‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. Zelf heeft hij 1.232 zonnepanelen op zijn boerderij liggen. Een besluit waar hij geen dag spijt van heeft gehad.

Op 1 januari 2012 nam de familie van Engen het bedrijf van Mark zijn ouders over. Een melkveehouderij in Nieuwersluis met 160 koeien en een paar schapen. “In 1986 ben ik op deze boerderij geboren. Mijn grootouders waren pachters van de boerderij, onderdeel van een landgoed, mijn ouders kochten in 1973 het boerenbedrijf”, vertelt Mark.

1.232 zonnepanelen

Het feit dat er op de boerderij zonnepanelen op de daken liggen, is eigenlijk een beetje toeval. “Op de dag dat ik bij mijn aannemer op visite was, kwam er iemand langs die over zonnepanelen ging. We kwamen aan de praat. Ik vertelde hem dat ik me zo stoorde aan het feit dat veel Nederlandse weilanden en natuurgebieden vol liggen met zonnepanelen. Dit terwijl veel daken onbenut blijven. Hij stelde vervolgens voor om eens te komen praten over de mogelijkheden van ons eigen dak. Voor de coronacrisis kwam hij langs. We hebben het idee uitgewerkt en nu liggen er 1.232 panelen, verspreid over drie panden op mijn daken, goed voor 300.000 kWh, kilowattuur. Daarvan verbruiken we zelf 60.000 kWh, de overige 240.000 kWh verkopen we aan energiebedrijf Van de Bron.”

Goed verzekerd bij Univé

De boer uit Nieuwersluis maakt er geen geheim van; de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen was een flinke investering. Mark: “Alles bij elkaar waren we zo’n 330.000 euro kwijt. Uiteraard is dat een hoop geld, maar we vinden het een goede investering. Natuurlijk is onze verzekeringspremie door de aanschaf omhooggegaan en is Univé bij ons langsgekomen om alles goed door te nemen. Wij boeren pas tien jaar, in dit vak kom je dan net kijken. Dat houdt in dat je zo goed verzekerd moet zijn dat, áls er bijvoorbeeld brand uitbreekt, je alles opnieuw kunt aanschaffen. Univé dacht met ons mee. Zo gaf de verzekeringsadviseur ons de tip om de stroomomvormer die op zolder stond, naar buiten te verhuizen. Hierdoor neemt het brandgevaar af, de schrik van elke boer.” 

Liever het dak op dan het weiland in

De familie van Engen wilde met de aanschaf van de 1.232 panelen hun steentje bijdragen wat betreft duurzaamheid en ze vonden het een goede investering. Dat de groene energiebron op het dak ligt, vindt Mark meer dan logisch. “Al die lege daken onbenut laten, dat vind ik doodzonde. Kijk nou toch naar al die garagedaken. Daar kunnen we toch iets mee! Mijn motto: liever het dak op dan het weiland in.”

Timing

De timing van het plaatsten van de zonnepanelen kon niet beter. De dagprijs van stroom is de laatste tijd flink omhooggegaan. “Daardoor kunnen wij weer wat extra’s voor de natuur en de dieren doen. Zo hebben we ecologische beschoeiing aangelegd – goed voor de diversiteit van het gewas, bijen en verschillende vogelsoorten – en hebben we matrassen en borstels voor de koeien gekocht. Zo heeft iedereen profijt van onze aanschaf.
Mijn advies aan andere ondernemers? Zeker doen! Ik heb alleen wel een tip: kijk voor het plaatsen van de panelen of er buren zijn die last van je aankoop zouden kunnen hebben. Met de glinstering van je panelen wil je niemand lastigvallen. Bij ons was dat niet het geval, maar als de buren dichterbij wonen, is het raadzaam dat even te checken.”

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Registratie- en kentekenplaatplicht

Met ingang van 1 januari 2021 wordt een registratie- en kentekenplaatplicht ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Nederland was het enige land in Europa zonder kentekens voor (land)bouw voertuigen, maar daar komt nu een eind aan.

Traiteur van Egmond: De aanval is de beste verdediging

Twee heren, gedreven ondernemers en échte vakmannen. Samen met een geolied team van ruim 25 medewerkers weten zij iedere inwoner van Mijdrecht en Uithoorn te verrassen met hun overheerlijke producten. Ambitieuze ondernemers met als ondernemersvisie: De aanval is de beste verdediging.

AOV voor zware beroepen

Zwaar beroep? Dan is een AOV extra belangrijk. Maar ja, die is toch niet te betalen? Dat denken veel zelfstandigen, maar er is meer mogelijk dan je denkt. We leggen je precies uit hoe dat zit en wat er mogelijk is.

Glastuinbouwbedrijven, kassen en gewassen zijn kwetsbaar

Stormschade aan een kas, diefstal van kratten of verlies van (bol)gewassen als gevolg van brand. Je denkt er liever niet aan. Wij denken graag met je mee over het voorkomen en beperken van deze risico’s, evenals het verzekeren hiervan.

Stormschade melkveebedrijf Huub Rotteveel

Huub blikt terug op een roerige tijd. De storm van 9 februari 2020 legt de helft van de stal van de melkveehouder in puin. Nu kan hij de enorme stormschade eindelijk achter zich laten.