Carlo Veerman: ‘Veel ondernemers weten niet wat er in de CAO staat’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? Carlo Veerman, verzekeringsadviseur bij Univé, legt het een en ander uit.  

De 44-jarige Carlo Veerman werkt sinds 2008 met veel plezier bij Univé Noord-Holland. Officieel staat in zijn functieomschrijving: verzekeringsadviseur Bedrijven & Register Adviseur Verzuim- en Inkomensmanagement. “Een hele mondvol”, lacht Carlo, “maar in het kort komt het erop neer dat ik in mijn functie werkgevers in het midden- en kleinbedrijf informeer over de risico’s die zij lopen. Daarbij vertel ik over hun plichten ten opzichte van het personeel en de mogelijkheden op het gebied van verzekeringen.”

Verzuimverzekering

En Carlo heeft het daar druk mee. “In mijn werkgebied Noord-Holland vind je veel mkb’ers. Ondernemers die bijvoorbeeld een kapperszaak of detailhandel zijn begonnen en personeel in dienst hebben genomen. In mijn functie bij Univé ga ik graag het gesprek met deze werkgevers aan. Er zijn namelijk heel wat ondernemers die enthousiast een bedrijf zijn begonnen, maar soms niet goed op de hoogte zijn van de wettelijke verplichtingen ten opzichte van het personeel. Zo hebben medewerkers bij ziekte recht op twee jaar lang uitbetaling van het salaris. Of dat bijvoorbeeld 70% of 100% is, hangt af van de CAO. Ik leg dat graag uit en stel ze op de hoogte van het belang van het afsluiten van een verzuimverzekering.”

Druk met ondernemen

De adviseur weet uit ervaring dat zeven op de tien ondernemers niet exact weet wat er in de CAO staat. “Dat vind ik ook niet zo gek”, vertelt Carlo. “Een mkb’er is vooral druk met zijn onderneming. Toch is het van groot belang dat hij/zij weet wat de plichten zijn. Zo moet er van een langdurige zieke medewerker een re-integratiedossier bijgehouden worden. Is de medewerker langer dan twee jaar ziek, dan beoordeelt het UWV of en hoeveel de medewerker nog kan werken. Op basis van de ‘Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen’ wordt vervolgens bepaald welke uitkering de medewerker krijgt. Deze financiële risico’s kunnen beperkt worden door een verzuimverzekering af te sluiten. Zo zijn er meer zaken waar een ondernemer mee te maken heeft. Graag neem ik de CAO, of als die van toepassing is, de arbeidsovereenkomst, met de mkb’er door. Waar heb je je werknemer(s) voor laten tekenen? En welke afspraken zijn er gemaakt?”

Re-integreren

Over die verzuimverzekering; wat dekt deze precies? “De verzuimverzekering dekt de kosten voor het doorbetalen van de zieke medewerker. Ook geeft een verzuimverzekeraar soms een bijdrage om verzuim te verminderen. Een voorbeeld; een vrachtwagenchauffeur met rugklachten zit al maanden thuis, maar het liefst wil hij weer aan het werk. Hij wil re-integreren. Een aangepaste stoel in zijn cabine zou dat mogelijk maken. Als deze nieuwe stoel ervoor zorgt dat het verzuim stopt, dan is een verzuimverzekeraar in specifieke gevallen bereid de stoel te vergoeden.”

Kip-en-eiprobleem

Een startende ondernemer zal misschien niet snel denken aan een verzuimverzekering. Immers, ze zijn druk bezig hun bedrijf succesvol te laten worden. Toch moet juist die starter met personeel nadenken over een verzuimverzekering, vindt deze mkb-adviseur. “Dit is een typisch kip-en-eiprobleem. De ondernemer heeft vaak nog geen buffer opgebouwd, geen vet op de botten. De kosten van het doorbetalen van een zieke medewerker en het bekostigen van vervangend personeel kunnen ze vaak niet dragen. Samen met de ondernemer bespreek ik de risico’s en mogelijkheden. De keuze die volgt, is geheel aan de ondernemer zelf. Informeren en adviseren, daar ben ik voor. Wat de ondernemer ook besluit, nu of in de toekomst, de deur staat altijd open.”

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.

‘Univé biedt meer dan alleen het uitkeren van een bepaalt bedrag’

Lichamelijke of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je arbeidsongeschikt raakt. En wanneer dit een ondernemer overkomt helpt Dorothee ze graag. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dus in samenspraak met ondernemers kijkt ze ook graag naar preventie. Wat past bij de ondernemer en wat heeft hij/zij nodig om arbeidsongeschiktheid te voorkomen?

Sluit de eindleeftijd van je AOV nog aan bij je huidige situatie?

Wil jij eerder stoppen met werken dan verwacht? Of wil je juist net wat langer verzekerd zijn omdat je nog wat langer door wilt werken? Dan kan het zijn dat de eindleeftijd van je AOV niet meer aansluit bij je nieuwe plannen. In deze blog vertellen we je waarom het aanpassen van de eindleeftijd van je AOV belangrijk kan zijn én welke mogelijkheden er voor ondernemers zijn die hun bestaande AOV willen wijzigen.