Zonnepanelen op je dak: dit zijn de regels en zo zijn ze verzekerd

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door Univé

Als je door de wijk loopt, valt het je misschien al op: op steeds meer daken liggen zonnepanelen. Afgelopen jaar werd de grens van 1 miljoen huizen met zonnepanelen gepasseerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren goedkoper geworden en renderen beter, waardoor ze steeds aantrekkelijker zijn. Overweeg je om binnenkort ook zonnepanelen te laten plaatsen? We leggen uit wat de regels zijn en hoe het zit met de verzekering.

Vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor het plaatsen van zonnepanelen geen vergunning nodig. Daarvoor is een aantal eisen: de zonnepanelen moeten op een dak worden geplaatst en geïntegreerd zijn met de omvormer, of de omvormer moet in je huis komen. Bij een schuin dak geldt verder dat de zonnepanelen dezelfde hellingshoek moeten hebben als het dak zelf. Voor een plat dek geldt dat de zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als de hoogte van de panelen.

Als je hier van af wilt wijken, of als je huis bijvoorbeeld een monument is, gelden er andere regels. Met de Vergunningscheck van het Omgevingsloket kom je er binnen een paar minuten achter of je een vergunning nodig hebt.

Zonnepanelen gelegd, en dan?

Liggen de zonnepanelen eenmaal op het dak, dan moeten ze aangemeld worden via energieleveren.nl en je eigen energieleverancier. Zo kan de zonnestroom goed verwerkt worden en ook terug geleverd worden aan het net, als je zelf niet alle stroom gebruikt. Dit heet de salderingsregeling: tot 2031 krijg je een vergoeding voor de opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Vanaf 2023 wordt de vergoeding al wel in stapjes afgebouwd. Wie op korte termijn zonnepanelen laat plaatsen, profiteert dus het meest van de regeling.

Zonnepanelen standaard meeverzekerd

Het kopen van zonnepanelen is best een investering, dus je wilt natuurlijk dat ze goed verzekerd zijn. Met de woonverzekering van Univé zit je goed: zonnepanelen op je dak zijn standaard meeverzekerd. Je hoeft dit dus ook niet apart aan ons door te geven.

Ook een woonverzekering afsluiten bij Univé?

Laatste blogs

‘Univé Noord-Holland heeft vanaf dag één gezegd dat we het gingen redden’

15.000 vierkante meter in vuur en vlam. Het overkwam Jan Langedijk Bloembollen BV, een exportbedrijf gespecialiseerd in bloembollen. Maar ondanks deze enorme tegenslag wisten de broers Peter en Arjan, samen met hun vader Jan, het bedrijf weer op te bouwen. Vandaag de dag is het West-Friese familiebedrijf nog steeds een gezonde onderneming met een veelbelovende toekomst.

‘Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk’

“Met vervroegd pensioen? Welnee, mijn werk is veel te leuk!” Met meer dan 25 jaar ervaring geniet de 63-jarige professional nog steeds van zijn werk. Van het adviseren van agrariërs tot het ontzorgen van mkb’ers. Jan houdt van de diversiteit en het persoonlijke contact. Of het nu om een melkveehouderij of een PVC-vloerenondernemer gaat, Jan staat altijd klaar om te adviseren en te ontzorgen.

Hoe zit het ook alweer met de verplichte elektrakeuringen?

Een regelmatige keuring van de elektra op het boerenbedrijf is een voorwaarde om je tegen brand te verzekeren. Maar er zijn meerdere keuringen. Waarin verschillen ze en welke is van toepassing voor jouw bedrijf? En hoe regel je dat de keuringen op tijd plaatsvinden?

CharlieMary: ‘Ons merk is ons communicatiemiddel’

Charlotte van Waes en Marieke Vinck zijn de drijvende krachten achter het merk CharlieMary. Met liefde en zorg hebben zij een betekenisvol merk gecreëerd, waarbij elk kledingstuk een uniek verhaal vertelt. Met hun circulaire modecollectie laten zij respect voor het milieu en de ambacht centraal staan. Wat zijn wij trots dat wij deze ondernemers en hun prachtige visie op duurzame mode mogen ondersteunen.