De kunst van teleurstelling accepteren

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door Carly Timmerman (Bureau Carbon)

Of je nu een jonge, oudere, ervaren of beginnende hardloper bent, wedstrijden en evenementen zitten er voorlopig niet in. Voor ruim 800 Alkmaarders gaat de RAADHUIS Pinksterun dit jaar niet door. Het sfeervolle renspektakel in hartje Oudorp is, zoals zo veel evenementen, vanwege COVID-19 uitgesteld naar 2021. Marlou Zuurbier van organisator Alkmaar Sport vertelt over wat de coronacrisis met ze doet. En hoe ze de toekomst (voorzichtig) ziet.

“Ik werk inmiddels tien jaar bij Alkmaar Sport en wat er nu gebeurt, is voor iedereen nieuw”, vertelt projectcoördinator Marlou. Ze heeft de kinderen het huis uit gewerkt zodat ze rustig kan bellen. “De Pinksterun zou op 29 mei, de vrijdag voor het pinksterweekend plaatsvinden. Toen we hoorden dat alle grotere evenementen tot (toen nog) 1 juni werden verboden, waren we echt even lamgeslagen. Dit kan toch niet waar zijn – twee dagen ertussen?! De groepsapp ontplofte.”

Beroerd en hoop

“Voor de (sport)evenementenbranche en heel veel andere sectoren is het beroerd dat alles stilligt. Niemand weet wanneer een hardloopwedstrijd als de Pinksterun weer mag en kan. Toch geloof ik dat Alkmaar Sport en de partijen met wie we samenwerken creatief genoeg zijn om er volgend jaar weer een feest van te maken. Dat moet gewoon mogelijk zijn!

Tot mijn vreugde zie ik dat mensen niet stoppen met sporten en allerlei manieren verzinnen om te blijven bewegen. Dat enthousiasme geeft goede moed. We hopen allemaal dat in 2021 de RAADHUIS Pinksterun ‘gewoon’ van start kan gaan. En heel misschien kunnen we met ons nieuwe concept, de Pinksterwalk – een prachtige wandeling door de Oudorperpolder – al eerder iets gaan doen.”

Hoe het allemaal begon

“Tot 2018 stond de Pinksterun bekend als Rondje Oudorp. De toenmalige organisatie stopte ermee en Alkmaar Sport nam het stokje over. Dit knusse evenement bood en biedt aan 800 Alkmaarders, volwassenen én kinderen, de kans om te bewegen. Konden we niet laten schieten. We hebben in korte tijd een tof evenement opgebouwd met onze sponsors, partners en vrijwilligers. Ik ben echt trots op de Pinksterun.

De eerste editie in 2018 kan ik me nog goed herinneren. Toen vond de run plaats op pinksterzondag en begonnen we de vrijdag en zaterdag ervoor al met opbouwen, startnummers uitdelen en routes uitpijlen. Zondagochtend vroeg ontvingen we de eerste vrijwilligers met koffie en gebak van de plaatselijke bakker, waarna de eerste lopers binnendruppelden om hun startnummer op te halen.”

Knusse sfeer voor kinderen…

“Om 12.00 uur startte de Kinderun: de 1-kilometerloop voor kinderen. Bij de finish konden ze met hun startnummer prijzen winnen. Denk aan een sporthorloge, kaartjes voor het zwembad of de trampolinehal, of een compleet verzorgd kinderpartijtje. Superleuk om te zien hoe blij de kinderen worden van zo’n evenement. En volgens ons ook belangrijk om niet alleen de snelste renners te belonen, maar iedereen die meedoet een kans op winnen te geven.”

..en voor volwassenen

“Rond 13.00 uur gingen de volwassen 5-kilometerlopers van start”, gaat Marlou verder, “en kort daarna de 10-kilometerlopers. Toen ze onderweg waren, dacht ik: als ze allemaal maar weer veilig binnenkomen. Als er maar geen gekke dingen gebeuren onderweg. Bijzonder om te ervaren hoeveel spanning dat oplevert. En hoe ingewikkeld het is om je te realiseren dat je niet overal controle over hebt.

Toen de eerste lopers finishten, begon die spanning een beetje van me af te glijden en kwam er veel energie voor terug. Ik ben bij de finish blijven staan tot de laatste binnenkwam: voor die loper hebben we opnieuw het afzetlint gespannen, want zoiets van jezelf vragen en doorzetten is minstens zo knap als de prestatie van een getrainde topsporter.”

Sporten = samenwerken = supportyourlocal

“Sporten is samenwerken. Het is hartstikke leuk om de evenementen ook echt lokaal te maken en allerlei partijen bij iets leuks én gezonds te betrekken. #supportyourlocal was toen al relevant voor de Pinksterun en Alkmaar Sport. We hebben geen winstoogmerk, maar maken wel kosten om een sfeervolle Pinksterun mogelijk te maken. Daarom zijn we direct op zoek gegaan naar samenwerking. RAADHUIS Creative Agency uit Alkmaar is de hoofdsponsor en heeft de uitstraling en creatieve communicatie opgezet. Je kunt echt heel erg met die gasten lachen.

Verder werken we samen met de gemeente, een drukbedrijf, de plaatselijke bakker en bloemenwinkel, de lokale vestiging van Albert Heijn, voetbalvereniging Kolping Boys – de start- en finishlocatie, en sinds vorig jaar ook met Univé. Zij hebben een winkel aan de Koorstraat in Alkmaar en wilden graag meer aanloop. Daarom spraken we af dat de lopers daar hun startnummer konden ophalen. Ook konden ze hun inschrijfgeld terugverdienen als ze een verzekeringscheck lieten doen. Toffe samenwerking voor ons allebei!”

Alles was klaar

“Dit jaar ziet het er heel anders uit. Alles stond startklaar: de medailles waren al besteld, de flyers lagen bij de drukker en het nieuwe concept ‘Pinksterwalk’ was opgetuigd. En toen kwam de eerste grote persconferentie over COVID-19. Ergens realiseerden we ons wel dat het virus mogelijk nare gevolgen zou hebben, maar toen we hoorden dat alle evenementen tot (toen nog) 1 juni werden afgelast – terwijl wij op 29 mei zouden Pinksterunnen – explodeerde de groepsapp. Iedereen was geschrokken, teleurgesteld, flabbergasted. Ik zat op het hoekje van de bank en bleef maar zeggen: ‘Dit meen je niet. Dit meen je niet!’”

Hoe nu verder?

“Het evenement is uitgesteld naar 2021 en alle startbewijzen blijven geldig tot volgend jaar Pinksteren. Ervan uitgaande dat het dan weer ‘gewoon’ kan. Inmiddels zijn alle grotere evenementen tot en met 1 september uitgesteld en blijft de toekomst onzeker. Wij zijn met partners verschillende scenario’s aan het schrijven voor onze sportactiviteiten; ook voor de Pinksterun.

Ons doel blijft, ook nu, om zoveel mogelijk Alkmaarders toch een leuke, sportieve tijd te bezorgen. Daarom posten we filmpjes en roepen op om toch zo veel als het kan te blijven bewegen. Houd vol, houd moed. Keep kalm and walk, is de slogan van de Pinksterwalk. Die is nu extra toepasselijk. En gelukkig mogen de kinderen vanaf 28 april buiten sporten; die kunnen hun energie weer een beetje kwijt.”

Alkmaar Sport

Alkmaar Sport is een overkoepelende sportorganisatie in de regio Alkmaar die zorgt dat mensen zoveel mogelijk sporten. Omdat het leuk, gezellig en gezond is. Alkmaar Sport exploiteert een aantal sportaccommodaties, beheert en onderhoudt die, biedt een breed aanbod rond sport en bewegen, geeft ondersteuning en advies en organiseert evenementen voor scholen, wijken en bedrijven.

Univé: trotse Supporter van Sport

We weten het allemaal: sport en bewegen verbetert (doorgaans) de kwaliteit van ons leven. Immers, wie regelmatig sport, kan beamen dat een fit gevoel, een goed gevoel geeft. Univé Noord-Holland is daarom trotse Supporter van Sport. Wat dat inhoudt? Onze sponsoring is gericht op sport en bewegen. Ons menselijke drijfveer is dat we allemaal zo gezond mogelijk willen blijven – het is bewezen dat sport en bewegen daaraan bijdraagt. Univé is daarom ook trotse sponsor van RAADHUIS Pinksterun.