Hypotheken | 20 mei 2021

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het er voor jou als huisbezitter niet gemakkelijker op om te bepalen hoeveel belastingvoordeel je daadwerkelijk hebt. Berry Achthoven, hypotheekadviseur bij Univé, schijnt zijn licht op dit onderwerp, praat je graag bij over de ontwikkelingen, maar geeft je ook een concrete tip waardoor jij niet afhankelijk bent van de hypotheekrenteaftrek. Waar de hypotheekrenteaftrek in 1993 volgens hem namelijk nog een ‘walhalla’ was, is dat over 10 jaar wel anders. “2031 wordt op dit gebied een chaos.”

De regels door de jaren heen

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. Daardoor betaal je belasting over een lager inkomen, waardoor het bezitten van een huis heel wat betaalbaarder wordt.

Maar wat is er dan allemaal gebeurd rondom die hypotheekrenteaftrek? Eerst maar eens kijken naar de wetswijzigingen in de afgelopen jaren. Berry ziet een trend, namelijk dat er geleidelijk afgebouwd wordt wat betreft de aftrek. Toen hij in 1993 begon als hypotheekadviseur, was alle hypotheekrente gewoon aftrekbaar. Ook als je je hypotheek oversloot met je autolening en andere leningen erin. “Het was een walhalla. Toen kwam 2001 waarin werd besloten dat de rente maximaal 30 jaar aftrekbaar was. Als je al voor 2001 hypotheekrenteaftrek genoot, mocht je deze tot 2031 aftrekken. Daarna niet meer.” Vervolgens was het tot 2004 niet verplicht om bij verkoop van je woning, de overwaarde in de nieuwe woning te steken. “Toen kwam de verplichting dat je ook je de verkoopwinst in de woning moest steken, want anders was dat gedeelte niet aftrekbaar. Weer een verlaging dus”, geeft Berry aan.

Een andere belangrijke wijziging vond volgens Berry plaats in 2013 rondom de hypotheken, waarin je niet jaarlijks aflost. We hebben het dan over spaarhypotheken, levenshypotheken, beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken. Bij deze hypotheekvormen los je tussentijds niets af, zodat je maximaal belastingvoordeel hebt gedurende 30 jaar. Voor nieuwe huizenbezitters waren deze vormen vanaf 1 januari 2013 niet meer aantrekkelijk, want de rente hierover was niet meer aftrekbaar. “Je kon dus alleen maar een hypotheek met een aflossingscomponent afsluiten. Dat heeft als voordeel voor huizenbezitters dat je schuld jaarlijks minder wordt. Je betaalt steeds minder rente en dus minder belastingvoordeel.” Ja, je mag nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, maar fiscaal wordt het dus wel ontmoedigd. Door al die wisselende regels is het in de ogen van Berry ontzettend moeilijk om straks vast te stellen hoeveel belastingvoordeel je hebt. Je moet in 2031 straks maar liefst 30 jaar terugrekenen naar 2001 om te kijken wat je belastingvoordeel is. “Dat is echt een immense klus.”

De mindering gaat alleen maar door

De komende jaren verwacht Berry dat er alleen maar meer afgebouwd wordt. Hij ziet 2031 als een chaotisch jaar. “Dan vervalt de eerste periode van 30 jaar, want dan zijn vanaf 2001 geteld die 30 jaar voorbij. Had je voor die tijd een hypotheek? Dan mag je niks meer aftrekken. De fiscus wil dan dat jij aantoont dat je nog recht hebt op renteaftrek, maar bewijslast is haast niet meer terug te halen.”

Wat ook meespeelt, is dat de WOZ-waardes omhoog gaan en je dus minder aftrek hebt. Rentes gaan omlaag. “Nu wordt alles opgehangen aan hypotheekrenteaftrek en maak je het ontzettend ingewikkeld.” Hij is daarom voor afschaffing, maar heeft wel een alternatief. “Bijvoorbeeld verminderde inkomstenbelasting voor huizenbezitters, zodat zij een eenmalige compensatie krijgen. Met de huidige lage rentestand is renteaftrek totaal niet meer een ding.”

Zet je rente lang vast

Berry is dus voor het totaal afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Of dit er ook van komt, is nog maar de vraag. Hij heeft wel een tip voor jou om de betaalbaarheid voor nu en de toekomst goed te houden. “Zorg dat je je rente lang vastzet voor een laag percentage. Zo weet je zeker dat je de bruto maandlasten kunt betalen. Heb je dan nog belastingvoordeel? Dan is dat mooi meegenomen. Valt het weg? Dan is er geen man over boord.” Hij benadrukt dat het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek slechts zijn mening is. “De politiek is beslissend. De belastingdienst maakt het allemaal wel steeds moeilijker en het mag juist wel wat makkelijker. Ik ben voor afschaffing met een lage rente, want je krijgt toch al vaak geen belastingvoordeel meer.”

Vragen over de hoogte van jouw hypotheek?

Nu heb jij een beter beeld van de regels rondom de hypotheekrenteaftrek. Wellicht heb jij op basis van dit artikel vragen over de hoogte van jouw hypotheek of zit je met een andere vraag rondom hypotheken. Vraag dan nu vrijblijvend een oriëntatiegesprek aan met één van onze hypotheekadviseurs.

Meeneemregeling: je lage hypotheekrente meenemen naar je nieuwe huis

Heb je verhuisplannen en nog een lage hypotheekrente in je huidige hypotheek? Het kan interessant zijn om jouw hypotheekrente mee te nemen naar de volgende koopwoning. Niet altijd is het mogelijk, maar het is zeker het uitzoeken waard.

Blog: hypotheek voor de verhuur van je woning

Een tweede huis kopen voor de verhuur kan interessant zijn. Er gelden wel andere regels voor het financieren van een tweede woning. Je moet bijvoorbeeld een deel van de koopsom met eigen geld financieren. En de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar. De overwaarde in het tweede huis wordt ook als vermogen gezien. Het kopen van een huis voor de verhuur zorgt voor andere risico’s en vraagt om andere financiële oplossingen.

Blog: einde rentevast periode in zicht

Bereikt jouw hypotheek de komende maanden de einddatum van je rentevast periode? Je hoeft in principe niets te doen, want je bank stuurt je op tijd een voorstel. Toch kun je beter wel alvast in actie komen. Het einde van de rentevast periode biedt namelijk ook kansen.

Een hypotheek regelen als ondernemer (zzp’er)

Ondernemers, waaronder zzp’ers, hebben vaak een flexibel inkomen. Daarom stellen geldgevers aanvullende eisen bij het aanvragen van een hypotheek. Maar laat je je hier niet door weerhouden. Ook aan ondernemers willen banken graag hypotheken verstrekken.
Wkb

Hypotheekadvies: je woning verbouwen en verduurzamen

Mensen kiezen er steeds vaker voor om hun eigen woning een grondige opknapbeurt te geven en ook meteen energiezuiniger te maken’ aldus Erkend Hypotheekadviseur en Financieel Planner Menno Ligthart. Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Door de overwaarde op je woning is het mogelijk om hiervoor een tweede hypotheek af te sluiten.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Door de hoge energieprijzen is het duurzamer maken van je huis zeer interessant geworden. Je verdient je investering namelijk sneller weer terug. Als je het geld ervoor even niet hebt liggen, kun je een extra hypotheek op je huis nemen of bijvoorbeeld een lening bij de gemeente aanvragen. De truc is meer op energie te besparen dan je aan extra hypotheeklasten betaalt.

Een hypotheek afsluiten dankzij de seniorenregeling

Voor huizenkopers vanaf ongeveer 57 jaar is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Dat komt doordat geldverstrekkers in dat geval ook het pensioeninkomen mee moeten rekenen bij het berekenen van de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Dankzij de seniorenregeling zijn er ruime mogelijkheden voor senioren die hun huidige koopwoning inruilen voor een goedkopere woning (doorstromers).

Je kind helpen met je overwaarde in je huis

Door de sterke stijging van de huizenprijzen is er een groot verschil in mogelijkheden om te kopen tussen huizenbezitters en starters op de huizenmarkt. In 2022 heb je de mogelijkheid om een ruim bedrag te schenken, als jouw kinderen het bedrag gebruiken voor een eigen woning. In 2023 wordt deze regeling flink versoberd.

Oversluiten hypotheek interessant?

Het oversluiten van je hypotheek betekent dat je de huidige hypotheekschuld afbetaalt met een nieuw af te sluiten hypotheek. Ondanks de boetrente, kun je door de lage hypotheekrente kun je een financieel voordeel pakken. We bespreken in deze blog een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.

Aan het einde van het jaar aflossen op je hypotheek, slim of niet?

Heb je geld 'over'? Dan loont het om te onderzoeken of je je hypotheek extra kunt aflossen om zo je maandbedrag te verlagen.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen?

Een hypotheekvorm kiezen kan alleen als je weet wat de keuzes zijn. Opties genoeg, maar welke hypotheekvorm past goed bij jou? Wij leggen je haarfijn uit wat de populairste vormen inhouden en wat de voor- en de nadelen ervan zijn.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als je gaat scheiden, wil je misschien wel weten of je de hypotheek kunt overnemen. Of dit ook haalbaar is, hangt af van je financiële situatie. In deze blog lees je hoe je erachter komt of het volledig overnemen van de hypotheek realistisch is en of het uitkopen van je toekomstige ex-partner een haalbaar scenario is.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je overlijdt?

Vroeger was het verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te sluiten. Tegenwoordig is deze verplichting er niet meer en zie je dat een ORV minder wordt gesloten. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er gebeurt bij overlijden.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten?

Als je een huis koopt, is het verstandig om na te denken over ontbindende voorwaarden. De ontbindende voorwaarden vormen een belangrijk onderdeel van het bod op een huis. Ze geven je de mogelijkheid om de koop kosteloos te annuleren. Dit is van groot belang als je nog niet weet of je de hypotheek rond kunt krijgen. 

Andere woonwensen?

Door de coronacrisis zijn mensen meer aan huis gebonden. Je merkt misschien dat je huis opeens een stuk belangrijker is geworden. Een reden temeer om eens kritisch naar je huis te kijken. Misschien wil je het wel anders indelen? Bijvoorbeeld je zolder ombouwen als werkkamer met een dakkapel. Of een aanbouw plaatsen zodat je meer woonruimte hebt voor je gezin.

Hypotheekrenteaftrek: hoe zit het nou precies?

Om het aantrekkelijk te maken om een huis te kopen, mag je in Nederland jaarlijks het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. De wetten rondom de hypotheekrenteaftrek zijn de laatste 20 jaar vaak gewijzigd. Hierdoor wordt het steeds lastiger te bepalen hoeveel belastingvoordeel je ontvangt gedurende de looptijd van je hypotheek.

Wanneer uw hypotheek oversluiten interessant kan zijn

Natuurlijk, ook jij wil zo min mogelijk betalen voor je hypotheek. Dan is het oversluiten van je hypotheek wellicht een interessante optie. of toch niet?

Toch een hypotheek voor flexwerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsovereenkomst via een uitzendbureau. Wilt u als flexwerker een huis kopen, dan maakt het ontbreken van een vast contract het lastig om een hypotheek te krijgen.

Meer lenen voor energiezuiniger wonen

Wilt u uw woning ook energiezuiniger maken? Bijvoorbeeld door een HR- ketel aan te schaffen of zonnepanelen te plaatsen? U kunt dan gebruik maken van het Energiebespaarbudget.

Geen overdrachtsbelasting voor starters

Het kabinet vindt dat het voor starters tussen de 18 en 35 jaar gemakkelijker moet worden om een eigen woning te kopen.
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland
Univé Noord-Holland

Blog van hypotheekadviseur Menno Ligthart over de aankoop van een nieuwbouwhuis.

Hoe ziet het traject bij het kopen van een nieuwbouwhuis eruit? En met hoeveel extra woonlasten krijgen we te maken? Menno blogt over zijn adviesgesprek met Brenda en Frank.
Univé Noord-Holland

Vrees voor een hoog boetebedrag

Roy Klouth uit Zwolle blogt over een gezin dat zijn hypotheekrente van 5% wil verlagen. Roy legt uit hoe zij zonder hoge boete toch 120 euro per maand kunnen besparen.