Uit de roulatie door covid

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Martijn van Giersbergen is al 18 jaar schilder in loondienst als hij besluit voor zichzelf te beginnen. Daarbij gaat hij niet over één nacht ijs. Want als hij ergens aan begint, wil hij dat wel goed doen. Dus vraagt hij Univé advies over zijn verzekeringen. Gelukkig maar, want daardoor is hij ook verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. En dat overkomt hem sneller dan verwacht. 

Dat hij vakbekwaam genoeg is om als zelfstandig schilder aan de slag te gaan, daarover twijfelt Martijn niet. De uitdaging ligt voor hem in het ondernemerschap voor zijn bedrijf Van Giersbergen Schilderwerk. Met de opdrachtgever meedenken, hem adviseren, goed werk afleveren en op die manier een reputatie opbouwen en groeien. Het lijkt hem de mooiste uitdaging van het ondernemerschap.  

Kansen, maar ook risico’s

De vooruitzichten voor schilders zijn goed in het begin van 2021. Veel mensen willen hun woning opknappen en laten dat liever over aan een vakman. Martijn denkt dat hij genoeg opdrachten binnen kan krijgen, maar hij kijkt niet alleen naar zijn kansen. Hij weet dat hij als zzp’er ook risico’s loopt. Privé is hij altijd tot volle tevredenheid verzekerd geweest bij Univé. Daarom gaat hij het gesprek aan met AOV-adviseur Mirelle Koning over wat hij als ondernemer kan verzekeren op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Martijn doet per slot van rekening fysiek werk en staat regelmatig op trappen, ladders en steigers. Dan kan er zomaar iets gebeuren. Martijn wil zijn inkomen beschermen en sluit een AOV af.  

Uitkering bij covid

Maar het is niet een val van een ladder die Martijn het werken onmogelijk maakt. Het is corona. In mei 2021 raakt hij besmet. Hij hoopt op een snel herstel, maar dat valt erg tegen. Martijn blijft last houden van vermoeidheid en hoofdpijn en kan eenvoudigweg niet werken. Maar gaat Univé ook uitkeren bij covid? Ja. Martijn heeft gewoon recht op een AOV- uitkering. Daar is hij heel blij mee, want als starter had hij nog geen grote reserve opgebouwd. De uitkeringen geven zekerheid en daarmee rust.  

Kleine stapjes naar herstel

Univé helpt hem niet alleen financieel, ook zijn herstel heeft de volle aandacht. De arbeidsdeskundige neemt regelmatig contact op om te vragen hoe het met hem gaat. Hij drukt Martijn op het hart om niet te veel hooi op zijn vork te nemen. Als het weer wat beter gaat, stellen ze samen een herstelplan op. In kleine stapjes hervat Martijn het schilderwerk. Per week bekijkt hij wat hij aankan. Hij werkt samen met een andere zzp’er waarmee hij afspreekt wie welke klussen doet en wanneer. Zo kunnen zijn klanten erop rekenen dat het werk op tijd afkomt.  

Focus op welzijn en herstel

De aandacht en de begeleiding van de arbeidsdeskundige stelt Martijn zeer op prijs. Vooral omdat hij hem nooit onder druk zet om weer snel aan de slag te gaan. Martijn bepaalt het tempo van werkhervatting helemaal zelf. De focus van de begeleiding ligt op zijn welzijn en herstel. Na vijf maanden is hij voldoende hersteld om weer fulltime aan zijn bedrijf te werken én kan hij weer positief naar de toekomst kijken. Hij zou elke startende ondernemer willen aanraden om arbeidsongeschiktheid te verzekeren. Wat er was gebeurd als hij geen AOV had gehad? Dat weet hij niet zeker, maar een faillissement of grotere gezondheidsproblemen waren dan zeker niet uitgesloten. 

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Adviseur aan het woord: Erik Kruijer

Ontmoet Erik Kruijer, een nuchtere Noord-Hollander en Buitendienstadviseur mkb bij Univé Noord-Holland. Al 10 jaar adviseert Erik mkb-ondernemers over verzekeringen en risicobeheer. Van dynamische Amsterdamse bedrijven tot het belang van cyberbeveiliging, Erik is er om zijn klanten bij te staan. Benieuwd naar zijn no-nonsense aanpak? Lees verder en ontdek zijn verhalen en advies.

Onder de Wester heeft mijn hart gestolen

Dan ben je pas 25 jaar, maar wel ‘al’ eigenaar van een restaurant. Af en toe knijpt Nienke Snel zichzelf ook even in de arm, want zij mag zichzelf toch echt restauranthouder noemen. In tien jaar tijd transformeert ze van hulp in de spoelkeuken tot eigenaar. Het is geen standaard verhaal van ‘mazzel’ of ‘in de familie’, wél van passie, hard werken en steeds meer zelfvertrouwen kweken.

Waarvoor heb jij je koeien verzekerd?

Waarschijnlijk is jouw belangrijkste kapitaal je melkveestapel. Toch wordt dit kapitaal vaak overgeslagen om volledig te verzekeren. Hoge premie is de voornaamste reden om koeien niet te verzekeren voor ziekte en ongevallen. Maar hoe groot is de schade wanneer je bedrijf getroffen wordt door een ziekte-uitbraak? We geven je een voorbeeld in ons blog.

Adviseur aan het woord: Michel de Kuyper

Al vijftien jaar werkt Michel bij Univé Noord-Holland en hij geniet nog steeds van zijn werk. Of het nu gaat om een klusbedrijf, personal trainer of een Toko-eigenaar, in zijn rol als Adviseur Bedrijven helpt hij gepassioneerde ondernemers met het vinden van de juiste verzekeringen.

Je klant annuleert de opdracht, kan dat zomaar?

Tijdens het voorbereidingsgesprek had je een goede klik. Je voorstel werd daarna met veel enthousiasme ontvangen en nu is de opdracht binnen. Een mooie klus, met flink wat uren en ook nog eens tegen een net tarief. Maar net voordat je aan de slag gaat, annuleert je klant de opdracht. Sta je dan met lege handen?