‘Weg met die tegels, op naar een fijn en duurzaam schoolplein’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra 

Aankomende weken wordt er keihard gewerkt aan de realisatie van een groen en duurzaam plein op de Bosbeekschool in Santpoort-Noord. Een school/buurtplein waar niet alleen de leerlingen heerlijk kunnen spelen, maar wat een mooie ontmoetingsplaats zal gaan worden voor de hele buurt. “Tegels eruit, groen erin. Een kostbaar project waar Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds zijn steentje aan bij heeft gedragen.”

De Bosbeekschool is een prachtige basisschool, gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. En hoewel de naam misschien anders vermoeden, bestond de speelplaats voornamelijk uit straattegels. Wouter Sommers, directeur Bosbeekschool: “Een doorn in het oog van zowel de school als buurtbewoners. Het plein wordt namelijk ook buiten schooltijd druk bezocht. Gelukkig is de schop erin gegaan. Sinds 27 februari wordt er druk gewerkt aan een Bosbeekplein 2.0. Groen en duurzaam. Met, zoals bij onze school past, aandacht voor bewustwording van de kinderen in het kader van milieu.”

Tegels en nog eens tegels

De metamorfose van het grote plein, gebruikt door de leerlingen van groep drie tot en met acht, is sinds de voorjaarsvakantie in volle gang. “Dit plein bestond uit drie prachtige bomen en verder een verzameling van straattegels”, vertelt Wouter. “Het kleine plein, bedoeld voor de groepen 1/2, heeft één boom en een zandbak, en – ja, ook hier – een heleboel tegels. De verbouwing van de speelplaats voor de jongsten laat nog even op zich wachten. Dat wordt het volgende project.”

Projectgroep Groen Schoolplein

Het idee voor een groen schoolplein kwam zowel vanuit de gemeente als vanuit de leerlingenraad. Wouter: “We wilden die verzameling stenen eruit hebben en het plein ombouwen naar een plek waar educatie en biodiversiteit hand in hand gaan. Een fijne plek waar gerend, geklommen en geklauterd kan worden en waar kinderen met de handen in de aarde kunnen wroeten, op zoek naar bodembeestjes. Onder schooltijd, maar ook daarbuiten. Een jaar geleden hebben we dan ook de projectgroep ‘Groen Schoolplein’ opgezet. Een groep van tien man: ouders, teamleden en ikzelf. We gingen van enkel een idee naar een daadwerkelijk plan. De leerlingen uit groep zes, zeven en acht zijn aan de slag gegaan met moodboards en de kinderen van de leerlingenraad zijn voor inspiratie op bezoek gegaan bij verschillende groene schoolpleinen in Amsterdam en Haarlem. Zo begon het project steeds meer vormen aan te nemen.”

School met groen uiterlijk

Na alle opgedane inspiratie werd een ontwerp gemaakt met een buitenklas, speeltoestellen van natuurlijk materiaal, een nestschommel, waterpomp, veel beplanting en in totaal zeven bomen. “De Bosbeekschool krijgt een groen uiterlijk. Van 100 procent bestrating gaan we terug naar 20 procent bestrating. Rondom de speeltoestellen ligt boomschors en het stukje bestrating dat er komt, wordt gelegd in de vorm van een beek. Als symbool voor ons logo.”

Schenking Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

Het realiseren van het gloednieuwe school/buurtplein is een kostbare grap. Geld dat de Bosbeekschool zo even niet had liggen. Daarom werd er het afgelopen jaar volop actie gevoerd. “Leerlingen organiseerden boekenmarkten, loterijen en meer”, vertelt Wouter trots. “Maar het ging om een hoop geld en daarom hebben we een specialist op het gebied van subsidieaanvragen benaderd. Deze kwam onder meer met het idee om Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds te benaderen. Een paar weken na het insturen van de aanvraag kregen we antwoord; Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds deed ons samen met het Univé Buurtfonds een schenking van € 5000,-. Met dit bedrag zijn we enorm geholpen!”

Ontzettend trots

Elke schooldag zien de leerlingen vanuit het klaslokaal hoe hun plein, ooit een verzameling lelijke stenen, getransformeerd wordt in een fijne speelplaats. De tekeningen op hun moodboards zien ze werkelijkheid worden. Het kleine schoolplein moet nog even wachten. Wouter: “Ook daar is geld voor nodig. We zijn dus nog niet klaar met actie voeren en subsidies aanvragen. Maar wat zijn we al trots! We hebben het met elkaar gedaan: leerlingen, ouders en de buurtbewoners. Nog even en we hebben een groen school/buurtplein. De nestkastjes, geschonken door groep acht, krijgen een speciale plaats op ons schoolplein. Met een beetje geluk weten de vogels de Bosbeekschool te vinden en zijn we getuige van pril geluk. Zie je het voor je? Straks zitten we in onze gloednieuwe buitenklas. Met gekwetter van de vogels op de achtergrond…”

In 2014 is Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht. Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Ken je een project of initiatief dat in aanmerking komt voor een donatie vanuit het Ledenfonds? Dien dan een aanvraag in!

Laatste blogs

‘Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaalt bedrag’

Lichamelijke of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je arbeidsongeschikt raakt. En wanneer dit een ondernemer overkomt helpt Dorothee ze graag. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dus in samenspraak met ondernemers kijkt ze ook graag naar preventie. Wat past bij de ondernemer en wat heeft hij/zij nodig om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluit de eindleeftijd van je AOV nog aan bij je huidige situatie?

Wil jij eerder stoppen met werken dan verwacht? Of wil je juist net wat langer verzekerd zijn omdat je nog wat langer door wilt werken? Dan kan het zijn dat de eindleeftijd van je AOV niet meer aansluit bij je nieuwe plannen. In deze blog vertellen we je waarom het aanpassen van de eindleeftijd van je AOV belangrijk kan zijn én welke mogelijkheden er voor ondernemers zijn die hun bestaande AOV willen wijzigen.

AOV adviseur aan het woord: Mirelle Koning

Met veel plezier werkt Mirelle Koning al 15 jaar bij Univé Noord-Holland. Ze praat vol passie over haar functie. “Het houden van klantgesprekken, dat vind ik het leukst. Daarbij leg ik graag, zonder vakjargon te gebruiken, uit wat een AOV inhoudt.”

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.

Onder de Wester heeft mijn hart gestolen

Dan ben je pas 25 jaar, maar wel ‘al’ eigenaar van een restaurant. Af en toe knijpt Nienke Snel zichzelf ook even in de arm, want zij mag zichzelf toch echt restauranthouder noemen. In tien jaar tijd transformeert ze van hulp in de spoelkeuken tot eigenaar. Het is geen standaard verhaal van ‘mazzel’ of ‘in de familie’, wél van passie, hard werken en steeds meer zelfvertrouwen kweken.