Als kind droomde ik al van een eigen winkel

29 april 2024

Tijdschriften, boeken, cadeaukaarten, feest- en kantoorartikelen, woonaccessoires, wenskaarten… Bij een Primera-winkel vind je altijd wel iets van je gading. Met lege handen de winkel uitgaan? Bijna onmogelijk. Daar weet ondernemer Joran Idema inmiddels alles van. Toch heeft hij als kersverse eigenaar van een ‘stenen’ winkel wel wat hobbels moeten overwinnen.

Op zaterdag 2 december 2023 opende Primera Schagen voor het eerst haar deuren. De winkel zit op een prachtige plek: in een klein overdekt winkelcentrum pal tegenover de Vomar en aan een winkelstraat. Het pand is nieuw, de winkel ziet er spic en span uit. Joran vertelt dat hij jarenlang manager was bij supermarkt Deen in Julianadorp, waar hij met veel plezier werkte. Dat veranderde toen de supermarktketen werd overgenomen. “Ineens begon het te kriebelen, als kind wilde ik altijd al een eigen winkel. Via een site over franchiseformules kwam ik bij Primera terecht. Zo is het balletje gaan rollen.”

Kant-en-klare winkel

Het toeval wilde dat Primera al een locatie in Schagen op het oog had. Primera zou de winkel kant-en-klaar opleveren, Joran hoefde alleen nog maar in te stappen. “In oktober 2022 bekeek ik de locatie en ik dacht meteen yes”, vertelt de ondernemer. “Samen met de begeleider van Primera heb ik een ondernemersplan geschreven en ben ik het gesprek met de bank aangegaan.” Het leek allemaal in kannen en kruiken, tot er iets onverwachts gebeurde. Een ‘overijverige’ medewerker bij de bank vroeg zich af of het slim was om in deze digitale tijd nog een stenen winkel te openen. Joran: “Er was twijfel over het kostenplaatje. Ze vroegen zich af of er wel genoeg zou overblijven voor mij om van te leven. De begeleider van Primera had dit scenario nog nooit meegemaakt. Terwijl er meer dan vijfhonderd Primera-winkels zijn! Het voelde alsof ik aan een sportwedstrijd meedeed en vlak voor de finish neerviel…”

Confronterend

Joran vertelt hoe de bankmedewerkers in zijn privéuitgaven doken. “Ik moest tot op de komma laten zien waar ik mijn geld aan uitgaf. Alles moest op tafel. Niet dat ik geheimen heb, maar ik vond het wel confronterend. Toch heb ik altijd vertrouwen gehad dat het goed zou komen. Ik zag mezelf al helemaal in de winkel staan. Uiteindelijk is het gelukt, ruim een maand later dan gepland gaf de bank groen licht. December was meteen een topmaand.” Toch is de vraag van de bank niet zo gek. Een fysieke winkel openen terwijl steeds meer aankopen online worden gedaan: is dat wel slim? Joran: “Het scheelt natuurlijk wat je verkoopt. Wij verkopen vooral producten die niet online gekocht worden. Tijdschriften, wenskaarten, cadeaukaarten, kantoorartikelen, leuke cadeautjes die we ook nog eens feestelijk inpakken. Het gaat om kleine bedragen. Daarnaast bieden we ook handige services, zoals PostNL en een pasfotoservice. Kortom, er is altijd wel een reden om de winkel binnen te wandelen. Vooral het contact met de klanten vind ik superleuk. We bestaan nog maar vier maanden en we hebben nu al een vaste klantenkring opgebouwd.”

Zelf kiezen

Bij het runnen van een winkel hoort ook een passend verzekeringspakket. Franchisenemers van Primera mogen zelf kiezen waar ze hun verzekeringen onderbrengen. Joran koos voor Univé Noord-Holland, waar hij privé goede ervaringen mee had. “Univé heeft geen winstoogmerk, het is een sociale organisatie en dat spreekt me aan. Voor de opening van de winkel kwam de Univé-inspecteur langs om te kijken of alles qua (brand)veiligheid in orde was. Hij had handige tips. De achterdeur zit bijvoorbeeld standaard op slot, maar volgens hem konden we beter ook nog een paar dwarsbalken aan de deur bevestigen. Mochten inbrekers onverhoopt het slot eruit zagen, dan komen ze er toch niet in. Ook moesten we nog een extra brandblusser plaatsen en raadde hij aan om na de verbouwing alle sloten te laten vervangen. Verder was hij heel tevreden.”

Veilig

De winkel van Joran is misschien wel één van de veiligste van Schagen. Hij somt op: “We hebben een noodknop, we hebben rolluiken, we hebben een mistgenerator aan het plafond. Hierboven is een parkeerdak, daar komt sowieso niemand doorheen. De achterdeur zit potdicht en aan de voorkant zitten we in het winkelcentrum. Eventuele inbrekers moeten dus eerst in het winkelcentrum inbreken, voordat ze voor onze rolluiken staan. Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Toch geeft het een fijn gevoel om goed verzekerd te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld een roerende zakenverzekering én een bedrijfsschadeverzekering. Al er dan brand uitbreekt, is niet alleen het verlies van mijn spullen verzekerd, maar ook de bruto winst die ik misloop. Bovendien wordt het salaris van mijn twee medewerkers doorbetaald. Bij brand of schade heb je natuurlijk niet zomaar een nieuwe winkel, het is goed om te weten dat we dan niet meteen aan de bedelstaf raken.”

Waarom een bedrijfsschadeverzekering?

Een brand of andere ramp kan schade aan gebouwen, inventaris en voorraden veroorzaken. Als je bedrijf dan tijdelijk stil komt te liggen, loop je inkomsten mis. Vaak moet je extra kosten maken om de productie of verkoop weer op gang te brengen. Ook moet het salaris van je personeel worden doorbetaald. Met een bedrijfsschadeverzekering dek je het verlies van winst en de vaste kosten door brand en andere schades.

Tekst: Judith Munster

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie. Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Wat kun je van ons verwachten?
Onze zakelijke adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn.