‘Weg met die tegels, op naar een fijn en duurzaam schoolplein’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra 

Aankomende weken wordt er keihard gewerkt aan de realisatie van een groen en duurzaam plein op de Bosbeekschool in Santpoort-Noord. Een school/buurtplein waar niet alleen de leerlingen heerlijk kunnen spelen, maar wat een mooie ontmoetingsplaats zal gaan worden voor de hele buurt. “Tegels eruit, groen erin. Een kostbaar project waar Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds zijn steentje aan bij heeft gedragen.”

De Bosbeekschool is een prachtige basisschool, gebouwd in Amsterdamse Schoolstijl. En hoewel de naam misschien anders vermoeden, bestond de speelplaats voornamelijk uit straattegels. Wouter Sommers, directeur Bosbeekschool: “Een doorn in het oog van zowel de school als buurtbewoners. Het plein wordt namelijk ook buiten schooltijd druk bezocht. Gelukkig is de schop erin gegaan. Sinds 27 februari wordt er druk gewerkt aan een Bosbeekplein 2.0. Groen en duurzaam. Met, zoals bij onze school past, aandacht voor bewustwording van de kinderen in het kader van milieu.”

Tegels en nog eens tegels

De metamorfose van het grote plein, gebruikt door de leerlingen van groep drie tot en met acht, is sinds de voorjaarsvakantie in volle gang. “Dit plein bestond uit drie prachtige bomen en verder een verzameling van straattegels”, vertelt Wouter. “Het kleine plein, bedoeld voor de groepen 1/2, heeft één boom en een zandbak, en – ja, ook hier – een heleboel tegels. De verbouwing van de speelplaats voor de jongsten laat nog even op zich wachten. Dat wordt het volgende project.”

Projectgroep Groen Schoolplein

Het idee voor een groen schoolplein kwam zowel vanuit de gemeente als vanuit de leerlingenraad. Wouter: “We wilden die verzameling stenen eruit hebben en het plein ombouwen naar een plek waar educatie en biodiversiteit hand in hand gaan. Een fijne plek waar gerend, geklommen en geklauterd kan worden en waar kinderen met de handen in de aarde kunnen wroeten, op zoek naar bodembeestjes. Onder schooltijd, maar ook daarbuiten. Een jaar geleden hebben we dan ook de projectgroep ‘Groen Schoolplein’ opgezet. Een groep van tien man: ouders, teamleden en ikzelf. We gingen van enkel een idee naar een daadwerkelijk plan. De leerlingen uit groep zes, zeven en acht zijn aan de slag gegaan met moodboards en de kinderen van de leerlingenraad zijn voor inspiratie op bezoek gegaan bij verschillende groene schoolpleinen in Amsterdam en Haarlem. Zo begon het project steeds meer vormen aan te nemen.”

School met groen uiterlijk

Na alle opgedane inspiratie werd een ontwerp gemaakt met een buitenklas, speeltoestellen van natuurlijk materiaal, een nestschommel, waterpomp, veel beplanting en in totaal zeven bomen. “De Bosbeekschool krijgt een groen uiterlijk. Van 100 procent bestrating gaan we terug naar 20 procent bestrating. Rondom de speeltoestellen ligt boomschors en het stukje bestrating dat er komt, wordt gelegd in de vorm van een beek. Als symbool voor ons logo.”

Schenking Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

Het realiseren van het gloednieuwe school/buurtplein is een kostbare grap. Geld dat de Bosbeekschool zo even niet had liggen. Daarom werd er het afgelopen jaar volop actie gevoerd. “Leerlingen organiseerden boekenmarkten, loterijen en meer”, vertelt Wouter trots. “Maar het ging om een hoop geld en daarom hebben we een specialist op het gebied van subsidieaanvragen benaderd. Deze kwam onder meer met het idee om Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds te benaderen. Een paar weken na het insturen van de aanvraag kregen we antwoord; Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds deed ons samen met het Univé Buurtfonds een schenking van € 5000,-. Met dit bedrag zijn we enorm geholpen!”

Ontzettend trots

Elke schooldag zien de leerlingen vanuit het klaslokaal hoe hun plein, ooit een verzameling lelijke stenen, getransformeerd wordt in een fijne speelplaats. De tekeningen op hun moodboards zien ze werkelijkheid worden. Het kleine schoolplein moet nog even wachten. Wouter: “Ook daar is geld voor nodig. We zijn dus nog niet klaar met actie voeren en subsidies aanvragen. Maar wat zijn we al trots! We hebben het met elkaar gedaan: leerlingen, ouders en de buurtbewoners. Nog even en we hebben een groen school/buurtplein. De nestkastjes, geschonken door groep acht, krijgen een speciale plaats op ons schoolplein. Met een beetje geluk weten de vogels de Bosbeekschool te vinden en zijn we getuige van pril geluk. Zie je het voor je? Straks zitten we in onze gloednieuwe buitenklas. Met gekwetter van de vogels op de achtergrond…”

In 2014 is Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht. Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Ken je een project of initiatief dat in aanmerking komt voor een donatie vanuit het Ledenfonds? Dien dan een aanvraag in!

Laatste blogs

Op je oude dag nog voor jezelf beginnen

Op je 'oude dag' nog voor jezelf beginnen? Na een succesvolle carrière van bijna 40 jaar in Finance, maakte Hans Tuijtel op 60-jarige leeftijd de sprong naar het ondernemerschap. In onze blog deelt hij zijn verhaal over zijn strategische aanpak en de noodzaak van een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

Een prachtig nieuw speelplein in Den Helder

Het speelplein van IKC Haven48 in Den Helder zag er jarenlang hetzelfde uit. Kaal, toestellen die niet uitnodigden om te bewegen en er was geen groen. De leerlingenraad vond het tijd voor een nieuw plein. Univé Noord-Holland draagt graag bij aan maatschappelijke initiatieven die beweging en een gezonde leefstijl stimuleren. Daarom deed het Ledenfonds een donatie om deze wens te verwezenlijken.

Herbouwkosten na een brand: verzekerd of niet?

Agrariërs hebben vrijwel allemaal een gebouwenverzekering afgesloten. Logisch. Want je kunt na een verwoestende brand een herbouw onmogelijk zelf betalen. Maar vergoedt een gebouwenverzekering altijd alle herbouwkosten? In dit artikel geven we er antwoord op.

Too Good To Go strijdt tegen voedselverspilling

Wij zijn trots op onze klanten die niet alleen ondernemend zijn, maar ook een positieve impact maken op de samenleving. Vandaag zetten we Too Good To Go in de schijnwerpers - een inspirerend bedrijf dat voedselverspilling tegengaat met een slimme en gebruiksvriendelijke app.