Scootmobiel voor Stichting Longgenoten

Leestijd: drie minuten | geschreven door Carly Timmerman

Op pad met de scootmobiel

“Onze eigen scootmobiel: dat moeten we doen.” Dat dacht Marga van den Heetkamp, initiatiefnemer van Stichting Longgenoten. Ze kreeg een scootmobiel aangeboden van de Helderse Uitdaging, de maatschappelijke makelaar die stichtingen en verenigingen verbindt aan het lokale bedrijfsleven. “Met zo’n scootmobiel kunnen de deelnemers van onze stichting – allemaal longpatiënten – een dagje naar de dierentuin of een stuk uitwaaien.”

Alleen: hoe verzeker je zo’n scootmobiel? “Ik heb een aanvraag ingediend bij het Ledenfonds van Univé”, gaat Marga verder. “Met succes: het eerste jaar nemen zij de verzekering voor hun rekening. En dat betekent dat onze deelnemers straks onbezorgd op pad kunnen. Geluk zit in kleine dingen.”

Stichting Longgenoten verbindt

“Voor mensen die geen longpatiënt zijn of kennen, is het soms lastig voor te stellen dat parfum, aftershave of een rookgeur een flinke impact op hun welzijn en gezondheid heeft. Ze kunnen benauwd raken, last krijgen van een flinke hoestbui, of hebben extra zuurstof nodig. Niet alle locaties zijn daarom voor longpatiënten geschikt om af te spreken. Bij Stichting Longgenoten kunnen ze wel samenkomen, zeker nu we een mooie zaal hebben waar onze 60 deelnemers elkaar treffen.

Uit de hele regio doen longpatiënten mee: Den Helder, Schagen, Wieringerwerf. We eten samen, organiseren muziekmiddagen, sjoelen en ondernemen andere creatieve en gezellige activiteiten. De deelnemers begrijpen elkaar, delen dezelfde ervaringen en hoeven zich geen zorgen te maken over hun omgeving.” 

“Daarnaast vindt het Longpunt voor de regio Den Helder in onze zaal plaats: een maandelijks terugkerende bijeenkomst voor longpatiënten en mantelzorgers. Bovendien organiseert Stichting Longgenoten middagjes weg, waaien we uit in de duinen en gaan we bijna ieder jaar wel een week op vakantie. Allemaal vrijblijvend.

We krijgen veel steun en goederen, en onze deelnemers zijn ontzettend enthousiast over de nieuwe scootmobiel. Sommige patiënten kunnen niet lang lopen, of willen met hun familie een onbezorgd dagje op stap: met een scootmobiel hoeven hun naasten de rolstoel niet te duwen, maar kan iedereen op eigen gelegenheid op pad. Nu staat-ie nog ongebruikt te schitteren in onze ruimte, maar straks, als het weer mag en kan, zal er gretig gebruik van worden gemaakt!”

Ervaringsdeskundige Marga

“Met een man die longpatiënt is en (klein)dochters met astma, ben ik ervaringsdeskundige. Toen ik tien jaar geleden werd gevraagd om een Longpunt te organiseren, werd ik steeds enthousiaster. Vanuit dat enthousiasme is Stichting Longgenoten geboren. Het is heerlijk om te doen. Afgelopen kerst (2020) ben ik met een krentenbrood en roomboter langs de deuren gegaan, omdat we elkaar nu niet kunnen zien. Sommige deelnemers hadden tranen in hun ogen en iedereen sprak uit hoe erg ze ons en elkaar missen in deze tijden. Als je ziet hoe de mensen genieten van ‘onze’ activiteiten en dagjes weg, hoe dankbaar de mensen zijn en hoeveel gein ze met elkaar hebben, dat is onbetaalbaar.”

Over het Ledenfonds

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid. Met een donatie in de vorm van een verzekering – bijvoorbeeld voor een scootmobiel – dragen we bij aan een educatieve wereld.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

‘BuurtBankjes zijn niet zomaar bankjes, het zijn bankjes met een missie'

Je zou denken; een tuinbank is een tuinbank. In veel gevallen bestaande uit een paar houten planken en vier poten. Gewoon een plek om even te zitten. Klopt als een bus, tót die bank een verbindende functie krijgt en de naam BuurtBankje mag dragen. Sylvia Verhoeven en Daniëlle Goossens vertellen over dit fenomeen.

Zonder vrijwilligers en donaties kan het Waterdamkamp niet bestaan

Elk jaar, aan het einde van de zomervakantie, wordt voor de Volendamse basisschoolleerlingen uit groep acht het Waterdamkamp georganiseerd. En hoewel het driedaagse feestje net afgelopen is en de tenten net afgebroken zijn, denken de vrijwilligers en initiatiefnemers Ingrid, Jan, Geert en Irma alweer na over de editie van 2024; het inmiddels tiende Waterdamkamp. Irma: “Mijn handen jeuken hoor. Hier krijgen we alle vier zoveel energie van!”

Ledenfondsdonatie Stichting Sailwise

Zo’n vijftig jaar geleden werd SailWise opgericht. Een stichting die actieve watersport voor mensen met een beperking mogelijk maakt. Directeur Renske Rietbergen: “Zelf ben ik fervent watersportliefhebber en vind dat iedereen het water op zou moeten kunnen. Bij SailWise zorgen we dat dit mogelijk wordt.”