Kunstwerk in tuin Dijklander Ziekenhuis voor vrouwelijke verzetsheld

Leestijd: drie minuten | geschreven door Ellen Basjes

De Tweede Wereldoorlog: littekens en herinneringen voor altijd. Helaas leven er steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Onze verzetsstrijders mogen niet vergeten worden en daarom is het zo belangrijk om hen te blijven herdenken en hun verhalen te blijven vertellen. Één van de geëerde verzetsstrijders van die tijd is mevrouw Odile Moereels, beter bekend als zuster Moereels (1880-1964). De voormalig directrice van het Stadsziekenhuis in Hoorn speelde een grote rol in het verbergen van onderduikers. In een van de tuinen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is een kunstwerk onthuld ter herdenking aan deze bijzondere vrouw. 

‘Als er over verzet wordt gesproken, zijn het vooral de mannen waar men het over heeft. Veel vrouwen verdienen het ook om blijvend herinnerd te worden.’ Rita Lodde, één van de initiatiefnemers en actief voor Comité 40-45 Hoorn, vertelt met veel respect voor de betrokkenen over de situatie in Hoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Een indrukwekkend verhaal is dat van zuster Moereels. Zij was van 1921 tot 1945 directrice van het Stadsziekenhuis (Nu Dijklander Ziekenhuis) en heeft veel levens gered door plaats te bieden aan onderduikers. De bevrijding was in 2020, 75 jaar geleden. Dat leek ons een passend moment om haar voor altijd herinneren in een kunstwerk. Ook haar verhaal mag niet vergeten worden.’

Doordachte aanpak

Het voormalig Stadsziekenhuis was gevestigd in de binnenstad van Hoorn, achter het Kerkplein. Met een grote tuin was het een gerenommeerd ziekenhuis in de regio. Rita: ‘Zuster Moereels had een doordachte aanpak om zoveel mogelijk onderduikers te helpen. Wanneer de Duitsers op inspectie kwamen, vertelde zij dat in bepaalde ziekenhuiskamers patiënten lagen met zeer besmettelijke ziekten. Daarmee doelde zij dan op de kamers waar de onderduikers verbleven. De Duitsers waren natuurlijk heel bang om ook ziek te worden en ondernamen geen actie om deze kamers te controleren. Door haar aanpak zijn veel levens bespaard gebleven. Door de hectiek en de steeds veranderende groep is niet bijgehouden om hoeveel mensen het exact ging.’

Kunstwerk

Het kunstwerk is geplaatst in de binnentuin van het Dijklander Ziekenhuis. Rita: ‘Het bestuur van het ziekenhuis verleende direct medewerking aan de plaatsing van het kunstwerk. Een verhaal met impact als dit moet bewaard blijven. Comité 40-45 is heel blij dat het bestuur van het ziekenhuis dezelfde mening heeft.’

Het kunstwerk is ontworpen door Hoornse kunstenaar JChristiaan Heydendijk. Het gedenkteken bestaat uit een glazen plaat met de contouren van zuster Moereels en op haar schoot een Joods jongetje dat dankzij haar werd gered. Hij woont nu in Israël en komt graag kijken wanneer dat weer mogelijk is. Rita: ‘Het kunstwerk straalt uit wie zuster Moereels was. Zorgzaam, eenvoudig en bescheiden.’ Een nicht en neef van mevrouw Moereels hebben samen met het bestuurslid van het ziekenhuis het kunstwerk eind september afgelopen jaar onthuld. ‘Het comité is erg dankbaar voor de betrokkenheid van de familie Moereels. Op het moment van de onthulling was het 75 jaar terug dat ons land bevrijd werd en ook 75 jaar geleden dat zuster Moereels afscheid nam van het ziekenhuis. Een memorabel moment. En met een prachtig kunstwerk als eerbetoon is de cirkel rond,’ sluit Rita af.

Het Comité 40-45

Comité 40-45 heeft als doel om voorgevallen gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend in herinnering te houden. Ieder jaar stelt het comité een programma op dat bestaat uit exposities, schoolactiviteiten, concerten en de Stille Tocht en Herdenking. Actieve en betrokken bestuursleden stellen voor 2021 ook weer een interessant programma samen. Kijk voor meer informatie op: comite4045.nl

Samenwerken?

Het kunstwerk is mede dankzij een donatie vanuit Univé Noord-Holland tot stand gekomen. Met een donatie voor het kunstwerk voor zuster Moereels houden we niet alleen de herinneringen levend, maar dragen we bij aan de educatie van de geschiedenisverhalen.

Stichting Univé Ledenfonds
Als coöperatie staan we graag dichtbij onze leden en willen we dit ook concreet maken. Niet geheel toevallig is daarom in 2014 Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds opgericht

Het Ledenfonds doet donaties aan lokale maatschappelijke initiatieven die gericht zijn op verbetering van (het gevoel van) veiligheid, leefbaarheid, sociale cohesie, zelfredzaamheid en/of de gezondheid.

Wil je ook een beroep doen op het Ledenfonds voor een samenwerking? Lees hier de voorwaarden en neem contact met ons op. 

Laatste blogs

Download ons gratis e-book met 12 mooie knooppunten fietsroutes

Fietsen is praktisch, duurzaam en gezond. En laten we de ontspanning en gezelligheid van samen fietsen niet vergeten. Dankzij de Nederlandse fietsinfrastructuur kom je op de mooiste plekken. Geen wonder dat steeds meer mensen de fiets pakken als ze een dagje uit gaan. Download hier gratis ons unieke e-book met fietsroutes door Noord-Holland.

Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of tolvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

Univé schenkt AED aan De Herbergier in Wognum

Het geeft een veilig gevoel, zo’n AED bij de ingang, vindt Natasja Dam. Eind 2023 schonk het Ledenfonds van Univé Noord-Holland een AED en een reanimatietraining aan zorgorganisatie De Herbergier in Wognum.

Je reis annuleren of eerder terug naar huis? Voorkom kosten met een annuleringsdekking!

Misschien is je eerste reis voor dit jaar alweer geboekt of denk je nog na over mooie tripjes. Altijd een leuke bezigheid! Maar waar je liever niet over nadenkt waarschijnlijk, is dat een geboekte reis mogelijk niet doorgaat of dat je onverwacht eerder naar huis moet. Hoewel dit al vervelend genoeg is, wordt het nog onprettiger wanneer je de gemaakte kosten niet terugkrijgt. Denk aan de kosten van je vakantieverblijf of vliegtickets. Of aan een vergoeding voor de vakantiedagen die je dan mist. Gelukkig is dit te voorkomen door een annuleringsdekking toe te voegen aan je doorlopende reisverzekering van Univé. Je krijgt dan wél (een deel van) je kosten terug.