Carlo Veerman: ‘Veel ondernemers weten niet wat er in de CAO staat’

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Caroline Vlietstra

Je hebt een goedlopende onderneming met fijne medewerkers. Maar stel nou dat een van je medewerkers langdurig ziek wordt? Welke verplichtingen moet je dan nakomen en hoe kan je je daarvoor verzekeren? Carlo Veerman, verzekeringsadviseur bij Univé, legt het een en ander uit.  

De 44-jarige Carlo Veerman werkt sinds 2008 met veel plezier bij Univé Noord-Holland. Officieel staat in zijn functieomschrijving: verzekeringsadviseur Bedrijven & Register Adviseur Verzuim- en Inkomensmanagement. “Een hele mondvol”, lacht Carlo, “maar in het kort komt het erop neer dat ik in mijn functie werkgevers in het midden- en kleinbedrijf informeer over de risico’s die zij lopen. Daarbij vertel ik over hun plichten ten opzichte van het personeel en de mogelijkheden op het gebied van verzekeringen.”

Verzuimverzekering

En Carlo heeft het daar druk mee. “In mijn werkgebied Noord-Holland vind je veel mkb’ers. Ondernemers die bijvoorbeeld een kapperszaak of detailhandel zijn begonnen en personeel in dienst hebben genomen. In mijn functie bij Univé ga ik graag het gesprek met deze werkgevers aan. Er zijn namelijk heel wat ondernemers die enthousiast een bedrijf zijn begonnen, maar soms niet goed op de hoogte zijn van de wettelijke verplichtingen ten opzichte van het personeel. Zo hebben medewerkers bij ziekte recht op twee jaar lang uitbetaling van het salaris. Of dat bijvoorbeeld 70% of 100% is, hangt af van de CAO. Ik leg dat graag uit en stel ze op de hoogte van het belang van het afsluiten van een verzuimverzekering.”

Druk met ondernemen

De adviseur weet uit ervaring dat zeven op de tien ondernemers niet exact weet wat er in de CAO staat. “Dat vind ik ook niet zo gek”, vertelt Carlo. “Een mkb’er is vooral druk met zijn onderneming. Toch is het van groot belang dat hij/zij weet wat de plichten zijn. Zo moet er van een langdurige zieke medewerker een re-integratiedossier bijgehouden worden. Is de medewerker langer dan twee jaar ziek, dan beoordeelt het UWV of en hoeveel de medewerker nog kan werken. Op basis van de ‘Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen’ wordt vervolgens bepaald welke uitkering de medewerker krijgt. Deze financiële risico’s kunnen beperkt worden door een verzuimverzekering af te sluiten. Zo zijn er meer zaken waar een ondernemer mee te maken heeft. Graag neem ik de CAO, of als die van toepassing is, de arbeidsovereenkomst, met de mkb’er door. Waar heb je je werknemer(s) voor laten tekenen? En welke afspraken zijn er gemaakt?”

Re-integreren

Over die verzuimverzekering; wat dekt deze precies? “De verzuimverzekering dekt de kosten voor het doorbetalen van de zieke medewerker. Ook geeft een verzuimverzekeraar soms een bijdrage om verzuim te verminderen. Een voorbeeld; een vrachtwagenchauffeur met rugklachten zit al maanden thuis, maar het liefst wil hij weer aan het werk. Hij wil re-integreren. Een aangepaste stoel in zijn cabine zou dat mogelijk maken. Als deze nieuwe stoel ervoor zorgt dat het verzuim stopt, dan is een verzuimverzekeraar in specifieke gevallen bereid de stoel te vergoeden.”

Kip-en-eiprobleem

Een startende ondernemer zal misschien niet snel denken aan een verzuimverzekering. Immers, ze zijn druk bezig hun bedrijf succesvol te laten worden. Toch moet juist die starter met personeel nadenken over een verzuimverzekering, vindt deze mkb-adviseur. “Dit is een typisch kip-en-eiprobleem. De ondernemer heeft vaak nog geen buffer opgebouwd, geen vet op de botten. De kosten van het doorbetalen van een zieke medewerker en het bekostigen van vervangend personeel kunnen ze vaak niet dragen. Samen met de ondernemer bespreek ik de risico’s en mogelijkheden. De keuze die volgt, is geheel aan de ondernemer zelf. Informeren en adviseren, daar ben ik voor. Wat de ondernemer ook besluit, nu of in de toekomst, de deur staat altijd open.”

Als ondernemer zijn je wensen, doelen en situatie altijd in beweging. Ditzelfde geldt voor wet- en regelgeving. Daarom is het belangrijk om je verzekeringen up-to-date te houden zodat ze passen bij jouw persoonlijke én zakelijke situatie.

Maar wij weten ook dat het vinden van de tijd om je verzekeringen weer eens door te nemen, er vaak bij in schiet. Daarom staan wij voor je klaar.

Gratis Bedrijfsverzekeringscheck

Wat kun je van ons verwachten?
Onze adviseurs helpen je graag, en belangrijker nog: zij denken met je mee. Tijdens de gratis Bedrijfsverzekeringscheck bekijken ze of je nog goed verzekerd bent, of je niet oververzekerd bent en of jouw verzekeringen nog passen bij je situatie. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor risico’s die wellicht nu niet van toepassing zijn. 

Laatste blogs

Een AOV: juist belangrijk voor starters

Het ondernemerschap zit Stan van Heerwaarden in het bloed. Als 12-jarige hield hij zich al bezig met de handel in schapen en pony’s. Komend uit een slagersfamilie, was het te verwachten dat hij uiteindelijk in dat vak zijn ondernemersambitie waar wil maken. Een eigen bedrijf hebben betekent voor hem zelf de regie pakken. Maar dan moet je wel oog hebben voor de risico’s. 

Cybercriminelen zijn ook tijdens vakantie online

Als ondernemer ben je vaak 24/7 bezig met je zaak. Tijdens vakanties zal dit minder zijn, maar check je vast nog weleens je e-mail en ben je beschikbaar bij eventuele problemen. Cybercriminelen hebben geen vakantie. Zij zijn steeds op zoek naar een digitale poort die vaak ongemerkt openstaat, om zo in te breken. Wees daarom extra alert en bescherm je apparatuur en gegevens.

Laat je bedrijfsauto veilig achter

Ga je met je bedrijfsauto op vakantie? Of laat je deze thuis of bij je bedrijf? In onze blog geven we je een aantal tips om jouw auto veilig achter te laten óf juist mee op reis te nemen. En je leest waar je aan moet denken als je na je vakantie je spullen en onderdelen weer 24/7 in je bestelauto bewaart.

Brandrisico zonnepanelen

'Nederland is onvoldoende voorbereid op de gevolgen van branden met zonnepanelen.' Om ondernemers meer zekerheid te geven verruimt Univé als een van de eerste verzekeraars haar dekkingen voor inkomende milieuschade als gevolg van brand aan een zonnedak.

Adviseur aan het woord: Marjorie Zonneveld

“Ze hebben vertrouwen in me en vinden het fijn dat ik met ze meedenk”. Marjorie Zonneveld werkt al meer dan 28 jaar als agrarisch buitendienstadviseur bij Univé. Door haar jarenlange ervaring, haar kennis van de polder, maar ook door haar jeugd op de boerderij, kan ze haar klanten goed adviseren. Lees verder voor haar verhaal.