Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard. Wat zijn de voorwaarden voor de meeneemregeling (verhuisregeling)?

Sinds begin 2022 zijn de hypotheekrentes explosief gestegen. Begin 2022 kon je een hypotheek met NHG nog afsluiten tegen 1,5% voor een rentevast periode van 20 jaar. Begin 2024 komt dit tarief uit op 3,9%. In dit geval hebben we het dus over een ruime verdubbeling. Als je plannen hebt voor het kopen van een huis, doe je er verstandig aan om te kijken naar je huidige tarieven als je al een huis bezit.

Wat houdt de meeneemregeling van de lage hypotheekrente in?

Als de verhuisregeling in de voorwaarden van je hypotheek is opgenomen, kun je hiervan profiteren zolang de rentevast periode loopt. In een nieuwe hypotheek kun je de rente meenemen voor het bedrag van de hypotheek en voor de resterende looptijd. Niet alle hypotheken hebben de verhuisregeling in de voorwaarden staan. In de afgelopen jaren is de verhuisregeling vaak in het advies van hypotheekadviseurs meegenomen. Het was namelijk al duidelijk dat de hypotheekrentes extreem laag waren. In een voorbeeld verduidelijken we de meeneemregeling en het grote voordeel ervan.

Voorbeeld

In 2020 heb jij de hypotheek overgesloten naar een andere bank. Je hebt er toen voor gekozen om de hypotheekrente gelijk voor 20 jaar vast te zetten. Het tarief bedraagt 1,5%. In de hypotheek zit de verhuisregeling. In 2024 koop je een ander huis en door de hogere rentestand wil je de hypotheekrente uit je oude hypotheek meenemen. Je huidige hypotheekschuld bedraagt €275.000 en je koopt een huis voor €350.000.

In de nieuwe hypotheek kun je een bedrag van €275.000 financieren tegen 1,5%, met een resterende looptijd van (20 – 4 jaar) 16 jaar. Voor het resterende bedrag sluit je een hypotheek af tegen de huidige rente.

Het voordeel kan in de duizenden euro’s per jaar lopen

Door de sterke stijging van de hypotheekrentes kan het financieel voordeel van de meeneemregeling groot zijn. Uitgaande van bovenstaand voorbeeld is het verschil in rentelast in de eerste maand na het afsluiten van de hypotheek:

3,9% – 1,5% = 2,4% x €275.000 = €6600 / 12 maanden = €550

Door aflossingen wordt het verschil steeds kleiner, maar uit het voorbeeld blijkt dat het veel uitmaakt of je wel of niet de verhuisregeling in de huidige hypotheek hebt staan. Ook met een oudere hypotheek kun je er nog steeds baat bij hebben. De hypotheekrentes zijn namelijk al jaren veel lager dan de huidige tarieven.

Ga in gesprek met de hypotheekadviseur over de toepasbaarheid van de meeneemregeling

Banken kunnen voorwaarden stellen aan het mee kunnen verhuizen van de hypotheekrente. Schakel daarom altijd een expert in. Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs kunnen voor jou uitzoeken wat er mogelijk en aantrekkelijk is. Zo haal je het maximale uit de mogelijkheden. Maak gerust een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Gratis hypotheekgesprek

Benieuwd naar jouw hypotheekmogelijkheden? Ga in gesprek met onze hypotheekadviseur en ontdek jouw mogelijkheden. 

Laatste blogs

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. De overwaarde van je eigen woning kun je deels inzetten om je kind te helpen. In 2024 kun je eenmalig of jaarlijks je kind een bedrag schenken.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.