univé-app te downloaden bij vakantieplannen. Waarom? Je hebt alle gegevens in één keer bij de hand.

In de app vind je namelijk niet alleen de groene kaart, maar ook je polisnummer, verzekeringsgegevens en bijvoorbeeld het Alarmnummer. Mocht er onderweg iets gebeuren, heb je- met één druk op de knop – alle gegevens bij de hand. Goed voorbereid op reis! 

De app is makkelijk (gratis) te downloaden in de app store.

Laatste blogs

'Door de donatie zijn we nu alle vijf goed zichtbaar’

Jan Grootenboer is vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Heiloo. Hij gaat bij scholen langs, neemt verkeersexamens af, controleert fietsverlichting en vertelt over de gevaren van de dode hoek. “Zichtbaarheid is een belangrijk thema in het verkeer. Met onze nieuwe jassen, gedoneerd door het Univé Ledenfonds, zijn wij als vrijwilligers zelf nu ook beter zichtbaar.”

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.