Nieuwe maatregelen voor (land)bouwvoertuigen gaan spoedig in!

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Sander Kruitbos

Vanaf 1 januari 2021 treedt de registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen in werking. Door registratie is betere handhaving van veiligheids- en milieuaspecten mogelijk. De kentekenplicht heeft vooral een preventieve werking en traceert onverantwoord gedrag bij ongevallen. Verder gaat de maximumsnelheid naar 40 km/u en komt er een APK-plicht.

Nederland was het enige land in Europa zonder kentekens voor (land)bouw voertuigen, maar vanaf 1 januari 2021 komt daar een eind aan. Geen totale verrassing, want eerder dit jaar keurde de Eerste Kamer het wetsvoorstel rondom registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen al goed.

De maatregelen

Door registratie is direct duidelijk of een (land)bouwvoertuig voldoet aan de Europese richtlijnen. Verder is de plicht een stap in de goede richting naar het verbeteren van de verkeersveiligheid. Door het kenteken is onverantwoord gedrag met een (land)bouwvoertuig in de toekomst namelijk wel traceerbaar.

Een andere maatregel is de verhoging van de maximumsnelheid van 25 km/u naar 40 km/u voor (land)bouwvoertuigen. 40 km/u geldt alleen als de constructie van de voertuigen dit toelaat. Met de verhoging rijden de voertuigen meer op rondwegen en doorgaande wegen. In het algemeen zijn dit veiligere en betere routes. Parallelwegen met fietsers en bromfietsers moeten met de maatregel vaker worden ontzien.

Zo werkt registratie

Registreren van je (landbouw)voertuig kan via de RDW. Bij registratie van het voertuig zijn het merk, constructienummer, de handelsbenaming, Europese voertuigcategorie, brandstof, voertuigomschrijving, maximumconstructiesnelheid, eventuele vermelding grensbouwverkeerteken en bouwjaar van belang. Voertuigen gekocht voor 1 januari 2021 moeten geregistreerd worden in de periode van 1 januari t/m 31 december 2021. Laat je in 2021 je (land)bouwvoertuig niet registreren en wacht je tot 2022? Dan moet het (land)bouwvoertuig in 2022 eerst verplicht gekeurd worden voordat deze geregistreerd en gekentekend kan worden. Totdat het (land)bouwvoertuig is goedgekeurd, mag je hiermee niet op de openbare weg komen. Voor alle actuele informatie over de registratieplicht verwijzen we je graag door naar het actuele nieuws van de RDW

Kentekenbewijs ontvangen

Registratie voltooid? Dan ontvang je een kentekenbewijs. Hiermee koop je eenvoudig een kentekenplaat. Heb je een aanhangwagen of getrokken werktuig? Dan geldt geen registratieplicht, maar voer je een witte kentekenplaat. Kijk op de website van de RDW voor een volledig overzicht van de kosten.

APK-plicht

Trekkers die harder kunnen dan 40 km/u hebben een APK-plicht. Dit komt omdat trekkers steeds vaker net als vrachtwagens dienen voor commercieel goederenvervoer. Gebruik jij je snelle trekker hoofdzakelijk op eigen terrein? Dan ben je vrijgesteld van de APK-plicht. Dit geldt voor Nederland, maar niet voor Duitsland.

Benieuwd naar uitzonderingen en verdere details? Op de website van Cumela, brancheorganisatie voor groen, grond en infra, lees je meer.

Natuurlijk ben je zuinig op je (land)bouwvoertuigen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Benieuwd naar de verschillende verzekeringen? Maak dan een afspraak met onze agrarische specialisten. Zij helpen je graag verder.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck brengt onze adviseur samen met jou de bedrijfsrisico’s in beeld. Vervolgens stemmen wij af hoe je deze risico’s kunt voorkomen en beperken, en waar nodig verzekeren. 

Wat levert de Bedrijfsverzekeringcheck je op?

  • inzicht in en overzicht van je bedrijfsrisico’s;
  • inzicht in hoe je bedrijfsrisico’s kunt voorkomen, beperken en verzekeren;
  • een advies gericht op jouw persoonlijke situatie en risicoprofiel;
  • de wetenschap dat je goed verzekerd bent;
  • een mogelijke besparing.

Meld je direct aan!
Wil je een afspraak maken met één van onze agrarische adviseurs? Meld je dan direct aan voor een gratis en vrijblijvende Bedrijfsverzekeringcheck. Onze adviseur neemt vervolgens contact met je op voor het maken van een afspraak.

  • Na uw aanmelding neemt één van onze adviseurs telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak.