‘Onder de Wester heeft mijn hart gestolen’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Van afwasser tot eigenaar. Eigenlijk moet Nienke Snel zich nog elke dag even in de arm knijpen. Stond ze als 15-jarige in de spoelkeuken van Onder de Wester, nu is ze mede-eigenaar van het goedlopende restaurant in Enkhuizen.

Zelf vindt de 25-jarige Nienke het ook best bijzonder dat ze al op zo’n jonge leeftijd eigenaar is van een restaurant. Haar zakelijke partner, Alan Peters, is zelfs nog twee jaartjes jonger dan zij. Nienke: “Als bijbaantje waste ik in eerste instantie borden af. Alan, nu mijn compagnon en chef-kok, is hier gestart als stagiaire. We zijn er gewoon ingegroeid. We hebben hier beiden carrière gemaakt.”

Toffe omgeving

Onder de Wester, gevestigd in een rijksmonument uit de 16e eeuw, is een restaurant en tapasbar in het centrum van Enkhuizen. “Zowel de locatie als het pand zijn geweldig!”, vertelt Nienke enthousiast. “Onder de Wester ligt ver van de autoweg af en is omringd door een kerk en weeshuis. Een toffe omgeving dus. Zit je op het terras, dan hoor je alleen het gezellige geroezemoes van winkelend publiek. Ook zo fijn; vanaf een uurtje of 12 schijnt hier volop de zon. Totdat hij weer ondergaat. De bomen zorgen voor natuurlijke schaduw. Er heerst hier een heerlijke, mediterraans sfeertje met een vette knipoog naar Spanje.”

Hart gestolen

Wanneer Nienke over haar restaurant praat, dan doet ze dat vol passie. “Deze plek heeft mijn hart gestolen. Het was echt niet zo dat ik er als klein meisje al van droomde om eigenaar van een restaurant te worden. Sterker nog, ik heb ruimtelijk vormgeving gestudeerd”, lacht ze. “De enige horeca-ervaring die ik heb, heb ik hier opgedaan. Eerst als afwasser, later in de bediening. Toen de eigenaren een tweede locatie openden, werd ik bedrijfsleider. De stap om het restaurant over te nemen, werd daarmee kleiner.”

Toegankelijk en gemoedelijk

Toch vond Nienke de daadwerkelijke stap om restauranthouder te worden, erg spannend. Alan en ik hebben er ontzettend goed over nagedacht. Daar ging wel anderhalf jaar overheen. Het is natuurlijk niet niks; het kopen van een restaurant op zo’n jonge leeftijd. En vergeet de verantwoordelijkheid van het personeel niet hè! In het laagseizoen werken hier tien man, hoogseizoen tot wel twintig. Maar uiteindelijk durfden we het aan. Grootste uitdaging? Het realiseren van de overname terwijl we allebei nog fulltime aan het werk waren. We stapten van de een op de andere dag het zakenleven in. Daarbij stelde ik mezelf constant de vraag: kan ik dit wel? Ik heb heel hard moeten werken aan mijn zelfvertrouwen. Alan geloofde al sneller in zichzelf. Maar het is gelukt; vanaf 1 december 2022 mogen we ons restauranthouder noemen. En de zaken gaan goed. Mensen weten Onder de Wester te vinden. Er heerst hier een gemoedelijke sfeer, we zijn een toegankelijk restaurant. We doen niet fancy. Ga lekker zitten, zolang je wilt. Bestel veel of weinig tapas. En Alan en ik wisten het wel, maar in de praktijk blijken we een goed team te zijn. We vullen elkaar aan.”

Uit de running

Het runnen van een restaurant brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee en dat realiseren de compagnons zich maar al te goed. “We rennen hier de hele dag door de zaak en moeten er niet aan denken dat één van ons een been of zelfs maar een teen breekt. Maar mocht dat gebeuren, dan zijn we verzekerd. Mijn moeder was degene die ons adviseerde om eens met Univé te gaan praten. Dat bleek een gouden tip. Adviseur Mirelle Koning bracht een bezoek aan onze zaak. Ze hoorde ons aan, dacht mee en gaf advies over het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Alan en ik hebben veel gehad aan de gesprekken. We hebben het nu zo geregeld; de eerste weken van uitval vangen we zelf op. We hebben er vertrouwen in dat we voor een korte tijd ons vriendenteam kunnen inzetten. Zijn we langer uit de running, dan hebben we ons vangnet; de arbeidsongeschiktheidsverzekering. We zijn dus gedekt als één van ons vervangen moet worden. Nog steeds is het niet handig om iets te breken of ziek te worden, maar mocht het gebeuren, dan zijn we voor de kosten verzekerd. Dat slaapt toch een stuk beter.”

Ondernemen is mooi, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Stel dat je door een ongeval of ziekte niet meer kunt werken. Als ondernemer heb je dan geen vangnet vanuit de overheid. Voor deze situaties is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé.

Onze AOV is meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Wij hebben ook veel aandacht voor je herstel. Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kan je experts om advies vragen over je bedrijfsvoering en gezondheid.

Gratis informatiegesprek

Wat kun je van ons verwachten?
Onze AOV-adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens een gratis informatiegesprek van ongeveer 30 minuten geven zij je informatie over de mogelijkheden en inzicht in de financiële gevolgen wanneer je arbeidsongeschikt mocht raken. 

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Tom Ootes

Tom Ootes, een bevlogen agrarisch adviseur bij Univé Noord-Holland, deelt zijn passie en ervaring in een inspirerend verhaal. Na wat omzwervingen vielen alle puzzelstukjes voor Tom Ootes op hun plek. Nu voelt hij zich als een vis in het water. “Ik kom bij de mooiste bedrijven en mag de hele dag gesprekken voeren en koffiedrinken. Én ik mag ondernemers behoeden voor financiële ellende. Mooier wordt het niet!”

Boerencamping: Kamperen tussen bollen, duinen en strand

In het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland ligt camping Duinzoomhoeve. Een kleinschalige boerencamping, gerund door het echtpaar Mary en Jan Romar en hun dochter Suzan. “Wie hier in de juiste periode komt kamperen, wordt wakker tussen de fleurige en kleurrijke bloeiende tulpenvelden.”

Overleeft jouw bedrijf een brand?

De gevolgen van een bedrijfsbrand reiken vaak verder dan alleen de materiële schade. Het hele bedrijf kan stil komen te liggen, terwijl de kosten doorlopen. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven de gevolgen van een brand in hun bedrijf onderschatten. In onze blog geven we een aantal tips zodat je goed voorbereid bent, mocht jou dit overkomen.

Hoe een klein vonkje een grote brand veroorzaakt

Een van de stallen van kalverhouder Jan van der Wal in Kootwijkerbroek was toe aan onderhoud. De spijlen van de afscheidingshekken lieten los en moesten gelast worden. Toen begin september de stal leeg stond, was dat een goed moment om de klus te klaren. Maar dat ging vreselijk fout.

Cybercriminelen kraken hart van bedrijf

Hoe zou jij reageren als je op een maandagochtend ontdekt dat je gehackt bent en al je bestanden versleuteld zijn? Dat overkwam Yvo, een accountant die samen met zijn collega een eigen bedrijf runt. Lees hier hoe Yvo deze nachtmerrie heeft doorstaan en wat hij heeft geleerd over het beveiligen van zijn data.