‘Weg met die tegels, op naar een fijn en duurzaam schoolplein’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra 

Aankomende weken wordt er keihard gewerkt aan de realisatie van een groen en duurzaam plein op de Bosbeekschool in Santpoort-Noord. Een school/buurtplein waar niet alleen de leerlingen heerlijk kunnen spelen, maar wat een mooie ontmoetingsplaats zal gaan worden voor de hele buurt. “Tegels eruit, groen erin. Een kostbaar project waar Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds zijn steentje aan bij heeft gedragen.”

De Bosbeekschool is een prachtige basisschool, gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. En hoewel de naam misschien anders vermoeden, bestond de speelplaats voornamelijk uit straattegels. Wouter Sommers, directeur Bosbeekschool: “Een doorn in het oog van zowel de school als buurtbewoners. Het plein wordt namelijk ook buiten schooltijd druk bezocht. Gelukkig is de schop erin gegaan. Sinds 27 februari wordt er druk gewerkt aan een Bosbeekplein 2.0. Groen en duurzaam. Met, zoals bij onze school past, aandacht voor bewustwording van de kinderen in het kader van milieu.”

Tegels en nog eens tegels

De metamorfose van het grote plein, gebruikt door de leerlingen van groep drie tot en met acht, is sinds de voorjaarsvakantie in volle gang. “Dit plein bestond uit drie prachtige bomen en verder een verzameling van straattegels”, vertelt Wouter. “Het kleine plein, bedoeld voor de groepen 1/2, heeft één boom en een zandbak, en – ja, ook hier – een heleboel tegels. De verbouwing van de speelplaats voor de jongsten laat nog even op zich wachten. Dat wordt het volgende project.”

Projectgroep Groen Schoolplein

Het idee voor een groen schoolplein kwam zowel vanuit de gemeente als vanuit de leerlingenraad. Wouter: “We wilden die verzameling stenen eruit hebben en het plein ombouwen naar een plek waar educatie en biodiversiteit hand in hand gaan. Een fijne plek waar gerend, geklommen en geklauterd kan worden en waar kinderen met de handen in de aarde kunnen wroeten, op zoek naar bodembeestjes. Onder schooltijd, maar ook daarbuiten. Een jaar geleden hebben we dan ook de projectgroep ‘Groen Schoolplein’ opgezet. Een groep van tien man: ouders, teamleden en ikzelf. We gingen van enkel een idee naar een daadwerkelijk plan. De leerlingen uit groep zes, zeven en acht zijn aan de slag gegaan met moodboards en de kinderen van de leerlingenraad zijn voor inspiratie op bezoek gegaan bij verschillende groene schoolpleinen in Amsterdam en Haarlem. Zo begon het project steeds meer vormen aan te nemen.”

School met groen uiterlijk

Na alle opgedane inspiratie werd een ontwerp gemaakt met een buitenklas, speeltoestellen van natuurlijk materiaal, een nestschommel, waterpomp, veel beplanting en in totaal zeven bomen. “De Bosbeekschool krijgt een groen uiterlijk. Van 100 procent bestrating gaan we terug naar 20 procent bestrating. Rondom de speeltoestellen ligt boomschors en het stukje bestrating dat er komt, wordt gelegd in de vorm van een beek. Als symbool voor ons logo.”

Schenking Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

Het realiseren van het gloednieuwe school/buurtplein is een kostbare grap. Geld dat de Bosbeekschool zo even niet had liggen. Daarom werd er het afgelopen jaar volop actie gevoerd. “Leerlingen organiseerden boekenmarkten, loterijen en meer”, vertelt Wouter trots. “Maar het ging om een hoop geld en daarom hebben we een specialist op het gebied van subsidieaanvragen benaderd. Deze kwam onder meer met het idee om Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds te benaderen. Een paar weken na het insturen van de aanvraag kregen we antwoord; Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds deed ons samen met het Univé Buurtfonds een schenking van € 5000,-. Met dit bedrag zijn we enorm geholpen!”

Ontzettend trots

Elke schooldag zien de leerlingen vanuit het klaslokaal hoe hun plein, ooit een verzameling lelijke stenen, getransformeerd wordt in een fijne speelplaats. De tekeningen op hun moodboards zien ze werkelijkheid worden. Het kleine schoolplein moet nog even wachten. Wouter: “Ook daar is geld voor nodig. We zijn dus nog niet klaar met actie voeren en subsidies aanvragen. Maar wat zijn we al trots! We hebben het met elkaar gedaan: leerlingen, ouders en de buurtbewoners. Nog even en we hebben een groen school/buurtplein. De nestkastjes, geschonken door groep acht, krijgen een speciale plaats op ons schoolplein. Met een beetje geluk weten de vogels de Bosbeekschool te vinden en zijn we getuige van pril geluk. Zie je het voor je? Straks zitten we in onze gloednieuwe buitenklas. Met gekwetter van de vogels op de achtergrond…”

In 2014 is Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht. Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Ken je een project of initiatief dat in aanmerking komt voor een donatie vanuit het Ledenfonds? Dien dan een aanvraag in!

Laatste blogs

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.
Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen installeren? Voorkom ongelukken

Installatiebedrijven hebben volop werk nu de vraag naar zonnepanelen zo groot is. Ook als zzp’er kun je goed verdienen als je handig bent in het plaatsen van PV-installaties (zonnestroominstallaties). Dus: het dak op en aan het werk! Uiteraard voorkom je onveilige situaties en tref je maatregelen voor jezelf en je mensen om ongelukken te voorkomen. Of komt dat op de tweede plaats?

Veilige installatie biomassaketel voorkomt problemen

Overweeg jij om voor je bedrijf een biomassaketel aan te schaffen? Het is een mooie manier om je energiekosten te verlagen. Maar wees je wel bewust van het brandrisico van deze alternatieve warmtebron. Univé’s risicodeskundige Bas Luitjes legt uit waarom een goede installatie en regelmatig onderhoud belangrijk is.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”