‘Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaald bedrag’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Dorothee Blaauw, Specialist Personenschade, werkt al 36 jaar bij Univé. Allerlei schades heeft ze behandeld, maar op dit moment is ze werkzaam als specialist binnen de afdeling Personenschade. “Mijn aandachtsgebied is de claimbehandeling arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, de AOV.”

Fijne positie

Dorothee is blij met haar functie. Wat maakt het werk van Dorothee zo belangrijk? “Ten eerste heb je natuurlijk het financiële aspect. Ondernemers die uitvallen worden niet door de Overheid gesteund. Het is dus belangrijk dat de klant een AOV heeft afgesloten en de klap voor zijn onderneming kan opvangen. Maar Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaald bedrag. We denken mee. Gaat het om een simpele verzwikte enkel, dan is deze klant hoogstwaarschijnlijk binnen 6 weken weer op de been, maar is het probleem groter, dan gaan we verder kijken. Wat kunnen we betekenen? Hoe lang verwacht hij/zij uit de running te zijn? Is er bijvoorbeeld vervangend personeel nodig?”

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Vanuit die beredenering kijkt Dorothee ook naar preventie. “Mensen die zwaar lichamelijk werk verrichten, merken vaak rond hun 55e dat hun lichaam begint te protesteren. Denk bijvoorbeeld aan het werk van een stukadoor. Goed gereedschap is hierbij ontzettend belangrijk. Het gebruik van een exoskelet kan dan uitkomst bieden. Dit apparaat biedt verlichting waardoor het lichaam minder belast wordt. Ander voorbeeld: een agrariër kan zijn werk langer volhouden als hij gebruik maakt van een voermachine of melkrobot. We kijken hoe we deze zelfstandigen kunnen adviseren en helpen graag bij de aanschaf van deze middelen.”

Psychische klachten

Dorothee heeft niet alleen te maken met uitval door lichamelijke ziekten. Ze ziet ook genoeg ondernemers omvallen door psychische klachten. “Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in de bouwwereld. Sinds de coronacrisis hebben bouwvakkers het gigantisch druk. Ze willen elke klus aannemen, want als zelfstandige weet je natuurlijk nooit wat de toekomst brengt. Dat is de valkuil waardoor mensen overspannen raken. Soms trekken ze bij ons aan de bel, maar het kan ook zijn dat we van onze adviseurs te horen krijgen dat deze klant op het punt van omvallen staat. Wij bieden dan hulp aan in de vorm van een coach of psycholoog. Met de AOV ondersteunen we mensen dus al voordat ze omvallen. Zo mag je als klant gebruikmaken van een preventief arbeidsdeskundig onderzoek, een health-check, vitaliteitsprogramma en verschillende sparring- en coaching sessies.”

Lang traject, maar met goede afloop

Vroeger moest een boer eerst doodziek in bed liggen voordat hij aan de bel trok. Gelukkig is daar verandering in gekomen. “Ook deze beroepsgroep vindt het fijn om met iemand te praten”, vertelt Dorothee. “Zo helpen we op dit moment een jonge agrariër. Zijn vader, die de boerderij runde, is ziek en de zoon neemt het bedrijf over. Alles kwam van de ene op de andere dag op zijn schouders neer. Vader vindt het lastig de regie uit handen te geven en de zoon vindt het overnemen van het bedrijf spannend. Zo spannend dat hij overspanningsklachten vertoont en het werk niet langer aankan. Buiten dat we voor de zoon agrarisch bedrijfshulp hebben geregeld, hebben we ook een agrarische coach ingeschakeld. Alle koppies moeten dezelfde kant op en daar helpt de coach bij. Dit is een lang traject, maar een goed voorbeeld van hoe we de klant, buiten de uitkering, helpen. Langzaam maar zeker begint er op de boerderij meer begrip van beide partijen te ontstaan. En dat is precies waar we het voor doen.” 

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. In onze blog geven we een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.

Hoe een klein vonkje een grote brand veroorzaakt

Een van de stallen van kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek was toe aan onderhoud. De spijlen van de afscheidingshekken lieten los en moesten gelast worden. Toen begin september de stal leeg stond, was dat een goed moment om de klus te klaren. Maar dat ging vreselijk fout.

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.

Pas op met de verhuur van je schuur

Drugscriminelen zijn altijd op zoek naar geschikte productielocaties. Lege schuren in het buitengebied bieden alles wat ze nodig hebben. Anton Jansen van PVO (Oost-Nederland) waarschuwt dat een agrariër - die de ruimte verhuurt aan een crimineel - in grote problemen kan komen. Een gesprek over hoe bendes te werk gaan en waarom je 'nee' moet zeggen.

Inspirerend ondernemersverhaal - Ines Bakkum

Na 20 jaar ervaring in het vastgoed, startte Ines haar eigen bedrijf: IBB Vastgoed. In onze blog vertelt Ines waarom zij de stap naar zelfstandige zette, de hobbels die ze onderweg tegenkwam, en over het plezier om samen met haar man te ondernemen.