Tien tips om te besparen op je verzekeringen

Leestijd: drie minuten | geschreven door Univé

Ieder jaar wordt er in Nederland door particulieren en bedrijven miljarden aan verzekeringspremie betaald. Een enorm bedrag! Sterker nog; als je het ons vraagt, dan zou dat best wat minder kunnen. Valt er te besparen op je verzekeringen? Absoluut – al weten een hoop mensen dat niet, óf hebben er simpelweg geen zin in om het uit te zoeken. Wij geven alvast tien tips waarmee je kunt besparen op je verzekeringen.

1 – Verzeker alleen wat je zelf niet kunt betalen

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor de motorrijtuigen is verplicht in Nederland. Net als de (basis) zorgverzekering. Niet zo gek, als je bedenkt dat de kosten van een dure medische behandeling, of bijvoorbeeld letsel dat je met je auto toebrengt aan een ander, enorm in de papieren kunnen lopen.
Wanneer het om auto’s gaat, hebben velen van ons een uitgebreidere verzekering dan de basisvariant. Het is bijvoorbeeld goed om je af te vragen of je een oudere auto nog steeds allrisk wilt verzekeren. 

2 – Voorkom dat je oververzekerd of dubbel verzekerd bent

In verzekeringsland geldt dat je bij schade maar één keer uitgekeerd kunt krijgen. Dubbel verzekeren heeft dus geen zin en is zonde van je geld. Veel voorkomende dubbelingen zijn bijvoorbeeld: pechhulp, medische kosten in het buitenland en rechtshulp.

3 – Al je verzekeringen onder één dak

Vaak loont het om alle verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. De meeste verzekeraars doen aan pakketkorting; hoe meer verzekeringen, hoe meer korting. Bijkomend voordeel is dat je verzekeraar je kan wijzen op eventuele dubbele verzekeringen. Het is immers bekend wat je wel en niet hebt. 

4 – Betaal per jaar

De meeste verzekeraars geven korting bij betaling per jaar en/of rekenen een toeslag bij maand- of kwartaalbetaling. Zo’n korting is al snel meer dan dat je bij een bank krijgt. Al je verzekeringen in één keer betalen kan een heel bedrag zijn, dus kijk altijd goed of het lukt. Een voordeel wanneer het bedrag in een keer kan worden voldaan, is dat je de rest van het jaar niet meer naar je verzekeringen hoeft om te kijken.

5 – Maak gebruik van een collectiviteitskorting

Via de werkgever, maar bijvoorbeeld ook via de vakbond, kun je vaak korting op je verzekeringen krijgen. Zo kan de korting voor schadeverzekeringen oplopen tot wel 10%. Wees tegelijk ook kritisch op wat er precies is verzekerd in de collectieve zorgverzekering. De vergoedingen die je krijgt in de aanvullende collectieve zorgverzekering zijn vaak ruimer dan bij een individuele verzekering. Wanneer je hier ook echt gebruik van maakt, dan is dit interessant.

6 – Kijk naar de hoogte van je eigen risico

Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie. De beloning die je krijgt voor een paar honderd euro extra eigen risico, bedraagt vaak wel een paar tientjes per maand. Wel belangrijk dat je ergens op een spaarrekening dit bedrag hebt staan, voor het geval dat…

7 – Denk na over wat je wel en niet claimt

Vooral bij de autoverzekering kan een schade niet claimen slimmer zijn dan wel claimen. Als je schade claimt, dan val je namelijk terug in het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie. Bij een relatief kleine schade kan het interessant zijn om deze schade niet te claimen zodat je premie laag blijft. Vraag daarom altijd wat het indienen van een claim voor effect heeft op je premie.

8 – Kijk goed naar je doorlopende reisverzekering

Je reisverzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Wat je nodig hebt, hangt af van het soort reizen dat je in een jaar gaat ondernemen. Een jaartje niet op wintersport? Dan kan de wintersportdekking eraf. Ga je niet buiten Europa op vakantie? Dan kan de werelddekking achterwege blijven. En als je een jaar niet of nauwelijks op vakantie gaat, dan kan een kortlopende reisverzekering een betere optie zijn. Nog een tip rondom de annuleringsverzekering: deze verzekering is vrijwel altijd scherper in prijs bij een doorlopende reis- en annuleringsverzekering dan wanneer je een annuleringsverzekering los afsluit.

9 – Ieder jaar goed naar je verzekeringen kijken

In een jaar kan er veel gebeuren. Er worden kinderen geboren en er gaan kinderen het huis uit. Dit soort gebeurtenissen hebben effect op de benodigde verzekeringen. Net als bijvoorbeeld echtscheiding, overlijden of pensionering. Allemaal redenen om de verzekeringen een keer per jaar tegen het licht te houden zodat je zeker weet dat de verzekeringen nog passend zijn bij de persoonlijke situatie en je niet over- maar ook niet onderverzekerd bent.

10 – Laat je gratis adviseren

Verzekeringen zijn niet voor iedereen gesneden koek. Als je niet oplet, betaal je te veel of ben je juist te veel of te weinig verzekerd. Een verzekeringsadviseur helpt je inzicht te krijgen. Bij Univé kan dit kosteloos. Een adviesgesprek kan telefonisch plaatsvinden of in een persoonlijk gesprek in een van onze winkels. Klik hieronder om een afspraak te maken, of bel naar 072 502 45 50.

Doe de gratis Bespaarcheck!

Ben jij benieuwd of het loont om al je verzekeringen bij ons onder te brengen? Of weet je niet zeker of je wel voor de juiste dingen verzekerd bent? Laat ons je helpen. Binnen een half uur kunnen wij – tijdens een gratis Bespaarcheck – adviseren of je verzekeringen nog bij je persoonlijke situatie passen. 

Laatste blogs

Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum

Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.

‘Stichting Muna zorgt voor een huiskamergevoel in Nieuw-West’

In Amsterdam Nieuw-West runnen Angie, Lisa, Ruby en Zohra Kringloop Muna. Een plek waar iedereen welkom is, die de buurt verbindt en gezelligheid brengt. Het Univé Ledenfonds doneerde een lees- en zithoek. Angie: “Dat is precies wat Muna nodig had. Een plekje waar mensen zich terug kunnen trekken; met koffie, taartje en een goed boek.”

Voedseltuin IJplein krijgt steuntje in de rug van Univé Ledenfonds

Aan de gedempte insteekhaven in Amsterdam-Noord kweekt een groep vrijwilligers groenten en kruiden voor de voedselbank. Buurtbewoners helpen volop mee en maken gebruik van de buitenruimte om te wandelen, spelen en zelfs barbecueën. Om de hoeveelheid groenten te vergroten schafte de vereniging - met hulp van het Univé Buurtfonds en Univé Ledenfonds - een grotere kas aan, die meerdere compartimenten heeft.

Bewoners verpleeghuis De Venser op avontuur met virtual reality-brillen

Bij verpleeghuis De Venser in Amsterdam-Zuidoost gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Binnenkort kunnen bewoners digitaal een bezoekje brengen aan hun geboorteland en andere adembenemende bestemmingen, allemaal door de komst van virtual reality-brillen. Onder leiding van Marga Baggelaar, een van de drijvende krachten achter het nieuwe project van De Venser, worden deze brillen geïntroduceerd.

‘De duofiets is een perfecte oplossing en geeft ons veel vrijheid’

Het Rekerhuis ligt in het groen en op slechts acht minuten fietsen van de Alkmaarse binnenstad. “Daarom wilde ik ook graag een duofiets”, vertelt Ellis. “Fietsen geeft je vrijheid en iedereen hier houdt ervan. Niet alle bewoners zijn in staat om op een driewieler of tandem te fietsen, dus een duofiets leek me een hele mooie oplossing. Eentje waar alle bewoners gebruik van kunnen maken. Maar die hadden we dus niet…”