Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden en renderen beter, waardoor ze steeds aantrekkelijker zijn. Overweeg je om binnenkort ook zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen uit wat de regels zijn en hoe het zit met de verzekering.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Daarvoor is een aantal eisen: de zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst en geïntegreerd zijn met de omvormer, of de omvormer moet in je huis komen. Bij een schuin dak geldt verder dat de zonnepanelen dezelfde hellingshoek moeten hebben als het dak zelf. Voor een plat dek geldt dat de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als de hoogte van de panelen.

Als je hier van af wilt wijken, of als je huis bijvoorbeeld een monument is, gelden er andere regels. Met de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kom je er binnen een paar minuten achter of je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen gelegd, en dan?

Liggen de zonnepanelen eenmaal op het dak, dan moeten ze aangemeld worden via energieleveren.nl en je eigen energieleverancier. Zo kan de zonnestroom goed verwerkt worden en ook terug geleverd worden aan het net, als je zelf niet alle stroom gebruikt. Dit heet de salderingsregeling: tot 2031 krijg je een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding al wel in stapjes afgebouwd. Wie op korte termijn zonnepanelen laat plaatsen, profiteert dus het meest van de regeling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd

Het kopen van zonnepanelen is best een investering, dus je wilt natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Met de woonverzekering van Univé zit je goed: zonnepanelen op je dak zijn standaard meeverzekerd. Je hoeft dit dus ook niet apart aan ons door te geven.

Ook een woonverzekering afsluiten bij Univé?

Laatste blogs

Nieuwe wetgeving voor noodstroomaggregaat

In stallen met kunstmatige ventilatie moet de stroomvoorziening altijd op orde zijn. Bij stroomuitval moet daarom direct een noodstroomaggregaat in werking treden. Sinds 1 juli is hiervoor een nieuwe wetgeving van kracht. In onze blog lees je waar je aan moet voldoen?

"Wat zeg je?" Door slimme oplossingen hoeft gehoorverlies geen beperking te zijn

Kunnen vertrouwen op je gehoor is een groot goed. En zo lang alles goed gaat, is je fijn functionerende gehoor iets vanzelfsprekends. Maar wat als je merkt dat je niet meer alles hoort? Dat je mensen niet goed verstaat en de tv steeds harder zet? Weet dat je niet de enige bent en dat je er iets aan kunt doen.

‘De premierestitutie van Univé gebruiken we voor ons welverdiende teamuitje’

Bij positieve bedrijfsresultaten profiteren onze leden, met een woon-, gebouwen- en/of roerende zakenverzekering, mee van de winst. Ook dit jaar ontving familiebedrijf Provak Amsterdam een deel van hun betaalde premie terug. In onze blog deelt Cathy Supino hoe ze dit bedrag gebruiken voor een welverdiend teamuitje.

‘Dankzij de gift vanuit het Ledenfonds kunnen we weer veilig de uitkijktoren op’

Mikal Folkertsma is boswachter in het polderbos in Wieringermeer. Een natuurgebied in het noordelijkste puntje van Noord-Holland waar je reeën, zeldzame vogels én met een beetje geluk zelfs een vosje kunt spotten. Wie dieren wil spotten, kan het beste de zes meter hoge uitkijktoren op. De uitkijktoren, gemaakt van hout, is langzaam maar zeker toe aan een renovatiebeurt. “Om de uitkijktoren veilig te houden is er dus werk aan de winkel”, legt Mikal uit. Het probleem is echter dat we geen budget hebben voor dit soort zaken. Daarom heb ik een aanvraag ingediend bij het Univé Ledenfonds.

‘In het Repair Café krijgen kapotte apparaten een tweede leven’

Een stofzuiger die niet zuigt, een platenspeler die niet speelt, een broodrooster dat niet roostert. Het is maar een kleine opsomming van de apparaten die mensen meenemen naar het Repair Café van Wonen Plus Welzijn. “Heb je een kapot apparaat, met of zonder stekker, dan ben je bij ons aan het goede adres.”