Malware op je computer. Hoe herken je dat?

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Digitale inbrekers zijn tegenwoordig actiever dan ‘gewone’ inbrekers. Logisch, want met cybercriminaliteit kunnen zij een nog grotere buit binnenhalen. Hoe? Door op een slimme manier malware te installeren op allerlei computers. Op jouw computers bijvoorbeeld. Door ‘cyberfit’ te worden kun je dat voorkomen.

Wat is malware?

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software zoals virussen, ransomware, spyware en adware. Criminelen kunnen daarmee bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Of ze schakelen antivirussoftware op afstand uit, waardoor schadelijke programma’s op computers kunnen worden geïnstalleerd. Die computers worden vervolgens gebruikt voor het verspreiden van phishingberichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen.

Malware kan op verschillende manieren computers binnendringen. Bijvoorbeeld door een schadelijke bijlage in een e-mail te openen. Of een website te bezoeken die gehackt is. Ook kan malware geïnstalleerd worden door het downloaden van illegale software. 

Hoe herken je malware?

Wat zijn de signalen dat je computers besmet zijn met malware? Let op als de computer zomaar uitgaat en opstarten niet meer lukt. Als je computer of de internetsnelheid trager is dan normaal. Ook kan het zijn dat er programma’s op de computer niet meer werken of dat er programma’s automatisch op geïnstalleerd zijn. Jouw computer kan door malware uiteindelijk helemaal vastlopen.

Malware op computers is vaak lastig te verwijderen. Je moet daarvoor een dure expert inschakelen. Soms moeten websites, programma’s of data gerepareerd, hersteld of vervangen worden. De volledige klantenhistorie kan verdwenen zijn. Verder kunnen er claims binnenkomen van mensen die door de malware op jouw computer schade opgelopen hebben.

Cyber Fit worden

Misschien sta je niet stil bij de online veiligheid van je bedrijf. Je bent bezig met je vak en wilt gewoon je werk doen. En is jouw bedrijf nu echt zo interessant voor cybercriminelen? Helaas wel. Zij zoeken niet uit wie ze het best kunnen hacken. Ze schieten als het ware een schot hagel af op willekeurige bedrijven in de hoop een kwetsbare computer te treffen. En die kwetsbaarheid is er als je niet weet hoe je malware op jouw computer kunt voorkomen.

Univé wil ondernemers helpen de online veiligheid te verbeteren. Daarom bieden wij je als Univé-klant 1 jaar gratis de Cyber Fit Service aan. Dit is een programma waarin 7 cyberthema’s behandeld worden. Jij en je medewerkers leren in dat jaar om phishing mails te herkennen. Je krijgt toegang tot een platform met informatie en video’s over cybercrime. De Outlook Security Coach, die phishing mails herkent, kun je installeren op je computers. Zo maak je je bedrijf minder aantrekkelijk voor cybercriminelen.

Maak je zaak Cyber Fit en meld je aan voor 1 juli 2022

Univé Cyberhulp

In welke branche je ook werkzaam bent, cybercrime ligt altijd op de loer. Daarom hebben wij Univé Cyberhulp.

Heb je echt te maken met cybercrime of heb je een vermoeden ervan? Bel dan direct de Univé Cyberhelpdesk op 0592 74 22 22. Ook als je geen bedrijf hebt, helpt Univé jou om je online zeker te voelen. Onze experts staan 24/7 voor je klaar. Zij helpen bij het beperken van cyberschade en waar mogelijk ook het herstellen ervan. 

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Voorkom een burn-out met de AOV op maat

Lodewick is een echt familiebedrijf dat al jaren van vader op zoon is overgegaan. Het plan dat Sander nu het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Gelukkig kan Sander een burn-out buiten de deur houden.

Bewaarseizoen

Het aantreden van het najaar staat gelijk aan de oogsttijd. Oftewel: agrarische ondernemers moeten hun producten als wortelen, aardappelen en uien weer opslaan. Omdat daar apparaten voor nodig zijn die lange tijd niet gebruikt zijn, is het slim een aantal stappen te ondernemen. Wij zetten ze op een rijtje.

Klantervaring zonnepanelen

Melkveehouder Mark van Engen stoort zich aan de vele zonnepanelen in weilanden en natuurgebieden. Hij vindt dat we lege daken meer en beter moeten benutten. ‘Onder het dak zit van alles, boven het dak zit niks. Eeuwig zonde toch?’

Robotisering in de agrarische wereld

Digitale ontwikkelingen gaan snel, ook bij agrariërs. Adviseur Paul Jong vertelt over de mogelijkheden. Lees zijn verhaal.

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s.