Hoe financier je een nieuwbouwwoning en wat zijn de kosten?

29 april 2024 – gratis oriëntatiegesprek

Zelf een woning laten bouwen heeft grote voordelen. Je hebt zelf invloed op de indeling en soms ook op de vormgeving van de woning. Zo zorg je voor de meest ideale woning. Hoe financier je een nieuwbouwwoning en waar moet je rekening mee houden?

In vergelijking met het kopen van een bestaande woning gaat de financiering anders en je krijgt ook kosten die je wel goed mee moet nemen in je financiële plannen. We praten je graag bij en helpen je om alle kosten inzichtelijk te krijgen.

Hoe gaat het kopen van een nieuwbouwwoning?

Het laten bouwen van een woning gaat in de meeste gevallen via een nieuwbouwproject. Er worden bijvoorbeeld woningen gebouwd in een nieuwe wijk in jouw woonplaats en daar kun jij je voor inschrijven. Is het jou gegund om een nieuwbouwwoning te kopen? Dan sluit je een koop- en aannemingsovereenkomst.

Wat wordt de totale kostenpost?

Je koopt bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning voor een bedrag van €475.000. De grond kost €200.000, de bouw kost €225.000 en het meerwerk kost €50.000. Als je van dit bedrag uitgaat, heb je een financiering nodig van €475.000. Toch is dit niet het complete verhaal. Er zijn ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Je moet namelijk ook nog geld beschikbaar hebben voor:

 • Advies- en bemiddelingskosten
 • Bouwrente
  o   Financieringsvergoeding
  o   Uitstelrente
 • Renteverlies tijdens de bouw
 • Woonlasten huidige woning
 • Kosten NHG
 • Opleveringskeuring
 • Notariskosten

Wat houden de kosten in?

Advies- en bemiddelingskosten

Deze kosten betaal je aan de hypotheekadviseur voor het advies en voor het regelen van de financiering. Na het eerste adviesgesprek tot aan de overdracht bij de notaris moet er veel gebeuren. De hypotheekadviseur regelt alles en zorgt ervoor dat alles op het juiste tijdstip op de goede plek is. De kosten hiervoor variëren, maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen €2.250 en €3.000.

Bouwrente

Dit is de rente die je betaalt aan de aannemer voor het voorschieten van bepaalde kosten. Meestal bedraagt de rente tussen de 4% en 8 %. Het gaat bijvoorbeeld om grond die al gekocht is door de aannemer voordat de koop-/aannemingsovereenkomst getekend is. Dit wordt een financieringsvergoeding genoemd.

Uitstelrente is de vergoeding voor kosten nadat je gekocht hebt, maar voordat de hypotheek geregeld is. Het gaat bijvoorbeeld om werkzaamheden die de aannemer al verricht, maar waar je nog niet voor betaalt.

Renteverlies tijdens de bouw

Het bedrag dat nodig is voor het bouwen van de woning komt in een bouwdepot. Over het geld dat in het depot staat, krijg je een rentevergoeding. Over het bedrag in het bouwdepot betaal je ook hypotheekrente. Na iedere betaling aan de aannemer daalt de rentevergoeding vanuit het depot en worden de rentelasten dus steeds hoger. Het verschil tussen de rente die je aan de bank betaalt en de rente die je krijgt over het geld in het depot wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd.

Woonlasten huidige woning

Tijdens de bouw maak je ook nog kosten omdat je nog niet in de nieuwe woning kunt. De bouw kan wel meer dan één jaar in beslag nemen. Tot de oplevering van de nieuwe woning kom je dus niet onder dubbele lasten uit. Je blijft huur of hypotheek betalen voor je huidige woning en de hypotheeklasten van de nieuwe woning worden steeds hoger.

Kosten NHG

In 2024 kun je tot een bedrag van €435.000 een hypotheek met NHG krijgen. Onder voorwaarden kun je een bedrag lenen tot €461.100. Een dergelijke hypotheek geeft je recht op een korting op de hypotheekrente. Houd wel rekening met kosten van 0,6% van de totale hypotheek. Dit is de zogenaamde borgtochtprovisie. Uitgaande van een hypotheek van €400.000, betaal je dus €2.400 aan kosten.

Opleveringskeuring

Zodra de woning klaar is, volgt de oplevering. Je kunt bouwkundige gebreken opmerken en laten herstellen. Hiervoor kun je een expert inschakelen. Een deskundige kan beter beoordelen of de woning aan de gestelde eisen voldoet. De kosten liggen tussen €200 en €300.

Notariskosten

Bij de notaris teken je de akte van levering en de hypotheekakte. Door het plaatsen van de handtekeningen staat de woning op je naam en is de hypotheek gekoppeld aan de woning. De kosten bedragen ongeveer €800 tot €1.000.

Is het kopen van een nieuwbouwwoning financieel haalbaar?

Zoals blijkt uit het bovenstaande moet je rekening houden met kosten bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Onze hypotheekadviseur kan voor je berekenen of je het benodigde bedrag kunt lenen en hoeveel je aan eigen geld nodig hebt. Ook krijg je gelijk een indicatie van de maandlasten die je kunt verwachten tijdens de bouw en na de oplevering van de woning. Maak direct een gratis en vrijblijvende afspraak met onze hypotheekadviseur om jouw mogelijkheden in kaart te brengen.

Tekst: Juul Dijkhuis

Gratis oriëntatiegesprek

Je bent op zoek naar een (nieuwbouw) woning. Of je hebt al een woning, maar overweegt te verhuizen. Dan is het handig om te weten hoeveel je kunt lenen, wat jouw maandlasten worden en waarmee je verder rekening moet houden. Tijdens een gratis oriëntatiegesprek van circa 30 minuten krijg je antwoord op deze vragen. Plan hieronder direct een gratis en vrijblijvende afspraak in met onze hypotheekadviseur.

De voordelen op een rij:

 • Je krijgt een vaste hypotheekadviseur waar je 1 op 1 mee kunt praten.
 • Eerlijk en onafhankelijk hypotheekadvies met keuze uit meerdere hypotheekverstrekkers.
 • Advies over de hypotheekvorm die bij jou het beste past (denk aan lineair, annuïteiten, aflossingsvrij en overige vormen)
 • Al het regelwerk rond het afsluiten van jouw hypotheek en verzekeringen doen wij voor je.
 • Advies in de winkel, via beeldbellen, telefonisch of bij je thuis.