Een hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten bij het afsluiten van een hypotheek?

Een tweede woning kun je kopen als alternatief voor het sparen of het beleggen in aandelen. Of je koopt een appartement voor je studerende kind. Het huren van een kamer is erg lastig en door te kopen help je jouw kind op weg. Na het afronden van de studie kun je het appartement weer verhuren aan andere studenten of je verkoopt het appartement.

Voor het overgrote deel van de koopsom kun je een hypotheek krijgen

Er zijn weinig banken die hypotheken aanbieden die geschikt zijn voor het kopen van een huis voor de verhuur, maar wij kunnen je verder helpen. Onze hypotheekadviseurs hebben goede ervaringen met de verhuurhypotheken van Nationale Nederlanden en Florius. Het zijn hypotheken gericht op particulieren die willen investeren in een tweede huis voor de verhuur. Maximaal 70% of 75% van het aankoopbedrag kun je financieren en de rest vul je aan met eigen geld. Ook als je ervoor kiest om het aan te kopen pand op te splitsen voor kamerverhuur, zijn er financieringsmogelijkheden. Heeft de woning een energielabel A of B? Goed nieuws! Dan kun je tot 80% van de koopsom financieren in een verhuurhypotheek.

Je kunt ook je bestaande woning verhuren

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen woning te verhuren. Je gaat bijvoorbeeld zelf een huis huren en de eigen woning verhuur je voor extra inkomsten. Ook in dat geval heb je een verhuurhypotheek nodig. In je huidige hypotheek staat namelijk aangetekend dat je jouw huis niet mag verhuren. Door het oversluiten van je hypotheek naar een verhuurhypotheek mag het verhuren gewoon.

Hoe regel je de financiering van een woning voor de verhuur?

Goed onderbouwd financieel advies is belangrijk. Je moet namelijk rekening houden met tegenvallers en ook als de huizenprijzen in een dip terechtkomen, moet het kopen van een tweede huis nog steeds een goede investering zijn. Fiscaal gelden er andere regels voor de verhuurhypotheek. De betaalde hypotheekrente is namelijk niet aftrekbaar en de overwaarde in het tweede huis wordt als vermogen gezien. Heb je niet voldoende spaargeld om de koopsom deels zelf te betalen? Het financiële gat is ook op te vullen met de overwaarde in je huidige woning.

Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen. Onze hypotheekadviseurs kunnen voor je uitzoeken wat er mogelijk is en ze brengen ook gelijk de risico’s in kaart. Meld je hier aan voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis oriëntatiegesprek?

Wil je inzicht in jouw hypotheekmogelijkheden? Meld je aan voor een gratis en vrijblijvend hypotheekgesprek met onze hypotheekadviseur. Binnen een half uur weet je waar je aan toe bent.

Laatste blogs

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.